
Beredskapskonferansen 2025
There are known knowns. These are things we know that we know. There are known unknowns. That is to say, there are things that we know we don't know. But there are also unknown unknowns. There are things we don’t know we don’t know.
Sitatet stammer fra Donald Rumsfeld, USAs tidligere forsvarsminister, og har blitt et kjent uttrykk for å beskrive hvordan vi forholder oss til usikkerhet. Det minner oss på at det ikke bare er viktig å ha kontroll over det vi vet, men også det vi ikke vet – og kanskje det vi ikke engang vet at vi ikke vet.
Men hvordan kan virksomheter møte de utfordringene som kan komme, når vi ikke nødvendigvis vet hva de er?
Dette er kjernen i Beredskapskonferansen, en helt ny konferanse som setter fokus på hvordan vi kan forberede oss på det ukjente. Virksomheter må håndtere både kjente og ukjente risikoer, og dette er konferansen er for deg som ønsker å være forberedt på fremtidige utfordringer. Beredskapskonferansen legger vekt på å gi deltakerne konkrete verktøy og innsikt som kan styrke beredskapen på tvers av sektorer.
Vi har samlet et knippe av de mest sentrale stemmene på området. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen åpner konferansen med en analyse av den globale sikkerhetssituasjonen og hva den betyr for Norge og næringslivet. Elisabeth Longva, avdelingsdirektør i DSB, utdyper hvordan Totalforsvaret nå stiller større krav til den sivile siden, inkludert HR og ledere. Roar Thon, avdelingsdirektør i NSM, viser hvordan HR og ledere spiller en kritisk rolle i arbeidet mot digitale sikkerhetstrusler. Espen Rostrup Nakstad gir innsikt i hva vi har lært av helsekriser og hvordan virksomheter kan bygge motstandsdyktighet.
Hilde Vestheim Nordh, konserndirektør i Norsk Hydro, deler erfaringer fra arbeidet med usikkerhet og risikohåndtering etter cyberangrepet i 2019. Geir Kjellsen fra Horten kommune presenterer hvordan de jobber helhetlig og operativt med beredskap, og inviterer til workshop for å hjelpe deltakerne med å lage en beredskapsplan for egen virksomhet. Til slutt utfordrer Andreas Wahl deltakerne til å reflektere over hvordan vi reagerer når katastrofen inntreffer, basert på forskning på menneskelig atferd.
Beredskapskonferansen er for deg som ønsker å gjøre beredskap til et strategisk fokus i virksomheten. Meld deg på for å få innsikt fra ekspertene, få svar på dine spørsmål, og ta de første skrittene mot en mer robust organisasjon!
Foredragsholdere

Eirik Kristoffersen er general og forsvarssjef i Norge. Han har hatt flere lederstillinger, blant annet som sjef for Forsvarets spesialkommando (FSK), Heimevernet og Hæren. Kristoffersen er dekorert med Krigskorset med sverd for sitt lederskap i Afghanistan og mottok Forsvarets likestillingspris i 2014 for sitt arbeid med å integrere kvinner i spesialstyrkene.
Foredrag Beredskapskonferansen 2025: Den globale sikkerhetssituasjonen og betydningen for Norge
Den globale sikkerhetssituasjonen er i rask endring, og det får direkte konsekvenser for forsvaret av Norge. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil i sitt foredrag belyse hvordan denne utviklingen påvirker landets forsvar, og hvordan totalforsvaret, med sine ulike aktører, spiller en avgjørende rolle for å beskytte Norge. Han vil også diskutere hvordan den geopolitiske situasjonen påvirker det norske samfunnet, og hva det innebærer for næringslivet i krise- og beredskapssammenheng.
- Totalforsvaret og samarbeidet mellom militære og sivile aktører
- Hvordan internasjonal sikkerhetspolitikk påvirker norsk beredskap
- Næringslivets rolle i nasjonal sikkerhet og krisehåndtering

Elisabeth Longva er avdelingsdirektør for Totalforsvar og analyse i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Hovedoppgaven til avdelingen er å understøtte Justis- og beredskapsdepartementets samordningsrolle innen samfunnssikkerhet. Longva er utdannet cand.polit fra Universitetet i Oslo. Hun har deltatt på sjefskurset på Forsvarets høgskole og har også utdanning innen ledelse.
Foredrag Beredskapskonferansen 2025: Totalforsvaret 2.0: hva innebærer det for sivil side?
Den sikkerhetspolitiske situasjonen krever et taktskifte i arbeidet med Totalforsvaret. I 2026 planlegges et Totalforsvarsår, som markerer et avgjørende tidspunkt for å styrke Norges samlede beredskap. Hva betyr dette for aktørene på sivil side, og hvilke krav vil det stille til dem? Elisabeth Longva, avdelingsdirektør for Totalforsvar og analyse i DSB, tar oss gjennom viktigheten av at alle involveres i beredskapsarbeidet, og hvordan vi kan jobbe systematisk for å øke robustheten på sivil side.
- Alle må med: hvordan gjør vi det i praksis?
- Hvordan jobbe systematisk med å øke robustheten på sivil side?
- Hva kan virksomhetene selv gjøre for å være best mulig forberedt?
- Og har HR noen rolle i dette?

Roar Thon er fagdirektør for sikkerhetskultur i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og har jobbet der siden 2003. Med bakgrunn fra Forsvaret og politiet, jobber han i dag med hvordan teknologi påvirker sikkerheten i samfunn, virksomheter og for enkeltpersoner. Roar har mottatt ITAKT-prisen for sitt engasjement og evne til å formidle viktigheten av sikkerhet. Han blogger jevnlig om sikkerhet og personvern på NSMs blogg.
Foredrag Beredskapskonferansen 2025: HRs avgjørende rolle i møte med digitale sikkerhetstrusler
Hva er egentlig HR-avdelingens rolle når digitale sikkerhetstrusler rammer virksomheten? Roar Thon, fagdirektør for sikkerhetskultur i NSM, understreker at det er for sent å utvikle strategier og lære prosedyrer når trusselen er et faktum. I dette foredraget vil han forklare hvordan HR kan spille en sentral rolle i å utvikle og implementere beredskapsplaner for å håndtere digitale trusler, med særlig fokus på personalhåndtering, kommunikasjon og psykososial støtte. Når virksomheten er utsatt for digitale angrep, er HR en nøkkelaktør for å sikre kontinuitet, trygghet og nødvendig støtte for de ansatte.
- Beredskapsplaner for håndtering av digitale trusler
- HRs rolle i å ivareta de ansatte, både fysisk og psykisk, i en digital krisesituasjon
- Betydningen av å ha støtteordninger på plass før en digital trussel inntreffer

Hilde Vestheim Nordh har 30 års erfaring fra ulike roller i Hydro, med bakgrunn fra forskning via driftsledelse til HR og HMS. Hun har hatt sentrale lederstillinger, blant annet som HMS-sjef på Hydro Karmøy og som leder for HMS og HR i Hydro Energi i 12 år. Siden 2019 har hun hatt sin nåværende rolle i konsernledelsen, der hun er ansvarlig for People & HSE.
Foredrag Beredskapskonferansen 2025: Hydro: Sikkerhet og beredskap i en global organisasjon
I mars 2019 ble Hydro rammet av et omfattende cyberangrep som lammet deler av virksomheten i en lengre periode. Hilde Vestheim Nordh i Hydro vil dele erfaringene fra hvordan organisasjonen håndterte denne krisen på globalt nivå. Hvordan ble HR og HMS involvert under angrepet og i den påfølgende håndteringen? Hva har selskapet lært, og hvordan har beredskapssystemene og organisasjonen blitt styrket for å møte økt risiko i en mer usikker verden? Foredraget vil også belyse konkrete eksempler på hvordan Hydro jobber med risikohåndtering, opplæring og kriseberedskap.
- HR og HMS i krisehåndtering
- Lærdommer fra cyberangrepet og videreutvikling av beredskap
- Risikohåndtering og kriseberedskap i en global kontekst

Geir Kjellsen er kommunalsjef i Horten kommune innenfor området Utbygging, miljø og teknikk. Han har også en sentral rolle i kommunens beredskapsarbeid. Med lang og variert ledererfaring fra forsvar, kraftbransjen, kommunal sektor og privat næringsliv, har Geir bred erfaring med endringsledelse og benytter LEAN-metoden for effektivisering og utvikling.
Foredrag Beredskapskonferansen 2025: Horten kommune 24/7: Beredskap i praksis
Hvordan bygger man en beredskapsorganisasjon som faktisk fungerer – også utenfor kontortid? Geir Kjellsen gir et ærlig og konkret innblikk i hvordan Horten kommune jobber helhetlig og systematisk med å sikre drift, trygghet og samhandling døgnet rundt. Foredraget gir deg praktiske eksempler og løsninger fra et kommunalt beredskapsapparat i full operativ drift – med tiltak og prinsipper som også private og offentlige virksomheter kan lære av. Passer spesielt for deg som har ansvar for mennesker, infrastruktur eller organisering i kriser.
- Hvordan etablere beredskap som fungerer i praksis, ikke bare på papiret
- Tiltak for å sikre vann, strøm, kommunikasjon og mat ved kritiske avbrudd
- Hva bør HR og ledelse vite om krisehåndtering og samvirke?
Workshop: Lag din egen beredskapsplan
Hvordan går du fra tanke til handling når det gjelder beredskap i egen virksomhet? I denne praktiske workshopen tar Geir Kjellsen deg videre fra foredraget, og inn i arbeidet med egen risikoanalyse og beredskapsplan. Med utgangspunkt i Horten kommunes konkrete tilnærming får deltakerne råd og rammer for hvordan de selv kan starte dette arbeidet. Deretter jobber deltakerne i grupper eller par med å kartlegge risikoer, vurdere sårbarheter og definere nødvendige tiltak, tilpasset deres egen virksomhet.
- Praktiske råd og metoder for å komme i gang med beredskapsarbeidet
- Enkle maler og rammer for risikoanalyse og beredskapsplan
- Diskusjon og erfaringsdeling med andre deltakere
- Et konkret førsteutkast eller plan de kan jobbe videre med neste arbeidsdag
Workshopen passer for:
Små og mellomstore virksomheter som ønsker et mer bevisst forhold til beredskap, men som kanskje ikke har egne ressurser dedikert til dette arbeidet.
Krever påmelding og kun tilgjengelig ved fysisk oppmøte på Quality Hotel Hasle Linie.

Espen Rostrup Nakstad er en lege, jurist og forsker, og for tiden fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet. Han har en doktorgrad i intensivmedisin fra Universitetet i Oslo, samt utdanning som jurist med lederutdanning både nasjonalt og internasjonalt, inkludert Nasjonalt topplederprogram. Nakstad har representert norske myndigheter i NATO Joint Health Agriculture and Food Group (JHAFG) og har spilt en sentral rolle i utviklingen av faglige retningslinjer innen helseberedskap nasjonalt. Han har tidligere fått Akademikerprisen og HR Norges lederpris.
Foredrag Beredskapskonferansen 2025: En usikker verden: Hva er det vi egentlig må forberede oss på?
Større kriser blir ofte tverrsektorielle og kan påvirke store deler av arbeidslivet. Hvilke krav stiller dette til institusjoner og virksomheter sin egenberedskap? Og hvilken nytte har vi av beredskapsarbeid i hverdagen? Espen Rostrup Nakstad hadde en sentral rolle i krisehåndteringen under pandemien og ledet i 2024 Helsedirektoratets evalueringsprogram for pandemier og helsekriser. I dette foredraget forteller han om erfaringer og læringspunkter som er relevante for alle typer kriser - og hvordan vi best håndterer den usikkerheten som oppstår.
- Resiliens og redundans i praksis
- Ressursallokering i kriser
- Institusjonell egenberedskap

Andreas Wahl er kjent som fysiker, programleder og fem ganger norgesmester i morellsteinspytting. Han lever av å formidle smal vitenskap til et bredt publikum på skjerm og fra scenen, og lager fysiske læringsopplevelser gjennom sitt eget foretak VitenWahl AS.
Foredrag Beredskapskonferansen 2025: Hvem er DU når katastrofen inntreffer?
Andreas Wahl, kjent fra NRK-serien Katastrofe, utfordrer oss til å vurdere hvor godt forberedt vi egentlig er på den neste store katastrofen. Gjennom historiske eksempler og forskning utfordrer han oss med realistiske scenarioer vi sjelden eller aldri tenker over.
- Vi dykker ned i de mest realistiske katastrofescenarioene og deres potensielle konsekvenser
- Hvordan kan scenario-tenkning brukes til å avdekke kritiske risikofaktorer for virksomheten?
- Hvordan være forberedt på det vi ikke klarer å se komme?
Kategori | Medlem | Ikke medlem |
---|---|---|
Ordinær pris fra og med 11. juni | 5790 | 9590 |
Antall deltakere | |
---|---|
3 eller flere | 20 % |
Rabatten blir regnet ut fra konferanseavgiften. Det gis ikke rabatt på allerede rabatterte priser.
Ønsker du å være utstiller på kompetansetorget under konferansen, ta kontakt med Øyvind Pedersen på tlf: 942 33 560 eller e-post: oyvind.pedersen@hrnorge.no
-
Dato:11. sep. 2025
-
Hvor:Quality Hotel Hasle Linie
0579 Oslo -
Tid:09:00 - 16:00
-
Medlemspris:5.790,-Ikke-medlem:9.590,-
-
Påmeldingsfrist09. sep. 2025 Kl. 14:00
Workshop:
13:50-16:00: Lag din egen beredskapsplan.
Workshopen passer for:
Små og mellomstore virksomheter som ønsker et mer bevisst forhold til beredskap, men som kanskje ikke har egne ressurser dedikert til dette arbeidet.
Workshopene er bare tilgjengelig for deg som deltar fysisk. Begrenset antall plasser! Meld deg på samtidig som du melder deg på selve konferansen.