Hvordan tilfeldigheter gjorde Solveig til konserndirektør HR i Nordens største bank
Med en hyggelig stilling som førsteamanuensis på BI, og med sivøk, master i økonomi og en doktorgrad i ryggsekken, var det lite som tydet på annet enn en akademisk karriere for Solveig Hellebust. Hun var fagspesialist til fingerspissene og elsket å få lov til å kombinere forskning med undervisning.
Men en morgen dukket det opp en stillingsannonse som gjorde noe med henne.
Hun så på den, leste den, så på den en gang til.
Så la hun den i en skuff.
Men den ville ikke la henne være i fred.
— Etter noen uker og rett før sommerferien fant jeg den fram igjen, nærmest ved et innfall, og tastet inn nummeret til headhunteren, forteller hun.
Da var det gjort. Måneder senere møtte hun opp i Telenor og begynte i jobben som Compensation and Benefits Director, som det heter på fint.
— Jeg gikk fra akademia til næringslivet, og selv om det var et stort sprang, har jeg aldri angret, sier Solveig.
På BI var et av hennes favorittfagfelt knyttet til økonomiske incentiver, herunder belønningssystemer. Stillingen i Telenor var derfor helt i tråd med kompetansen, og samtidig var det en helt ny stilling på et område som var svært ferskt i norsk næringsliv den gangen.
— Hva er det beste ved jobben din?
— At jeg får jobbe med spennende og krevende ting hver dag og at jeg møter så mange flinke og engasjerte mennesker på veien. Jeg trigges også av store utfordringer og liker når det er litt ekstra trykk. Jeg synes også det er tilfredsstillende at jeg kan kombinere en jobb på dette nivået med familie og fritidsinteresser. Energien er høy hele veien og dette trives jeg godt med.
— Hva liker du minst?
— Jeg skulle ønske jeg hadde litt mer «slakk» i kalenderen så jeg kunne prate mer med gode kolleger og gi litt ekstra der det trengs. Jeg er vel heller ikke overbegeistret for «kjedelige» administrative oppgaver, men her er jeg heldig og får stort sett god hjelp.
— Hvorfor er HR viktig?
— I et stort finanskonsern som DNB har vi tre dominerende innsatsfaktorer - for å bruke et begrep fra økonomi. Det er IT, kapital og mennesker. HRs ansvar er at vi skal tiltrekke, utvikle og beholde riktig kompetanse og hvis dette arbeidet gjøres på en god og strategisk riktig måte, slår det rett inn på bunnlinje og langsiktig verdiskapning. Forskjellen i produktivitet på en engasjert medarbeider og en som ikke er engasjert er stor - det viser all empiri.
— HR har også et stort ansvar i forhold til «basics in order» - alt vi gjør skal følge lover og regler og vi må sørge for at linjen vet hva de skal gjøre og får det gjort.
— Hva er dine beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?
— Sørg for å ha en solid utdannelse, og ikke hopp over de kvantitative fagene. Skaff deg også fremtidsrettet kompetanse, for eksempel på digitalisering. Sett deg godt inn i hva som ligger i HR-arbeid - det er et bredt spekter av oppgaver. Vær bevisst på hvilken del av HR du er interessert i fra start og skaff gjerne relevant erfaring underveis i studiet.
— Hvem vil du helst lese om i en senere HR-profil?
— Jeg synes det hadde vært spennende å lese om den nyutnevnte konserndirektør for HR i Yara - Lene Trollnes.

Solveig Hellebust, konserndirektør HR i DNB
HR-profilen Solveig Hellebust
Nåværende: HR-direktør i DNB
Erfaring
HR-direktør, DNB, april 2009 – i dag
- Direktør for HR og kommunikasjon, Pronova BioPharma ASA, 2007 – 2009
- HR-direktør, Pronova Biocare AS, 2004 – 2006
- Compensation & Benefits-direktør, Telenor ASA, 2001 – 2004
- Førsteamansuensis i samfunnsøkonomi, Handelshøyskolen BI, 1997 – 2003
Utdanning
- Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, 1998
- University of Illinois, Urbana-Champaign, 1995
- Handelshøyskolen BI, 1992