Lenes håndsopprekking kostet arbeidsgiveren millioner
— Myten sier at hunder skal oppdras som ulver, og få en tydelig plass i hierarkiet, sier Lene Renneflott. — Nyere forskning viser at det ikke stemmer. Positiv psykologi, autonomi, mestring og mening fungerer like godt på hunder som på mennesker.
Lene Renneflott har ropt «ulv» før. At seniorrådgiveren ved avdeling for personalstøtte ved Universitetet i Oslo er ukens HR-profil, skyldes at hun rakk opp hånda på et allmøte. Hun jobbet i Making Waves, og HR-direktøren presenterte et grandiost prosjekt for prestasjonsmåling. Spørsmålet Lene stilte fikk selskapet til å avskrive de 1500 arbeidstimene som til da var brukt på utviklingsarbeidet.
Lene Renneflott er ikke bare komfortabel med at denne historien kommer opp. — Det ser jo ut som om jeg var en i overkant kostbar arbeidstaker for Making Waves, men resultatet ble at motivasjonen i organisasjonen økte, sier hun.
Også Lenes jobbkarriére har gått i sikksakk.
— Jeg falt litt tilfeldig inn i film og forlagsbransjen. og deretter inn i design- og kommunikasjonsbransjen. Etter hvert har den røde tråden blitt å lede prosjekter, først og fremst innen organisasjonsutvikling, men med et tydelig menneskelig fokus.
Nå er hun altså ved Universitetet i Oslo.
— Hva er det beste ved jobben din?
— At jeg får jobbe bredt og variert i en stor og kompleks kunnskapsorganisasjon. At jeg får jobbe i en organisasjon som har et viktig samfunnsoppdrag og der veldig mange virkelig brenner for det de jobber med. Og, ikke minst at jeg får jobbe med veldig mange flinke folk. Jeg har stor frihet og høy tillit fra mine overordnede.
— Hva liker du minst?
— At det til tider kan være vanskelig å se resultater når organisasjonen er så stor.
— Hvordan vil du beskrive virksomheten du jobber i?
— Universitetet i Oslo er Norges eldste og største universitet. Det er en veldig kompleks organisasjon.
— Hva er dine og din virksomhets største HR-utfordringer akkurat nå?
— Å understøtte universitetets strategi om å bli et verdensledende forskningsuniversitet. At vi skal tiltrekke oss de beste i verden og legge til rette for flere innovative tverrfaglige samarbeid. HR må jobbe med systematisk arbeidsmiljøutvikling, leder- og medarbeiderutvikling, forbedrede rekrutteringsprosesser, samt alle støttefunksjoner for å få det til.
– Si mer om det.
– Det handler om ekstremt mange ting på samme tid. Hvordan vi driver internasjonal rekruttering; hvordan vi ivaretar og løfter frem norske forskere; hvordan vi klarer å få opp gode nok sentre for fremragende forskning; hvordan vi klarer å levere en utdanningskvalitet som gjør at vi kan ivareta samfunnsansvaret.
– Det er masse å gjøre på HR-siden. Lederutvikling, medarbeider- og arbeidsmiljøutvikling. Rekruttering av akademikere, som er veldig krevende.
– Våkner du om natta og tenker på hvordan dere skal få dette til?
– Jeg skiller meg nok fra andre som jobber med HR ved at jeg liker godt å se helhetlig og langsiktig samtidig som jeg er tilfreds med å få til små endringer.
— Hva er dine og din virksomhets største HR-utfordringer over en 3-5 års horisont?
— De samme som nå, men tydeligere definert og spisset.
— Hvorfor er HR viktig?
— HR er viktig fordi mennesker er de viktigste ressursene en organisasjon har. Spesielt ved et universitet. Det å legge til rette for at både ledere og medarbeidere har den kompetansen og de rammer som skal til for å lykkes er den eneste veien å gå for å lykkes.
— Hva er dine tre beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?
— Sett deg inn i HR som fag. Lær mest mulig om hva som driver, hindrer eller utvikler individer, grupper og organisasjoner. Og når du får jobb: bry deg om enkeltmennesker på alle nivåer i organisasjonen, vær ydmyk og lytt mest mulig. Du kommer til å lære noe nytt, om faget ditt, deg selv eller andre, hver eneste dag!
— HR er et fag. Vi må være stolte av det vi kan og vise hvordan HR bidrar til at organisasjoner, ledere og medarbeidere lykkes. HR må jobbe sammen med ledelsen for våge å prøve og feile, være opptatt av gode metoder, ha en systematisk tilnærming og evaluere det vi setter i gang. Det må være et mål i seg selv å lære mest mulig av hver eneste prosess vi kjører.
— Hvem vil du gjerne lese om i en senere HR-profil?
— Kirsti Godal Undebakke, NTNU. Jeg har vært så heldig å jobbe med Kirsti på ARK som er arbeidsmiljøundersøkelsen utviklet spesielt for Universitets- og høgskolesektoren. Kirsti er en helt unik drivkraft og rådgiver for HR og ledere i hele sektoren innen helsefremmende arbeidsmiljøutvikling.
– Det er notert.
HR-profilen Lene Renneflott

Lene Renneflott
Nåværende: Seniorrådgiver - Avdeling for personalstøtte ved Universitetet i Oslo, hvor hun blant annet jobber med HR-utvikling, prosjekt- og prosessledelse. lederutvikling og lederstøtte, arbeidsmiljø- og klimaundersøkelsen ARK.
Arbeidserfaring
- 2010 – 2014 HR Development Manager, People & Processes, Making Waves
- 2008 – 2010 Prosjektleder, Utviklingsavdelingen, Reaktorskolen
- 2007 – 2008 Daglig leder, Prosjekt- og Prosessdesign (2007-2008)
- 2004 – 2007 Prosjektleder, Utviklingsavdelingen, Norges Kreative Høgskole
Utdanning
- Master i litteratur og kulturfag
- Master of science i arbeidspsykologi