Kunstig intelligens får en enorm effekt på HR

Kunstig intelligens vil endre måten vi jobber på, hva vi lærer og hvordan vi lærer. Det vil øke produktiviteten og effektivisere læring og utvikling i organisasjoner.

Donald Clark har jobbet med læringsteknologi hele sitt liv. I dag er han administrerende direktør i AI-selskapet Wildfire, Tech-investor og prisbelønnet foredragsholder som holdt foredrag på Kompetansedagen 2023. Han er sikker på at kunstig intelligens kommer til å forandre HR og måten vi jobber på.

Former fremtidens læring og utvikling

– Kunstig intelligens forandrer alt. Det vil forandre alle aspekter av HR ettersom det endrer selve arbeidets natur. Så det må påvirke både HR, læring og utvikling i organisasjoner, sier Clark.

Han henviser til nyere forskning fra MIT – Massachusetts Institute of Technology, for å få frem effekten. Han utforsker effekten teknologi og kunstig intelligens allerede har hatt på arbeidshverdagen vår, og særlig den effekt det har på HR, læring og utvikling i organisasjoner.

– Alle funksjoner vil bli påvirket hvis du bruker slike verktøy for å utføre dagligdagse oppgaver. Kunstig intelligens vil bygges inn i verktøyene du bruker, uansett hvilken plattform organisasjonen bruker, sier Clark.

– Konsernsjefen i IBM har allerede annonsert at kunstig intelligens og ChatGPT vil bli brukt til å endre hvem som jobber innenfor HR og hvordan de skal jobbe. Dette er et selskap med 325.000 ansatte, så det er ingen triviell kunngjøring.

Wildfire har jobbet med prosjekter der kunstig intelligens har bidratt til store kostnadsbesparelser, spart arbeidstid og lønnskostnader, økning i salg og smidig produksjon. De utfører design og bygger smidige løsninger for læring i store organisasjoner.

Les mer Pil

Kan gjøre læring mer effektivt

– Kunstig intelligens kan gjøre læring i organisasjoner mer kostnadseffektivt, fleksibelt og tilgjengelig. Lærings- og utviklingsavdelinger trenger å oppgradere ferdighetene sine raskt nå, sier Clark.

– Dette betyr å se på spesifikke funksjoner og vise hvordan kunstig intelligens kan bidra til å øke produktiviteten.

Clark har over 37 års erfaring med nettbasert læringsteknologi, video, spill, simulering, virtuell virkelighet og kunstig intelligens. Han har designet, levert og gitt råd om nettbasert læring for mange globale, offentlige og private organisasjoner, og blir gjerne kalt en «evangelist for bruk av teknologi i læring».

Han har vunnet mange priser, inkludert den første Outstanding Achievement in E-Learning Award, Best AIM Stock Market Company, Most Innovative Online Product, Best Online Learning Project, og JISC EdTech Award.

– Kunstig intelligens endrer måten vi jobber på, hva vi lærer og hvordan vi lærer. Det vil øke produktiviteten og effektivisere læring og utvikling i organisasjoner, sier Clark, som har vært både entreprenør, styremedlem i ulike offentlige organer og læringsteknologiselskaper.

Utfordringer kan oppstå rundt kvalifisering og upskilling. Dette vil han komme nærmere inn på i foredraget sitt til Kompetansedagen 2023 som går 28. september. Han vil snakke mer om hvordan kunstig intelligens er viktig for fremtiden vår og HR, hvordan det vil endre arbeidsplasser, øke produktiviteten og hvordan det kan brukes i læring. Han vil også si noe om de etiske og regulatoriske spørsmålene knyttet til bruk av kunstig intelligens.

Forfatter av tre bøker

Clark har publisert tre bøker: om kunstig intelligens, design for teknologi og læringsteknologi. Hans fjerde bok, Learning in the Metaverse, kommer senere i år. Han har også vært blogger i 15 år og holder foredrag verden rundt.

Clark gir ofte råd til EdTech-selskaper og forteller at han var en av de første grunnleggerne av Epic Group plc, som etablerte seg som det ledende selskapet i det britiske nettbaserte læringsmarkedet. Som investor og styremedlem i læringsselskapene Cogbooks og Learning Pool, satt han også i styret for City & Guilds, Learn Direct, University for Industry og Brighton Dome og Festival.

Det vil være mulig å delta i en praktisk og interaktiv workshop for de som ønsker å gå litt dypere inn i hvordan de kan bruke kunstig intelligens innen læring og få relevante tips til sin arbeidshverdag.