Torbjørn Buer: Å se seg selv utenfra, og andre innenfra
– Noe er vanskelig å forklare rasjonelt, sier Torbjørn Buer. – Det ligger en åndelig dragning i menneskenaturen. Det er en del av det å være menneske. En del av vår egenart. For meg er det en personlig overbevisning som betyr mye i mitt liv. Den overbevisningen skinner gjennom i mitt lederskap.
– Jeg prøver å se meg selv utenfra og andre innenfra. Det ligger som en del av det etiske imperativet i meg. Det hører med. Det er en del av foredlingen gjennom livet. Å bruke muligheten til å forstå deg selv. Foredle noe av det du har fått.
Han forteller om hvordan han havnet i Kirkens Nødhjelp. Han hadde fått flere tegn. Nå var han på ferie i Danmark med familien. Han gikk tur ved stranden.
Da gol hanen for tredje gang.
— Mot oss kom en mann og et barn. Jeg visste jeg hadde sett ham før. Han jobbet i AFI, og fortalte at de hadde gjort en undersøkelse i Kirkens Nødhjelp. Da fortalte jeg ham at jeg er i en prosess som assisterende generalsekretær. I Kirkens Nødhjelp.
«Den jobben tror jeg du skal ta», sa han.
Torbjørn tok jobben.
— Jeg ble loset inn i Kirkens Nødhjelp på den stien. Og i det jeg sa ja smalt det. «Sjekk Dagbladet», var det en som sa til meg. Der var det overskrifter som at «Sjelesørgere og psykologer skal redde Sommerfeldt» og «Psykolog skal hjelpe KN-sjefen».
Kirkens Nødhjelp var i krise den gangen, og skittentøysvasken foregikk for åpen scene i media. Organisasjonspsykolog Torbjørn Buers tilsetting som assisterende generalsekretær og nestor til generalsekretær Atle Sommerfeldt fikk enorm oppmerksomhet. Han ble fremholdt som redningsmannen.
– Var du redningsmannen?
Nå begynner han å snakke som en politiker.
– Jeg hadde noen intense år innen bistandsbransjen som assisterende generalsekretær. Kirkens Nødhjelp hadde rundt en milliard i omsetning og 1.000 ansatte i områder av verden de fleste virksomheter ikke har kontorer. Som innenriksminister hadde jeg utømmelig liste av oppgaver jeg tok fatt på og mange prosesser å kjøre. Å skape en rettferdig verden gjøres ikke i en håndvending og i hvert fall ikke alene. Det er komplisert nok å ivareta og utvikle en effektiv og god organisasjon.
– Men du reddet Kirkens Nødhjelp?
– Jeg våknet full av visjoner om å gjøre noe meningsfullt og kom hjem med lavt blodsukker og full blære fordi jeg verken rakk å spise eller tisse i løpet av dagen. Andre vil huske meg for mine spesielle skjorter, blomsterskjorter. Så håper jeg også at jeg framstod med troverdighet i den rollen jeg hadde som menneske og leder.
– Men jeg er ingen politisk spiller. Jeg kom inn i en organisasjon i krise. Da jeg forlot organisasjonen hadde den en ny generalsekretær som satte nye mål og skapte optimisme i en situasjon hvor det var trang økonomi. Jeg var med på et stort organisasjonsprosjekt som løste opp siloer, etablerte en global HR.-funksjon og skapte parallelle linjer med hovedkontoret og landskontorene.
— Så du var redningsmannen?
— Ja. Litt.
Lederskap
– Du er åpenbart opptatt av godt lederskap. Hva kjennetegner en god leder?
– Det er selve spørsmålet. Det er vanskelig å gi en generell beskrivelse. Kontekst og kulturer er forskjellig og ingen er god i alt og på tvers av alle situasjoner. Når jeg drev med lederrekruttering var jeg ute etter følgende kjennetegn, godt evnenivå kombinert med tilstrekkelig planmessighet, åpenhet for ideer, tydelig på menneskeorientering og balansert nevrotisisme. Dette er begreper fra big five. En annen måte å si det på er en grunnglad person som har evner til å håndtere seg selv, kunne samle folk om et mål og skape bevegelse på veien mot målet.
– Det er lett å besitte en lederrolle i en virksomhet som går godt. Hun eller han vil ufortjent bli sett på som gode i rollen selv om de ikke har gjort så mye. For noen er det viktigste bidraget at de har unngått å hindre medarbeiderne å gjøre jobben sin. Lederskapets kraft trer best frem når det er krevende. Hva er det som kjennetegner en dugelig person? I uprioritert rekkefølge:
- Husk at emosjonalitet smitter. Det er ikke uvesentlig om du smitter med positivitet heller enn kritisk negativitet.
- Kjenn deg selv. Forstå hva du smitter omgivelsene med. Det at du ønsker å sette en agenda, samle en gruppe, peke ut mål. Den draiven er det ikke alle som har.
- Håndter kompleksitet. Du skal kunne se både opp og frem og her og ned.
- Ta vare på dine verdier: Du vil dømmes og gjenkjennes på de grunnleggende verdiene du har som menneske.
– Har du en rollemodell som leder?
– Tja. Flere av de store skikkelsene gjennom historien som Jesus. Gandhi. Nelson Mandela.
– Et litt nærere forbilde er Mats Johansson. Han var min leder da jeg var konsulent. Han satt i Stockholm og ledet også det norske kontoret derfra. Jeg husker hvordan han klarte å skape vilje, glede og motivasjon hos oss.
– Når han kom over hadde han veldig god tid. Han var fryktelig til stede. Han slo av telefonen og tok meg til side. «Torbjørn, jag har et par frågor jag vill dela med deg». Så gikk vi rundt i byen mens han brukte meg som mentor for sin egen lederjobb. Jeg ble nesten grenseløst lojal.
– Hva er de største lederutfordringene i dag?
– Å være en stabil og samlende kraft i en situasjon med foranderlighet. Å kunne håndtere forventinger både fra millennium- og babyboomer-generasjonen. Å tåle at du aldri helt strekker til og bruke den erkjennelsen som inspirasjon til å være i utvikling.
– Hva med den urolige verden vi lever i?
– For hvem? Jeg og mange opplever at verden er urolig. For oss i Norge er det et paradoks i at vi lener oss inn mot det mediene forteller oss, og føler at dette går helt feil, samtidig som de fleste lever et liv med ganske stor grad av forutsigbarhet og gode dager. Men på det internasjonale ledernivået … det var en som skrev «heldigvis løper ikke alle mot de enkle svarene på ytre høyre eller venstre fløy.

Torbjørn Buer
HR-profilen Torbjørn Buer
Nåværende: Direktør for Juristenes Utdanningssenter
Arbeidserfaring
2013 -> Direktør Juristenes Utdanningssenter JUS2017 -> Assisterende sensor og lektor på Juridisk fakultet, UiO2005 -> Nettverksleder og fasilitator, Kunnskapsformidlerne AS2009 – 2013 Ass. gen. sekr. / konst. gen. sekr. Kirkens Nødhjelp2000 – 2009 Partner og daglig leder, Institutt for Medskapende Ledelse (IML)
Utdanning
1986 – 1993 Cand psychol, Universitet i Oslo
Frivillig arbeid
2006 – 2017 Idretts- og ungdomsarbeid innenfor kirke og KFUM