Arbeidsforhold i staten reguleres dels av statsansatteloven og dels av arbeidsmiljøloven. I tillegg stiller forvaltningsloven, offentlighetsloven og ulovfestede forvaltningsrettslige prinsipper krav til saksbehandlingen. Sammen med tariffavtaler, personalreglement og andre interne føringer kan regelverket for statlige ansettelsesforhold virke overveldende.

Kurset dekker:

  • Oversikt over de viktigste lover, rettskilder og prinsipper for statlige arbeidsforhold
  • Ansettelse, herunder fast og midlertidig ansettelse, prøvetid, kvalifikasjonsprinsippet, mangfold og fortrinnsrett, utlysning, søkerlister, intervju, bakgrunnssjekk, innstilling, ansettelse og stansing av ansettelsesprosessen.
  • Arbeidsgivers styringsrett i staten
  • Medbestemmelse etter hovedavtalen
  • Arbeidstid
  • Oversikt over lønn og lønnsforhandlinger etter hovedtariffavtalen
  • Sykefraværsoppfølging
  • Oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold, herunder oppsigelse på grunn av sykdom, kvalifikasjonsmangler, underprestering og gjentatt krenkelse av tjenesteplikt
  • Ordensstraff
  • Suspensjon og avskjed
  • Opphør på grunn av alder
  • Omorganisering og nedbemanning i staten, herunder interne omorganiseringer, sammenslåing og overføring mellom statlige virksomheter og overføring av oppgaver ut av staten eller inn i staten
  • Domstolenes overprøving av vedtak om ordensstraff, oppsigelse, suspensjon og avskjed

Du vil få praktiske råd om hvordan typiske problemstillinger kan løses. Kurset er rettet mot arbeidsgiver- og arbeidstakerrepresentanter i statlig sektor som reguleres av statsansatteloven.

Kursholdere

Thomas Braut Svendsen er advokat og partner i SBDL, hvor han hovedsakelig arbeider med arbeidsrett og tilgrensende rettsområder. Han har tidligere vært seniorrådgiver i NAV. I tillegg til alminnelig advokatpraksis og foredragsvirksomhet er Braut Svendsen medforfatter av blant annet arbeidsrettsboken ”Arbeidslivets spilleregler”.


Kristian Foss Aalmo er advokat i SBDL og har siden 2016 arbeidet med rådgivning i arbeidsrett for store og små virksomheter, både i privat og offentlig sektor. Aalmo har erfaring fra varslingssaker og gjennomføring av faktaundersøkelser, og har videre ytet rådgivning til ulike offentlige virksomheter i forbindelse med innsynskrav fra allmenheten og berørte parter.


Benedicte Hille er advokat i SBDL, hvor hun hovedsakelig arbeider med arbeidsrett og tilgrensende rettsområder. Hille har erfaring fra rådgivning innen arbeidsrett for både små og store virksomheter, samt knyttet til tvistesaker i arbeidsforhold, problemstillinger knyttet til arbeidsmiljø og fra gjennomføring av faktaundersøkelser.

Gjennomføring:
Som ansvarlig arrangør vil vi følge opp retningslinjer fra myndighetene, både når det gjelder smittevern, renhold/mat og avstand. Kurset avholdes enten hos oss i Akersgata 34 eller på et annet sentralt sted i Oslo sentrum

Avbestillingsbetingelser:
Ved avmelding senere enn 2 uker før kurset starter blir deltakerne belastet med 50% av kursavgiften. Avmelding senere enn 3 dager før kursstart og påmeldte som ikke møter opp, må betale full pris. Avmeldingen må være skriftlig. Ved sykemelding fra lege refunderes kursavgiften i sin helhet.

Betaling/faktura:
Faktura vil bli sendt i forkant av arrangementet.

Behov for overnatting?
HR Norge har hotellavtale med Thon Hotels, Scandic Hotels og Nordic Choice Hotels, som betyr at du får rabattert pris på overnatting.

Vi gjør oppmerksom på at eventuell overnatting må ordnes på egenhånd og at oppholdsutgifter ikke er inkludert i kursavgiften. Eventuell avbestilling og "no show" må selv håndteres / betales av den enkelte.

Spørsmål
Alle henvendelser rettes til HR Norge på tlf. 22 11 11 22 eller e-post hrnorge@hrnorge.no