Dette blir HR-trendene i 2018

HR Norge sier i et intervju med Dagens Perspektiv at det er ingen tvil om at digitaliseringen har gjort sitt inntog i HR, og ingenting tyder på at den raske utviklingen stanser. Men den byr på noen nye utfordringer rundt blant annet kapasitet og etiske spørsmål.

Kunstig intelligens er tatt inn i arbeidslivet og benyttes en del innen rekruttering, noe som kan by på etiske utfordringer. Roboter kan tråle store mengder CV-er, og sortere disse. Det reiser seg imidlertid noen etiske spørsmål. – Selv om det er roboter og programmer som gjør jobben ligger det alltid noe bak. Det er noen som har bestilt eller programmert algoritmen, og da kan man risikere å programmere inn sine egne fordommer og forutinntatthet. Hvilke kriterier man skal programmere etter, og de etiske spørsmålene som følger kommer derfor til å bli viktigere i 2018, sier Henrik Øhrn, fagansvarlig i HR Norge.

Med digitaliseringen endres arbeidsstokken. Sven Iversen, fagansvarlig i HR Norge mener vi kommer til å se mer bruk av konsulenter, frilansere, underleverandører, roboter og kunstig intelligens i fremtiden. Da kan det oppstå dilemma rundt hva og hvem som er HR sitt ansvar.

Iversen kan også fortelle at HR lever med konstante kapasitetsproblemer, de får stadig mer å gjøre og tøffere prioriteringer fordi de samtidig ikke slutter å gjøre ting. Effektivisering og kostnadskutt er et konstant tilbakevendende tema, nå må HR begynne å tenke mer på hvordan man kan tjene penger.

– 2018 kommer helt sikkert til å by på enda noe nytt som igjen kommer til å påvirke HR. En av dem er de nye personvernreglene GDPR som trer i kraft i 2018. Men det kommer helt sikkert andre ting i tillegg. Det må vi bare være klare for, og ha en mental beredskap, avslutter Øhrn.

Les hele saken i Dages Perspektiv her (Krever innlogging): http://www.dagensperspektiv.no/ledelse/2017/dette-blir-hr-trendene-i-2018