6 tips for å unngå at AI-kompetansen forblir hos ildsjelene

HR Norge arrangerer en webinarserie for å øke kunnskapen rundt og om kunstig intelligens. Første del av webinaret er åpent for alle, både medlemmer og potensielle medlemmer.

AI påvirker arbeidslivet

Kunstig intelligens (AI) har satt sitt preg på både arbeids- og privatlivet, og det er ikke uten grunn at “KI-generert”, altså laget med kunstig intelligens var årets nyord i 2023 her i Norge. Fjoråret var året da kunstig intelligens virkelig fikk sitt fotfeste, både i arbeidslivet og hos privatpersoner.

- Bruken av AI vil bli avgjørende for å dekke kompetansemangelen fremover. Anslag fra flere internasjonale studier og rapporter, som samsvarer med våre resultater fra en serie workshops gjennomført blant våre medlemmer viser at vi kan spare inn 30 prosent av tiden som vi i dag bruker på enkelte oppgavene ved å ta i bruk dette, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad.

I arbeidslivet har AI automatisert oppgaver, økt produktiviteten, men også skapt bekymringer om jobbsikkerhet. På den positive siden har det forbedret arbeidsprosesser ved å hjelpe med dataanalyse og raske beslutninger.

For privatpersoner har AI økt innsamling og analyse av persondata, noe som gir mer tilpassede tjenester, men også bekymringer om personvern. Samtidig har AI brakt oss bekvemmeligheter som taleassistenter og personlige anbefalinger.

AI har gitt oss nye muligheter, men det krever også at vi finner balansen mellom nytteverdi og beskyttelse av viktige verdier i en stadig mer digitalisert verden.

- Mulighetene som ligger i kunstig intelligens, er betydelig større enn truslene. Vi må derfor følge med i den raske omstillingen som AI krever, og tilegne oss den kunnskapen som trengs for at arbeidslivet best mulig skal kunne nyttiggjøre seg disse nye mulighetene. Det ønsker vi i HR Norge å være med å bidra til, sier Bolstad.

Webinarserie om AI i fem deler

HR Norge har som mål å gi virksomhetene kompetanse som hjelper dem å utnytte sine ressurser optimalt for å skape verdier. Som en del av denne satsingen har vi utarbeidet en omfattende webinarserie over fem deler, som tar for seg ulike aspekter av AI. Dette inkluderer blant annet bruksområder, kompetansepåfyll, det juridiske rammeverket rundt AI-bruk, samt sikkerhet i både privatlivet og på arbeidsplassen.

Vårt mål er å ruste virksomheter med den nødvendige kunnskapen og innsikten for å omfavne og håndtere AI i en stadig mer digitalisert verden.

6 tips for å unngå at AI-kompetansen forblir hos ildsjelene

Anne Marte Smebye

Det første webinaret i serien er åpent for alle, og finner sted på skuddårsdagen, 29. februar. Der vil Anne Marte W. Smebye fra Hyper snakke om hvordan man kan bidra til å øke intern kompetanse om kunstig intelligens og unngå at kompetansen forblir hos noen få ildsjeler.

- AI er fascinerende, og mange har derfor tatt i bruk disse mulighetene på eget initiativ. I mange virksomheter sitter det derfor ildsjeler som har tilegnet seg verdifull kompetanse på kunstig intelligens som kan komme virksomheten og de ansatte til gode om den deles, sier Bolstad.

Helene Brustad

Naviger trygt i AI-sfæren

Deretter vil Helene Larsen Brustad fra Advokatfirmaet Helmr ta kort for seg de rettslige aspektene knyttet til bruk av kunstig intelligens på arbeidsplassen og relevant lovgivning.

Brustad vil holde et eget webinar i webinarserien ved en senere anledning, hvor hun vil dypdykke mer ned i de juridiske aspektene.

- Det er mange utfordringer knyttet til regelverket rundt bruken av AI, så vi ønsker å bidra til at våre medlemmer får mer kunnskap rundt dette og derfor blir tryggere i bruken av AI. Vi kan ikke la skepsis og usikkerhet hindre oss i å ta i bruk dette verdifulle verktøyet i arbeidslivet, sier Bolstad.

Lese mer om første webinar om kunstig intelligens (AI)

Les mer om webinaret og meld deg på her.

Det første webinaret i serien er åpent for alle, uavhengig av medlemskap i HR Norge, og gir en flott mulighet for alle interesserte til å delta. De påfølgende fire webinarene er derimot en eksklusiv medlemsfordel.