Små steg – stor effekt!

10 mai er verdens aktivitetsdag, eller «Move for Health Day». Dagen ble etablert av Gro Harlem Brundtland da hun satt i spissen for Verdens Helseorganisasjon (WHO) i 2003. Målet var å rette søkelys mot viktigheten av fysisk aktivitet. Dette er minst like aktuelt i dag som den gang – om ikke enda mer.

Covid-19-pandemien har påvirket både aktivitetsnivå, vekt og kosthold, viser en undersøkelse fra FHI fra 2020. Enda mer etablerte tall tyder på at bare 3/10 nordmenn beveger seg de 30 minuttene som er minimumsanbefalingene fra Helsemyndighetene. Dette er urovekkende for folkehelsa og har potensielt store konsekvenser i et land hvor vi allerede har høyt sykefravær i global sammenheng, og vi vet allerede at stillesitting er «den nye røyken».

Vi er nå i større grad tilbake til normaliteten og får den vanlige aktivitetsdosen med turen til og fra kaffemaskin og kantine. Noen går eller sykler til jobb – og noen er så heldige at de får trene i arbeidstiden. Hverdagsbevegelse er det imidlertid vanskelig å få for mye av – og vi vet at det hjelper lite å pushe seg gjennom en time på tredemølla dersom vi sitter på stumpen resten av dagen. Hverdagsaktiviteten er viktigst!

Hvilke mikroendringer kan du gjøre for å få pluss i den daglige aktivitetsbanken?

  • Walk and talk
    Du har kanskje lurt på hvorfor de gode idéene kommer på løpeturen, men uteblir i brainstormingsmøtet? Forskning viser at evne til både kreativitet og problemløsning øker når vi er i bevegelse. For de møtene hvor det passer så er walk and talk enkelt, tilgjengelig og gjør faktisk møtene mer effektive. I tillegg er det gyllen anledning til å nyte frisk luft- og kanskje få litt påfyll av D-vitamin?
  • Utnytt reiseveien
    Kroppen vår er laget for å være i bevegelse. Noen løper eller sykler til jobb, mens andre kjører bil eller kollektivt. Parkèr gjerne lenger unna arbeidsplassen enn du vanligvis pleier, eller hopp av buss-stoppet før du kommer frem, så sikrer du deg enkelt noen ekstra skritt i løpet av dagen.
  • Ta trappa
    Å velge trappa fremfor heisen er et gammelt «triks i Ludo». Ta gjerne to trinn av gangen, slik at musklene og hjertet må jobbe litt hardere. Dersom du jobber i en høyblokk og synes det blir vel høy puls tidlig på quisten, så gå gjerne et par etasjer, så kan du ta heisen videre. Alt hjelper!
  • Stå på jobb
    Noen av oss er heldige å ha hev- og senkpult. Når man står, booster man både forbrenning og hjerneaktivitet. I tillegg er det med på å avlaste og minimere sittetiden i løpet av dagen. Dersom hev- og senkpult ikke er tilgjengelig, så ta kaffepausen stående, eller gå innom kontoret til en kollega i stedet for å sende en intern chat eller epost.
  • Mini-trening med kolleger
    Inviter med noen kolleger og ta noen raske øvelser, så bygger du sosial kapital i tillegg. Gå raskt opp og ned trappen, eller ta noen knebøy. Her er det kun kreativiteten som setter begrensninger!