HR direktør helt til topps

Denne uken ble Merete Hverven utnevnt til konsernsjef i Visma. Dermed avsluttes 2019 med nok en kvinne som gikk helt til topps i en av Norges største virksomheter. Men det som også legges merke til, er at Merete kommer fra HR.

Merete Hverven Bull

Merete Hverven er imidlertid ikke den første kvinnen med HR-bakgrunn som har gått til topps i løpet av året. Hilde Aasheim i Hydro har også fartstid som HR direktør i Elkem, riktignok for en god del år siden. Det som er interessant for de som ønsker å ta skrittet fra HR og helt til topps, er at begge to har viktig kompetanse i tillegg til HR. Hilde Aasheim er siviløkonom og revisor i bunn, og forbindes nok først og fremst med å ha levert svært gode resultater som linjeleder og i forbindelse med omstillinger og prosjekter. Merete Hverven er også siviløkonom i bunn, og med master i ledelse fra St Gallen på toppen. Hun har lang erfaring som konsulent fra HR-roller, har jobbet med store prosjekter i Visma og i det siste året vært visekonsernsjef og HR-direktør i Visma. På hver sin måte illustrerer de hvor viktig det er å bygge kryssfaglig og forretningsnær kompetanse i tillegg til HR om man ønsker å ta det siste skrittet helt til topps.

For noen år siden gjorde Dave Ulrich og Ellie Filler en studie som dokumenterte at de beste CHROene var den toppledelsesprofilen som i størst grad lignet på den profilen som kjennetegner de beste CEOene. Undersøkelsen resulterte i artikkel i Harvard Business Review og diverse white papers, og fikk i tillegg omtale blant annet hos HR Norge og i Ukeavisen Norge. I 2015 presenterte Ellie Filler resultatene på HR Forum. Foredraget hennes er blant de mange videoene alle medlemmer kan se på fra HR Norges videoarkiv.

HR Norge / HR Profilen: Merete Hverven

Video HR Forum 2015: Ellie Filler, Tomorrows HR director, are you prepared?

Korn Ferry: CHROs – Crucial allies and potential successors

HR Norge: Dave Ulrich og Korn Ferry: HR direktøren er sjefens naturlige etterfølger

Ukeavisen Ledelse: HR direktørene ligner på toppsjefene