Månedens HR-profil: Da Lise så lyset
— Hvorfor gulsott? Har du noe spesielt forhold til gulsott?
— Nei, overhodet ikke. Det jeg jobbet med var hvordan vi kan måle gulsott gjennom huden. Akkurat da jeg var ferdig, kom det kommersielt utstyr for dette på markedet, så det havnet i en skuff, men jeg fortsatte å jobbe med de matematiske modellene. Så, i 2012, kom en lege inn på kontoret mitt. Det var barnelege Anders Aune, som hadde jobbet på et barnesykehus i Tanzania. Der har de ikke råd til å betale for det kostbare utstyret som kreves for å diagnostisere gulsott. Men smarttelefoner har de.
«Tror du vi kan bruke en smarttelefon til å måle gulsott?», spurte Anders. Lise trodde kanskje det. Sammen med Gunnar Vartdal som tok sin masteroppgave på prosjektet startet de selskapet Picterus, som etter planen skal lansere appen i løpet av året.
— Det har vært en bratt læringskurve for meg som akademiker å starte bedrift. Men samtidig er det en verdifull erfaring, ikke minst i min rolle som president i Tekna.
Tredje periode som Tekna-president
Fagforeningen Tekna har nesten 74.000 medlemmer, og alle har minst en mastergrad innenfor teknologi og realfag.
— Det er en utrolig erfaringsbase, og vanvittig mye kompetanse, og medlemmene våre sitter i nøkkelposisjoner i private og offentlige virksomheter. Det er ganske verdifullt.
Lise Randeberg har vært i Tekna siden 2011, og er nå inne i sin tredje periode som president. Hun er også nestleder i Akademikerne.
— Jobben min er morsom, krevende og uforutsigbar, og jeg bare elsker det! Tekna er med på å skape endring for samfunnet og i arbeidslivet.
— Er du et organisasjonsmenneske eller akademiker?
— Begge deler. Jeg trenger begge deler. Noen sier til meg at «nå må du slutte med de Tekna-greiene og bli ordentlig professor», andre sier «nå må du slutte med de professor-greiene og gå fullt inn i organisasjonslivet», men for meg er organisasjonslivet og akademia to like store deler av personligheten.
— Hva tiltaler deg med organisasjonslivet?
— Min grunnholdning er at du kan ikke klage uten at du har prøvd å gjøre noe med det. Jeg kommer fra en klassisk arbeiderklassefamilie, jeg lærte at man skal behandle folk skikkelig, og utviklet en enorm rettferdighetssans.
— Det usikre arbeidslivet er en stor utfordring. Vi hører om det fra utlandet og tenker at det gjelder ikke oss, men det gjør det. Vi rammes av midlertidighet, nulltimerskontrakter, ubegrenset arbeidsliv, ubetalte praksisplasser.
— Du hadde selv en ubetalt praksisplass?
— Ja, sommeren 1997 jobbet jeg gratis i tre måneder. Det var faktisk det beste været i manns minne den sommeren, og jeg tilbrakte den som gratisarbeider i en kjeller. Det er ikke sånn det skal være, og det håper jeg Teknas medlemmer skal slippe på min vakt.
Hun er opptatt av å ta vare på det som er bra med den norske modellen og samtidig tilpasse oss til hvordan verden ser ut i dag og i framtiden.
— Vi må passe på at vi ikke stivner. Nordiske fagforeninger har vært utrolig innovative til å bygge velferdssamfunnet vi har i dag. Men vi må fornye oss, innovere og tenke nytt, bygge sikkerhetsnett samtidig som vi sikrer utvikling og innovasjon og fremgang i bedriftene.
Hun sender ballen tilbake til ledelsen.
— Konfliktskye ledere er en stor utfordring. Mange norske ledere har aldri møtt motgang. De har ikke den nødvendige kunnskapen til å gå inn i en tung nedbemanningsprosess. Ofte velger de å gå inn på kontoret med sine nærmeste rådgivere og si at «HR, dere får fikse den nedbemanningen.»
— Hva kjennetegner en god leder?
— Åpenhet og ryggrad. Man må kunne lytte, ta godt forankrede og begrunnede beslutninger og stå for dem etterpå.

HR-profilen Lise Lyngsnes Randeberg
Lise Lyngsnes Randeberg er fagforeningsleder og fysiker. Hun er professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved Institutt for elektronisk systemdesign ved NTNU. Hun er også president i Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening. Tekna er en fagforening og et faglig nettverk for teknologer og realister med minst en mastergrad. Foreningen har nesten 74.000 medlemmer.
Arbeidserfaring
2013 -> Styremedlem Teknisk Ukeblad Media
2016 -> Nestleder i Akademikerne
2015 -> Medgründer i Picterus
2013 -> President i Tekna
2011 -> Professor ved NTNU
2014 – 2016 Styremedlem i Akademikerne
2011 – 2013 Visepresident i Tekna
2009 – 2011 Førsteamanuensis ved NTNU, gjesteforsker i Boston
1999-2009 Midlertidig ansatt ved NTNU som stipendiat, postdoc, forsker og førsteamanusensis
Utdanning
1999 – 2005 Dr. grad i biomedisinsk optikk, NTNU
1993 – 1999 Mastergrad, sivilingeniør, matematikk og fysikk, NTNU
Oppslagsfoto: Thomas Hofmann