Hvordan få med organisasjonen når nye systemer innføres?

Når nye systemer innføres, er det ikke teknologien alene som avgjør suksessen – det er menneskene som skal bruke den. Hvordan sikrer man at organisasjonen faktisk tar i bruk nye løsninger, og at endringen blir varig?

Kurs Nettverk mennesker

Forsikringsselskapet Fremtind har gjennomført et HR-systembytte med både tydelig prosjektstyring og endringsledelse der fokus på brukerinvolvering og ledelsesforankring bidro til en smidig prosess og en vellykket implementering. Marte Fonn Næss, som har vært sentral i arbeidet med moderniseringen, forteller at det å forstå hvordan bytte av HR-system ville påvirke ledere og medarbeidere har vært viktig, samt å sette rett tiltak knyttet til opplæring, kommunikasjon og lederstøtte.

– Vi hadde begrenset systemstøtte på kjerne HR- prosesser så vel som strategiske HR- prosesser, så oppsiden var stor for å innføre noe nytt, sier Fonn Næss.

Kompetansedagen 2025 6. mai fortalte Marte Fonn Næss og Mette Garmager, som begge har vært sentral i arbeidet med moderniseringen, hvordan de har gått frem.

Marte Fonn Næss portrett
Marte Fonn Næss

Fra administrasjon til strategi

Behovet for endring ble forsterket da selskapet ønsket å bevege seg fra en administrativ personalavdeling til en mer strategisk HR-funksjon. Medarbeider- og talentutvikling sto høyere på agendaen, og da måtte også systemene henge med.

– Vi trengte et system som kunne støtte opp under en mer strategisk HR-rolle, og samtidig sikre etterlevelse og forbedret datakvalitet, sier hun.

Endringsledelse i sentrum

I arbeidet med implementeringen har selskapet brukt ADKAR-metodikken for endringsledelse. Ifølge HR-leder Mette Garmager har det vært avgjørende for å lykkes – ikke bare i dette prosjektet, men også i andre endringsprosesser.

Mette Garmager portrett
Mette Garmager

– Endringsledelse handler i stor grad om å forstå hvordan endringen treffer ulike målgrupper og tilpasse tiltakene deretter, forklarer Garmager.

Hun trekker frem at god involvering og tydelig kommunikasjon har vært nøkkelen til suksess.

Fonn Næss legger til:
– Det aller viktigste er å skape bevissthet om hvorfor endringen er nødvendig, og å involvere alle som blir berørt. Det skaper eierskap.

Bred involvering og opplæring

Prosjektet ble gjennomført med utgangspunkt i prosjekt- og endringsledelsesmetodikk med bred involvering. Referansegrupper og målgrupper ble brukt aktivt for å teste systemet og gi innsikt i hva som faktisk trengtes.

– Vi brukte både e-læring og manuelle opplæringsøkter. Det var viktig for oss at alle ansatte følte seg forberedt, sier Garmager.

Nøkkelen til suksess

En av de største utfordringene var å finne tid til å forstå nye arbeidsmetoder og ta nødvendige beslutninger underveis. Samtidig ble støtten fra toppledelsen trukket frem som en avgjørende suksessfaktor.

– Topplederne våre var ambassadører for endringen. Det gjorde en enorm forskjell, sier Garmager.

Ifølge Næss er det viktig at HR-avdelingen tar en aktiv del i slike prosjekter.
– HR må sitte i førersetet for å sikre at transformasjonen faktisk blir vellykket, understreker hun.

Begge peker også på verdien av å lære av andre virksomheter – spesielt større organisasjoner som har vært gjennom tilsvarende systemendringer.

– Det handler om å unngå de vanligste fallgruvene og forstå hvilke utfordringer som kan oppstå, sier Fonn Næss.

Anbefalingene: Slik lykkes du med HR-systemskifte

Basert på egne erfaringer gir Fonn Næss og Garmager følgende råd:

  • Sørg for at toppledelsen er aktive støttespillere og ambassadører
  • Forstå målgruppenes behov og tilpass tiltakene deretter
  • La HR lede prosessen – ikke IT eller økonomi

Gjennom arbeidet har Fremtiden fått bedre kontroll på HR- data, økt effektivitet i prosesser og tilrettelagt for mer brukervennlige prosesser – med et system som nå støtter både strategi og mennesker.

Dette er trinnene i ADKAR modellen:

Aweness – hvorfor endre bevisstgjøring
Desire – skape et ønske om endring
Knowledge – gi de involverte den kunnskapen de trenger i prosjektet
Ability – evnen til å gjennomføre endringen
Reinforcement – forsteke endringen slik at den blir varig

Mette Garmager er en erfaren leder innen kompetanseutvikling med solid bakgrunn i strategi, læring og endringsledelse. I Fremtind har hun hatt en nøkkelrolle i å utvikle og implementere strategier for kompetanseheving og organisasjonsutvikling. Tidligere har hun jobbet med markedsføring, kommunikasjon og merkevarebygging i selskaper. Dette i både nåværende rolle og tidligere arbeidsforhold blant annet i TINE, Løvenskiold Vækerø og som konsulent. Mette brenner for å gjøre læring relevant og praksisnær, slik at den skaper faktisk verdi for både ansatte og virksomheten.

Marte Fonn Næss er en erfaren HR-leder med en sterk bakgrunn innen HR-transformasjon og systemimplementering. Som en sentral figur i Fremtinds pågående HR-transformasjon, har hun vært med på å implementere Workday som nytt HR-system og samarbeidet med partnere som Zalaris og Kainos for å modernisere HR-funksjonene i selskapet. Marte er kjent for sin evne til å kombinere harde fakta med en menneskelig tilnærming, noe som skaper en balansert og effektiv HR-strategi.

Flere artikler

Future of Jobs Report artikkel
Strategisk HR
Hva betyr "Future of Jobs 2025" for deg som jobber med HR?
Hva betyr "Future of Jobs 2025" for deg som jobber med HR?
Jobbforming
Strategisk HR
Tiden for agil HR er nå. Er du klar til å lede endringsreisen?
Tiden for agil HR er nå. Er du klar til å lede endringsreisen?
HR AI
Strategisk HR
Fire nivå for HR sin rolle i virksomhetens AI-utvikling
Fire nivå for HR sin rolle i virksomhetens AI-utvikling