Tirils ti tips til deg som er ny i HR

«Lytt til erfarne fjellfolk», sier de i Turistforeningen. Det er et råd som også gjelder for deg som er ny i arbeidsmarkedet. Tiril Lemaréchal rådførte seg med og lyttet til de rette menneskene og fikk drømmejobben. Her er hennes tips til andre som er nye i HR-rollen.

2. november i fjor ble et av verdens eldste IT-selskap, Hewlett Packard, offisielt splittet i to: HP Inc og Hewlett Packard Enterprise (HPE). Samme dag begynte Tiril Lemaréchal i jobben som HR & Total rewards Advisor i HPE etter vel et år i en midlertidig jobb i Evry.Det var en bekjent i nærmiljøet som var nøkkelen til dette nye kapittelet i den ferske karriéren.— Jeg visste at jeg ville jobbe med HR, men hadde fremdeles ikke klart for meg akkurat hva jeg ville jobbe med, forteller Tiril. — Hallstein Mørk er en av de i Norge som har markert seg sterkest innen HR, så jeg spurte om han ville være mentoren min.

Et smart trekk

Det var et smart trekk.

— Det er faktisk det lureste jeg har gjort, sier hun. — I den første mentorsamtalen lagde vi en oversikt over ulike roller innen HR og hvilke selskaper som er dyktige på feltet. Kompensasjon og belønning var et av områdene jeg ikke var så godt kjent med, men som jeg fattet interesse for, og et av selskapene på listen min var HP.

En måneds tid senere slo «The Law of Attraction» til. I HP hadde den markante HR-direktøren Yvonne Fosser nylig fulgt etter sjefen sin Anita Krohn Traaseth til Innovasjon Norge. Comp&Ben-ansvarlig i HP, Marit Alsvik, rykket opp som HR-direktør, og jobben hennes ble ledig. Den hadde Tirils navn på seg.

Men Tiril hadde ikke fått den uten oppbakkingen hun fikk av sin mentor.

— Mentorrelasjonen var helt avgjørende, sier hun. — Hadde jeg ikke diskutert dette med Hallstein først, hadde jeg nok ikke søkt. Men jeg fikk den, og opplever at jeg har kapret drømmejobben.

Ukens høydepunkt

— Hva gjør egentlig en HR & Total rewards advisor?

— Du må være glad i Excel, for å si det sånn, smiler Tiril.

— Det er mye tallknusing.

Hennes nærmeste leder sitter i Danmark, og hun er del av et team som har ansvaret for ni nordeuropeiske land. De har jevnlig virtuelle møter, og måten de avslutter ukemøtene i den verden er illustrerende:

— Hver tirsdag avslutter vi ukemøtet med ukens Excel-tips, forteller Tiril begeistret.

Med bare tre ansatte i den norske HR-avdelingen, er jobben hennes og kollegenes imidlertid mye mer enn Comp&Ben.

— Jeg er involvert i, eller har ansvaret for blant annet oppfølging av sykefravær og permisjoner, implementering av ny pensjonsordning, formalisering av internship og graduateprogram, lønnsanalyser, medarbeiderundersøkelsen, samt å støtte ledere og ansatte i det daglige.

— De globale prosjektene blir som oftest kjørt i alle landene så vi sparrer mye på tvers. Noen eksempler på prosjekter jeg hittil har jobbet med er analyse og forecasting av ansattgoder, lønnsanalyse, samt implementering av ny pensjonsordning i henhold til lovpålagte endringer. Ved siden av definerte prosjekter er det daglig oppfølging av ansatte og ulike HR-initiativ som skal følges opp og ivaretas. Jeg har mange prosjekter gående, så det er viktig å være strukturert og ha klare prioriteringer.

— Dette høres jo gøy ut. Er det her du skal være i resten av karriéren?

— He-he, det er vanskelig å svare på. Jeg har en drøm om å jobbe internasjonalt, og det er jo store muligheter for det i dette selskapet. Men på lang sikt har jeg nok også lyst til å jobbe litt mindre med tall og litt mer med mennesker. Det er fint å kunne sette to streker under svaret, men det er nok likevel først og fremst mennesker som er min pasjon, sier hun.

Gründerånd

— Det som er bra er at HPE fremdeles har mye av gründerånden i seg, kanskje spesielt nå etter at det ble to selskap, og verdier og kultur skal settes på nytt. Jeg har fått jobbe med flere andre HR-prosjekter, blant annet prestasjonskultur- og lederutviklingsprogram, så jeg ser at det er store muligheter for å utvikle meg videre.

Hva hun enn finner på, er det åpenbart gode muligheter for å returnere til HPE.

— Jeg har merket meg at det i personalfilene er en egen kolonne med gjenansettelsesdato, kommenterer hun.

En høy sosial profil med samfunnsansvar bidrar også til at hun opplever HPE som et godt sted å være.

— Det at bedriften støtter initiativ utover det rent faglige, som idrettsarrangementer, bidrar til at man knytter kontakter på tvers av organisasjonen. Selv er jeg så heldig at jeg får være involvert i en kampanje vi har i samarbeid med organisasjonen Aktiv mot kreft. Målet til Aktiv mot kreft er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. Vi oppfordrer våre ansatte og alle andre i Norge til å registrere fysiske aktiviteter og sunne vaner via portalen vår, som vil generere donasjoner fra HPE for å bygge treningsrom på kreftsykehus. Jeg er stolt over å jobbe for en arbeidsgiver som viser samfunnsansvar.

Unge talenter

Med sin respektable alder er HP også et selskap med en relativt høy gjennomsnittsalder. Det er ikke så rent få som har vært der i både 25, 30 og 35 år. Derfor er det nå fokus på å rekruttere unge talenter, og Tiril og hennes jevnaldrende får en hjertelig og varm mottagelse av gamlekara i møte- og serverrommene.

— Et av de fire strategiinitiativene til HPE Norge er å etablere et Young Employee Network (YEN), og jeg sitter i styret sammen med fem andre kolleger som har ansvaret for å drive dette initiativet, forteller hun.

YEN er et nettverk for de under 35 — «og for de som er unge i hjertet», i følge Tiril. Formålet er å utvikle nettverk internt, bygge kompetanse og tiltrekke seg unge mennesker.

— YENs erklærte målsetting er at det innen 2020 skal være minst en leder rekruttert fra dette nettverket, og at det innen 2025 skal sitte en av oss i den norske ledergruppen.

Og ikke bare det. Internasjonalt er målet at innen 20 år skal CEO i HPE komme fra YEN nettverket.

— Det er et mål som har full støtte fra toppledelsen her i Norge i det minste, sier Tiril.

— Fra Meg Whitman* også?

— Jeg håper det. I alle fall — det er kult å jobbe for et selskap som er så tydelige på at de satser på unge talenter.

10rils 10 10ps

Tirils bruk av en mentor er noe hun oppfordrer andre studenter til å kopiere. Nylig var hun tilbake der hun ble utdannet, på Markedshøyskolens HR-linje, for å holde et karriereforedrag for studentene. Så når vi avslutningsvis spør henne om tre tips til folk som vurderer en karriere i HR, kommer det ikke bare tre, men ti tips — de samme ti hun ga til studentene i foredraget sitt:

 1. Skaff deg en mentor.
 2. Ta initiativ og vær nysgjerrig.
 3. Våg å ta på deg oppgaver som tar deg utenfor din komfortsone. Det er der læringen skjer!
 4. Begynn å søke jobb før endte studier. Legg din CV ut, for eksempel på FINN.no.
 5. Husk at verv styrker CVen.
 6. Delta på frokostmøter og seminarer.
 7. Bygg din merkevare i alle settinger.
 8. Se på jobbsøk som en fulltidsstilling - skreddersy hver søknad til stillingen du søker (og vær kreativ).
 9. Legg deg inn i databasen til bemanningsbyråer og be om en uformell prat (gir god trening i intervjuer og kan være en døråpner).
 10. Øv på Office-pakken (det gjør arbeidsdagen enklere og mer effektiv og er en gjenganger på intervjuer).

— Hvem vil du helst lese om i en senere HR-profil?

Celine Trebler, som er en tidligere kollega som nylig ble HR Lead i HP Inc. i Norge. Det blir veldig gøy å følge hennes utvikling. Eller Celine Schjøtt Troye, som er HR Manager i Microsoft.

— Det er notert.

20160520 14 49 57 Tiril Lemaréchal

Tiril Christine Lemaréchal, Hewlett Packard Enterprise

HR-profilen Tiril Christine Lemaréchal

 • Nåværende: Hewlett Packard Enterprise
 • Tidligere: EVRY Norge, Peppes Pizza, Aker Brygge, Odonata
 • Utdanning: Oslo School of Management (MH)

Erfaring

 • 2015 -> HR & Total Rewards Advisor, Hewlett Packard Enterprise
 • 2014 - 2015 Competence Manager, EVRY Norge
 • 2011 - 2014 Skiftleder, Peppes Pizza, Aker Brygge
 • 2007 - 2011 Servitør, Peppes Pizza, Stabekk
 • 2007 - 2007 Servitør, Odonata

Utdanning

 • 2011 - 2014 Markedshøyskolen
 • 2013 - 2013 Hawaii Pacific University
 • 2010 - 2011 Markedshøyskolen
 • 2010 - 2010 Gateway College, Mexico
 • 2009 - 2009 MetaResource AS

* Margaret Cushing ´Meg´ Whitman er HPEs CEO.