Kan teknologi bygge tilhørighet?

– Jeg tror det kan utvikles teknologi som gjør det enklere å investere tid med kolleger. Det er en spennende tanke, mener Karen Dolva i teknologiselskapet No Isolation.
Karen Dolva

Hun er daglig leder og med-gründer i selskapet, som utvikler teknologi som gjør det enklere å inkludere alle i fellesskapet. Det mest kjente produktet er kommunikasjonsroboten AV1, som gjør det mulig for langtidssyke barn å delta faglig og sosialt på skolen. Blant annet for dette havnet Dolva på Forbes liste over verdens 50 fremste tech-kvinner i 2018.

Teknologi mot sosial isolasjon

Hun kunne altså ha jobbet med nær sagt hva som helst, men velger å utvikle teknologi som er til hjelp mot sosial isolasjon.

Ifølge SSB er mer enn 680 000 mennesker i Norge plaget av ensomhet. Mennesker i fast jobb er ikke i en hovedrisikogruppe, men isolasjon og ensomhet forekommer selvfølgelig. Dolva er overbevist om at teknologi kan være med å utgjøre en forskjell også her.

– Jeg håper vi en gang får lage noe for arbeidsplassen, med mål om å øke samhold og følelsen av tilhørighet. Hvis hele arbeidsstyrken har fokus på tilhørighet, da kommer vi til å ende opp med en mye hyggeligere verden, mener Dolva, som kommer til HR Tech-konferansen for å snakke om teknologi mot sosial isolasjon.

– Det første steget for oss ville vært å lære oss hva ensomhet på arbeidsplassen er, hvordan det ser ut, hvem som typisk rammes. Og så sett på hva folk har gjort før som fungerer. Det finnes helt sikkert gode enkeltinitiativer rundt omkring, som vi kunne hente inspirasjon fra, sier Dolva.

Bli ikke for glad i ideene dine

Blant annet kunne teknologi muligens ha hjulpet kolleger til oftere å finne sammen. – Det kommer jo stadig ny teknologi som gjør jobbene våre enklere og kjappere. Jeg tror det kan utvikles teknologi som gjør det enklere og kjappere å faktisk investere tid med kolleger også. Det er en spennende tanke, mener Dolva.

Men de konkrete ideene får vi ikke:

– Vi er sinnssykt strenge på at ideer ikke er noe man skal bli glad i, sier Dolva og utdyper:

– Jeg kunne ha kommet med noen konsept-ideer, men sluttresultatet hadde garantert blitt noe helt annet. Det kan være vanskelig å slippe ideer. Men vi vet faktisk ikke hvordan ting fungerer før vi har testet det ut. Iallfall det første året må man ha friheten til å si at «nei, det finnes en bedre måte å løse dette på», sier Dolva og understreker viktigheten av å ha fokus på problemet som skal løses, ikke teknologien som kanskje kan løse det.

Enkle tiltak

Før en teknologisk nyvinning eventuelt ser dagens lys er Dolva opptatt av at vi ikke må glemme hva vi kan gjøre allerede i dag for å motarbeide sosial isolasjon på arbeidsplassen. I tillegg til tiltak som daglig felles lunsj og sosialt øl-lotteri hver måned, har No Isolation en liten personalhåndbok på 7-8 sider, der det står hvordan selskapet forventer at kollegene skal oppføre seg mot hverandre. – Vi er tydelige på at vi vil at folk skal være snille mot hverandre. Det er lettere å luke ut smålighet, unødvendig konkurranse og de små kommentarene som gjør så vondt – når alle har det svart på hvitt at dette er uakseptabelt, sier Karen Dolva.