Dagens Perspektiv: Norske ledere​ - Eksperter på tillit, men langt fra unike

NHO-leder Kristin Skogen Lund har uttalt at framtidige ledere kan for lite om strukturene i norsk arbeidsliv. Her sammen med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Sammen har LO og NHO bestilt rapporten «Den norske lederen» som er utarbeidet av tankesmia Agenda. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forrige uke gikk NHO-leder Kristin Skogen Lund ut og sa at framtidige ledere ikke kan nok om den norske modellen og partssamarbeidet. Det er også ett av hovedpunktene i Agenda-rapporten: studenter ved de tradisjonelle ledelsesutdanningene lærer ikke nok om norske strukturer og norsk ledelse. I stedet blir de drillet i internasjonal forskning. Studenter ved NHH og NTNU svarte dessuten at de hadde dårlig kjennskap til strukturene i norsk arbeidsliv.

– Det er mye godt lederskap i Norge, men å definere det som unikt, er kanskje å ta litt hardt i, mener Even Bolstad, leder for HR Norge (foto: HR Norge).

Bolstad er ikke overrasket over funnene:

– At en rapport fra arbeiderbevegelsens tankesmie Agenda, oppdragsfinansiert fra de to største partene i arbeidslivet, konkluderer med at det må bli mer av det partene bidrar med i arbeidslivet, kan knapt nok kalles overraskende.

– Når det er sagt: Dette er viktige, samfunnsmessige diskusjoner. Partene yter viktige bidrag, og har en stolt fortid hvor de i betydelig grad skal ha æren for at vi har det arbeidslivet vi har i dag. Men de har samtidig egeninteresser og kan sikkert utfordres på dem. Få ting er mer konservative enn arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, og det innebærer en fare om vi gir dem for sterk definisjonsmakt over hva som er «bra» og «dårlig» i arbeidslivet, sier han.