Risikoene og mulighetene i menneske-AI-alderen

Sokrates og hans medfilosofer var motstandere av oppfinnelsen skrift, med den begrunnelse at det ville svekke hukommelsen. AI har fått skylden for blant annet å ødelegge jobber, gjøre mennesker dummere og å gjøre oss mer asosiale. Disse påstandene er i seg selv ikke helt feil, men litt nyansering og rasjonell moderering vil være nyttig for å forstå innholdet.

Tomas Chamorro Premuzic

HR Forum 2023 vil Tomas Chamorro-Premuzic gi oss innsikt og et mer nyansert bilde på hvilke områder AI erstatter menneskelig kompetanse, hvilke egenskaper AI aldri kan overta og hvilke muligheter AI gir oss. Hvordan kan vi opprettholde vår menneskelige verdi fremover? Vi ba like greit Chat GPT om å lage en samtale med Tomas om AI, trusler og muligheter.

- I dag har vi med oss den fantastiske og uforutsigbare Tomas Chamorro-Premuzic, en fascinerende blanding av psykolog og forfatter. Han er her for å ta oss med på en spennende berg-og-dal-bane gjennom risikoene og mulighetene i menneske-AI-alderen. Bør vi rope "Hjelp, AI-en kommer!" eller rett og slett mestre robotdansen?

- Haha, jeg elsker den introduksjonen, kontrer Tomas Chamorro-Premuzic. La oss hoppe rett inn i det og utforske hvorfor AI får folk til å heve øyenbrynene over jobbødeleggelse, skjeve algoritmer og gjøre oss alle digitale eremitter.

Tomas Chamorro-Premuzic er Chief Innovation Officer i ManpowerGropup, professor i forretningspsykologi ved University College London og ved Colombia University. Thomas er også medgründer av deepersignals.com og jobber ved Harvard’s Entrepreneurial Finance Lab. Han er forfatter av boken “Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders? (And How to Fix It)” som hans TEDx talk baserte seg på. Hans seneste utgivelse er boken “I, Human: AI, Automation, and the Quest to Reclaim What Makes Us Unique”. Du kan lese mer om han på www.drtomas.com

- Fantastisk! Så, hvis AI ødelegger jobber, er vi på vei mot en fremtid der misfornøyde roboter danner fagforeninger og krever rettferdige arbeidstimer og bedre oljepauser?

- Ikke helt, men du maler et ganske bra bilde! AI har en tendens til å erstatte oppgaver, ikke hele karrierer. Det er som da brødristeren din begynte å lage toast av seg selv – den la ikke alle de lokale brødutsalgene ut av drift. I stedet tillot den oss bare å finne opp mer intrikate måter å nyte toasten vår på, sier Chamorro-Premuzic.

- OK, et toastopprør, skjønner! Nå skal vi snakke om AI-skjevhet. Er det som om AI blar gjennom sosiale medier og plutselig tror at verden dreier seg om kattememes og politiske krangler?

Presidentkatt
AI-generert bilde av en katt som president

- Helt riktig! AI kan være like skjev som en kattememes-entusiast som tror at den pelskledde vennen deres burde stille som presidentkandidat. AI lærer av data, og hvis alt den får servert er kattebilder og politiske tirader, kan du ikke forvente at den skal analysere finansmarkedene som Warren Buffet, sier Chamorro-Premuzic.

- Det er et morsomt bilde! Vi går videre, gjør AI oss asosiale – er vi dømt til en verden der Thanksgiving-middagen innebærer at alle bare stirrer på enhetene sine mens kalkunen blir kald?

- Ja, AI har virkelig næret den digitale avhengigheten, men vi er de som har valgt å sveipe til høyre på den oppførselen. Kanskje vi ender opp med å ha "Stille Selfie"-fester, der samtaler utelukkende skjer gjennom emojitekster, sier Chamorro-Premuzic.

- Stille Selfie-fester, jeg er med! Nå, hvordan skal vi håndtere denne AI-fronten? Er løsningen å utfordre AI til en dansekonkurranse for å etablere dominans?

- Haha, ja du er inne på noe der! Vi bør fokusere på å dyrke ferdigheter som AI ikke enkelt kan kopiere – som kunsten å lese mellom linjene, komme opp med virkelig originale ideer, og selvfølgelig mestre robotdansen. AI kan være flink til å regne tall, men jeg vil gjerne se den brake-danse! sier Chamorro-Premuzic.

Breakdansende robot
AI-generert bilde av en robot som danser break-dance

- Ja, en breakdansene AI ville vært noe å se på! Til slutt, kan du dele flere innsikter om hva som venter oss, og kanskje pirre nysgjerrigheten med noen spennende nyheter?

- Absolutt! Når vi navigerer oss gjennom menneske-AI-landskapet, må vi huske at det å omfavne blandingen av menneskelig kreativitet og AI-effektivitet er nøkkelen. Og når vi snakker om spennende nyheter, vil jeg dele flere av mine innsikter på HR Forum på Fornebu i november. Vi vil dykke dypt inn i arbeidets verden, AI og menneskelig potensial, sier Chamorro-Premuzic.

- Det høres fantastisk ut! Takk til Tomas Chamorro-Premuzic for å bringe latter og visdom til vår AI-drevne fremtid. Og til våre lesere, husk å pusse opp robotdansbevegelsene og gjør dere klare til å rocke AI-alderen!

- Takk for den fantastiske samtalen! La oss fortsette å danse oss inn i fremtiden med en klype humor og en dose AI-magi, avslutter Tomas Chamorro-Premuzic.

PS. Dette intervjuet er skrevet av Chat GPT basert på artikkelen Risks & Opportunities For The Human-AI Age til Tomas i Forbes tidligere i år

Flere artikler

HR AI artikkelformat
HR teknologi
Sikker Navigering i AI-landskapet: En oppsummering
Sikker Navigering i AI-landskapet: En oppsummering
HR AI artikkelformat
HR teknologi
Sikker navigering i AI-landskapet - del 4
Sikker navigering i AI-landskapet - del 4
EU flagg
HR teknologi
EU innfører den mye omtalte AI Act
EU innfører den mye omtalte AI Act