Hva kan de mest avanserte robotene gjøre for verden?

Opplev en internasjonal kjendis som du ikke har møtt maken til! For første gang i Norge – roboten Sophia kommer til HR Forum sammen med selveste David Hanson Ph.D. fra Hanson Robotics. Sophia gleder seg veldig til å møte deg på HR Forum 2022

Har du hørt om empatiske roboter som gjenkjenner våre behov og følelser? Som tilpasser seg omgivelsene og bryr seg om oss?

Ph.D. David Hanson er en kjent amerikansk robotdesigner og grunnleggeren av det Hong Kong-baserte robotikkselskapet Hanson Robotics. Han ble verdenskjent for skapelsen av roboten Sophia og er en ekspert på sosial robotikk.

Her kan du se Sophia presentere seg selv:


Sophia er en unik kombinasjon av vitenskap, teknologi og kunst. Hun er en foregangsfigur som hele tiden tolker og forstår menneskelig samhandling. Hun er en sosial robot og demonstrerer dette i virkeligheten. Hele tiden prøver hun å tolke og forstå menneskelig samhandling, og komplekse menneskelige interaksjoner. Sofia kunne ikke eksistert uten den unike kombinasjonen av fag som kunst og vitenskap.

Hvilke roller kan en robot som Sophia fylle?

Sophia tilpasser seg brukerens behov. Hun kan blant annet ta rollen som CEO og prate om rekruttering. Hun kan også bidra til å løse store kompliserte spørsmål og være en uvurderlig hjelp til å ta riktige beslutninger.

I helsevesenet kan hun benyttes til å være en inspirerende samtalepartner som forebygger ensomhet.

Hanson snakker om «the AI of caring» der de får avanserte emosjonelle egenskaper og blir i stand til å bygge relasjoner, føle tilhørighet, respondere empatisk, og kjenne igjen mennesker. Det er målet til Hanson, og de er langt på vei. Med dette vil de kunne fungere godt på mange arbeidsplasser.

Men hvordan kan roboten få innpass i arbeidslivet, og hva gjør dette med den menneskelige kapitalen? På HR Forum vil Roboten Sophia dele sitt syn på hvordan de kan hjelpe oss å løse komplekse utfordringer, fremtidens rekruttering, og hvordan menneskelig kapital påvirkes av økt automatisering på .

Maskiner som bryr seg

Visjonen til Hanson er: «Maskiner som bryr seg» - roboter som er i stand til å utvise sympati og medmenneskelig forståelse, kjenne igjen våre behov og ansiktsuttrykk, og kunne uttrykke sosial støtte. Hanson sine maskiner har allerede fått et veldig menneskelige uttrykk. De mest oppsiktsvekkende robotene han har produsert er Sophia, Albert Hugo og android-portrettet av Philip K. Dick. Disse robotene kan se deg og snakke med deg med bruk av kunstig intelligens. De kan uttrykke seg med en hel mengde ansiktsuttrykk og spaserer rundt på android-kropper.

Roboter har bidratt til forskning og testing

I dag brukes robotene til alle mulige slags jobber, som inspirerende samtalepartnere og innen helseindustrien. Mens noen tester kan utføres med mennesker, er det andre som i nærvær av farlige kjemikalier eller virus, av sikkerhetsmessige hensyn bør testes med bruk av robot. Lenge før COVID hadde Hanson et samarbeid som gikk ut på å lage dette robothodet som kunne teste åndedrettsverneffektiviteten gjennom munnbind/vernemasker så nøyaktig som mulig. Robothodet har patentert hud som Sophia, og evnen til å etterligne menneskelige ansiktsbevegelser og uttrykk. Dette gjør testingen mer sikker.

Humanizing robots

Hanson sin Ph.D. avhandling, «Humanizing Robots», beskriver hans tidlige arbeid med å gi liv til roboter med bruk av vitenskapelig, kunstnerisk og teknologisk forskning, og også vurdere de etiske implikasjonene av å skape kunstig liv.

Ved å etterligne menneskelige biosystemer, fra kognisjon til sosiale uttrykk og bevegelser, håper Hanson å gi maskinene et enda mer kreativt menneskelig uttrykk og at de er i stand til å uttrykke omsorg og empati. Dette blir superintelligent AI på sitt beste som kan brukes på mange områder i arbeidsliv.

Hva vet vi om fremtiden?

Vi vet at kunstig intelligens har revolusjonerende potensial, og dette jobber forskerteamet hos Hanson Robotics kontinuerlig med.

På HR Forum i november skal Ph.D. David Hanson fortelle mer om sine roboter og hvilken forskjell de kan gjøre for fremtidige organisasjoner.

Les mer om Ph.D David Hanson her.

Les mer om programmet til HR Forum her. Konferansen arrangeres 9.-10. november på Scandic Hotell Fornebu.

Forside program HR Forum 2022

Research - Hanson Robotics

The Future of Human-Robots Relations - Dr. David Hanson - YouTube