Ledernes prioriteringer er snudd

En undersøkelse fra HR Norge viser at det som står øverst på agendaen til norske ledere nå er digitalt lederskap, å holde hjulene i gang, tydelig kommunikasjon og å ivareta medarbeidernes helse. Funnene ble omtalt i Finansavisen 5. mai 2020.

Finansavisen 06 05 ny

Halvparten av virksomhetene mener også at klar kommunikasjon er det viktigste fra en leder. Samtidig mener nesten én av fire at omsorg, empati og psykologisk trygghet til de ansatte må prioriteres sterkest i tiden vi står i. Resultatene fremkommer av spørreundersøkelse som HR Norge har gjort blant HR direktører i Norge og utfyllende informasjon fra samtaler med noen av dem.

- Medarbeidernes psykiske helse står meget høyt på dagsorden for norske ledere i disse dager, sa fagansvarlig Ingvild Johnson i HR Norge til avisen.

- Vi vet at lettere psykiske lidelser er en av de viktigste årsakene til sykefravær i Norge. Og de som sliter i gode tider, sliter mye mer når de blir avskåret fra sosial kontakt med kolleger. Den gode praten ved kaffeautomaten er helt borte. Det samme er kollegaen du snakket med, smilte til og fikk smil tilbake av, sier Johnson.

- Fokuserer mer på de ansattes psykiske helse, sier Kristin Elisabeth Flagstad, direktør for HR og HMS i Vy Buss. Hun skriver nyhetsbrev til de ansatte hver kveld for å sørge for at de får nok informasjon til å føle seg trygge.

Å ta vare på de ansattes helse, både fysisk og psykisk, har vært en av hovedoppgavene hennes de seneste ukene.

- Den 12. mars sa det bang, og så var det ingen som ville ta buss lenger, sier hun.

Vy Buss kjører lokale bussruter på oppdrag for en rekke fylkeskommunale trafikkselskaper, flere kommersielle ekspressruter og flybuss. Til sammen har selskapet 5.400 ansatte.

En del av de ansatte måtte permitteres, og de ble bekymret for egen situasjon og når de kunne komme tilbake på jobb.

- I tillegg var det jo mange ansatte hos oss som måtte være på jobb, og da dukket den andre effekten opp: Smitteangsten. Mange av våre sjåfører er også i risikogruppen, blant annet på grunn av høy alder.

Les hele saken i Finansavisen.