Slik påvirker ny rettspraksis HR-arbeidet fremover
Etter flere år med omfattende lovendringer på arbeidsrettens område, har lovgiver det siste året skrudd ned tempoet. Men, det betyr på ingen måte at utviklingen har stått stille. Flere prinsipielle spørsmål har funnet veien til rettssalene. Det har gitt oss viktige avklaringer og god veiledning for arbeidsgivere og HR.

På Arbeidsrettskonferansen 2025 vil advokatene Benedicte Hille og Terje Gerhard Andersen, fra HR Norges faste samarbeidspartner Helmr, gi deltakerne en grundig og oppdatert oversikt over de viktigste utviklingstrekkene. Hovedvekten i årets innlegg er nye dommer med særlig oppmerksomhet på avgjørelser som har praktisk betydning for HR.
Aktuelle temaer i årets gjennomgang inkluderer:
Reklassifisering – arbeidstaker eller oppdragstaker?
En av de mest sentrale dommene i år er Høyesteretts avgjørelse i dommen HR-2024-2368-A (Recovery-akademiet). I denne dommen vurder Høyesterett hvordan det økonomiske etteroppgjøret skal håndteres når det viser seg at en oppdragstaker egentlig skulle vært ansatt som arbeidstaker. Hva innebærer dette for blant annet overtidsbetaling og feriepengekrav? Høyesterett har gitt oss viktige avklaringer som både gir veiledning om hvordan vi skal løse konkrete spørsmål og hvilken risiko virksomheter løper ved feilklassifisering.
Annet passende arbeid ved oppsigelse begrunnet i arbeidstakers forhold
I dommen HR-2024-1188-A (Oslo kommune) behandlet Høyesterett arbeidsgivers plikt til å tilby annet passende arbeid ved oppsigelse begrunnet i arbeidstakers forhold. Dommen har fått stor oppmerksomhet og skapt debatt. Hvordan må arbeidsgivere forholde seg til denne avgjørelsen i kommende saker? Benedicte og Terje gir deg veiledning i hvordan du bør trekke inn dette elementet i oppsigelsessaker, og hvordan du kan gjøre dette for å styrke arbeidsgivers sak.
Langvarig og hyppig sykefravær
Oppsigelser som følge av langvarig sykefravær er en gjenganger i norske domstoler. Det siste året har det kommet flere avgjørelser som gir bedre rettslig avklaring, blant annet når det gjelder bevisbyrde og beregning av verneperioden etter arbeidsmiljøloven.
Varsling og gjengjeldelse
Varslingssaker fortsetter å være aktuelle – og det siste året har vi fått flere dommer som behandler spørsmål om gjengjeldelse. Hva kan vi gjøre etter at det er varslet uten å risikere å bli dømt for ulovlig gjengjeldelse?
Innleie og grenseoppgangen mot EØS-retten
Innskjerpingen i innleiereglene i 2023 er fortsatt under debatt – og rettslig behandling av regelverkets forhold til EØS-avtalen pågår. Samtidig kan et mulig regjeringsskifte i høst skape nye endringer. Benedicte og Terje gir deltakerne en oppdatert statusrapport.
Flere aktuelle dommer og temaer
I tillegg presenteres utvalgte rettsavgjørelser, blant annet saker om:
- Nedbemanning og omstilling
- Oppsigelser begrunnet i arbeidstakers forhold, blant annet seksuell trakassering og ulegitimert fravær som følge av soning av fengselsstraff
Hva betyr rettspraksis i praksis?
Benedicte og Terje vil ikke bare gjennomgå hva dommene sier – men også hvordan arbeidsgivere og HR kan trekke ut nyttig lærdom og bruke rettsutviklingen til å håndtere utfordringer riktig, og unngå unødvendige konflikter og rettssaker.
Dette innlegget gir deltakerne en oppdatert og praktisk innføring i rettsutviklingen – og gode råd for hvordan endringer og avgjørelser kan omsettes til trygg og effektiv HR-praksis.
Velkommen til Arbeidsrettskonferansen 2025 – og til en innsiktsfull sesjon med Helmr-advokatene Benedicte Hille og Terje Gerhard Andersen!
Benedicte Hille, er advokat og partner i Helmr, hvor hun hovedsakelig arbeider med arbeidsrett og tilgrensende rettsområder. Hille har erfaring fra rådgivning innen arbeidsrett for både små og store virksomheter, samt knyttet til tvistesaker i arbeidsforhold, problemstillinger knyttet til arbeidsmiljø og fra gjennomføring av faktaundersøkelser.
Terje Gerhard Andersen, er advokat og partner i Advokatfirmaet Helmr, hvor han primært arbeider med arbeidslivsjus. Han er utdannet cand.jur fra Universitetet i Oslo og LLM fra University of Minnesota. Andersen har tidligere vært tingrettsdommer ved Helgeland tingrett, samt i Follo og Nordre Østfold tingrett. Andersen er medforfatter av blant annet arbeidsrettsboken «Arbeidslivets spilleregler”.
Lovgiver og domstoler skrur opp kravene samtidig som geopolitiske og teknologiske endringer skjerper risiko og øker omstillingstakt i virksomhetene. Da blir det lett dyrt og farlig å ta feil, både økonomisk og menneskelig.
Konferansen samler noen av Norges mest erfarne jurister og praktikere innen arbeidsliv, og gir deg det du trenger for å håndtere både dagens krav og morgendagens endringer. Velkommen!

Flere artikler
