Hallstein var «skap-CHRO» i 22 år før han ble HR-direktør i Nokia

— Gjennom hele min tidligere karriere var jeg veldig klar overfor meg selv og andre at jeg var administrerende direktør på vent, og at jeg egentlig ville jobbe med HR, sier Hallstein Mørk. Etter mer enn to tiår som toppsjef i HP ble han til slutt utfordret av sin kone:

— Du har vært leder og administrerende i mer enn 20 år, og sagt at du egentlig vil inn i HR nesten like lenge, sa hun en dag på slutten av 90-tallet. — Hva skal til for at du skal slutte i HP?

Hallstein Mørk nølte litt.

— En internasjonal toppjobb i HR i shipping eller telekom, svarte han.

Uken etter ringte Nokia og ville ha en CHRO.

Så da var det bare å begynne å pakke.

Hans karriere i de 11 påfølgende årene har gjort den nåværende pensjonisten til en levende legende i norsk og internasjonal HR. Hallstein Mørk er så vidt vi vet den norske HR-personen som har nådd høyest på HR-stjernehimmelen i det private næringsliv. Som Chief HR Officer (CHRO) i Nokia Group var han øverste HR-leder for et selskap med titusenvis av høyt kvalifiserte ansatte over hele verden.

— Det var en fantastisk reise med kraftig vekst. Nokia hadde høye HR-ambisjoner, og vi hadde stor frihet til å prøve ut nye ting, forteller han.

Dype lommer

Lommene til den finske mobilgiganten var dype den gangen. Da Apple lanserte iPhone i 2007 hadde Nokias plattform 63 prosent av verdensmarkedet. Selskapets omsetning det året var mer enn 35 milliarder euro, og resultatet var på rundt 8 milliarder euro.

En slik vekst krever at man gode folk om bord, og selskapet var umettelig i sitt behov for talenter.

— Vi prøvde å lære av de beste. Jeg brukte mye tid med Dave Ulrich og kolleger blant de beste av de beste av virksomheter som anses å være gode på HR, og fikk lov å eksperimentere med HR verden over.

Arbeidet ga resultater. Nokia ble anerkjent med utmerkelser som plasserte dem helt i verdenstoppen på HR.

Innen for eksempel talent management ble vi bare slått av virksomheter som Procter & Gamble og GE, sier han..

—Hva gjorde Nokia annerledes på HR?

— Eksempelvis definerte vi kompensasjon og belønning i samarbeid med programvarehus. Det resulterte i standardløsninger som ble solgt i verdensmarkedet.

For en kunnskapsintensiv virksomhet som Nokia var det noen HR-felt som pekte seg ut som mer effektfulle å jobbe med enn andre.

— Det viktigste er kultur, engasjement og talentstyring, sier Hallstein.

— Det sier seg selv at hvis du har en gjeng høyt engasjerte og kunnskapsrike medarbeidere som er ambisiøse og har lyst til å jobbe sammen i team så kan du flytte fjell. Det handler mye om å jobbe sammen med de for å skape mål de virkelig har lyst til å oppnå.

— Talent handler om å identifisere og analysere individers sterke sider, finne ut hvilke talenter de har og ønsker å videreutvikle — oppleve mestring og suksess. Motsatt, hvis du setter folk inn i jobber de ikke takler, er det oppskriften på katastrofe.

En trist historie

Fra 2009 og frem til Microsoft overtok Nokia i 2014, gikk kurvene for Nokia nedover like fort som de hadde gått oppover i årene før. Hallstein sluttet der i 2010, mens Nokia fremdeles hadde rundt 40 prosent markedsandel. Men fra 2010 til 2012 opplevde selskapet en av historiens raskeste fall i markedsandeler. I tredje kvartal 2012 var markedsandelen under 10 prosent.

— Det er jo en trist historie etter at jeg sluttet der, sier Hallstein Mørk. — Men Nokia kommer tilbake, det er jeg helt sikker på.

En av de virksomhetene som er igjen av Nokia er Nokia Networks, og det selskapet har stor suksess. Mange regner også med at Nokia vil gå inn i mobiltelefonmarkedet igjen når konkurranseklausulene som ble avtalt i forbindelse med salget til Microsoft utgår på dato i nær fremtid.

Et fait accompli

Hallsteins avgang fra Nokia har visse likhetstrekk med hans inngang. Også denne gangen var det folk som stod ham nær som utfordret ham til å bryte.

— På en hyttetur med gutta rundt årtusenskiftet avtalte vi at vi en dag skal seile over Atlanterhavet sammen. I 2010 stod kompisene der med et fait accompli: Enten slutter du nå, ellers blir ikke seilturen noe av.

Han var i alle fall på overtid.

— Allerede som 30-åring hadde jeg bestemt meg for å pensjonere meg som 55-åring, sier han. — I 2010 var jeg 57. Så det var på tide. Jeg hadde også sittet i samme jobb i 11 år og var veldig klar for noe annet.

Dermed satte Hallstein og fem kamerater seil og lot vinden lede dem i ni måneder.

Seiling er en av lidenskapene hans. Som pensjonist oppgir han å bruke 1/3 av tiden på jobb, 1/3 på «hjemmeinfrastruktur» og 1/3 på seiling, jakt, ski og golf.

Blant de tingene han jobber med er HR Norges «Executive HR Network», et nettverk som består av vel 25 HR-topper, fortrinnsvis fra de største norske virksomhetene med internasjonal rekkevidde.

— Det er et spennende fora hvor vi tar opp problemstillinger som er aktuelle for medlemmene. Det mest aktuelle akkurat nå er talentstyring i vid forstand, samt tematikk knyttet til kompensasjon og belønning og prestasjonsmålinger.

Fra Texas til Helsinki

Hallstein Mørks LinkedIn-profil ser ved første øyekast nokså beskjeden ut. Han har åpenbart bare hatt to jobber, 22 år i HP og 11 år som CHRO i Nokia Group.

Det viser seg at han ikke har tatt med riktig alt. Blant annet har han glemt en viktig sommerjobb på lageret til Texas Instruments.

—Jeg fikk sommerjobb hos TI, og mot slutten av sommeren spurte de meg hva jeg skulle gjøre videre. Jeg svarte at jeg skulle på BI. «Vi har en ledig jobb i regnskap», var svaret. «Hvis du tar den, betaler vi BI-utdanningen din.»

Han takket ja.

Overgangen fra lageret til TI til adm dir i Hewlett-Packard fremgår ikke helt klart heller, men han står i alle fall listet som toppleder i det norske datterselskapet til den amerikanske IT-giganten siden 1977.

Det viser seg imidlertid at dette løpet — imponerende nok i seg selv — også har visse utelatelser.

— Da jeg gikk på BI ble jeg tvunget til å skrive en oppgave om organisasjonspsykologi, forteller han.

—Jeg tente på det, og snart var jeg klar over at det var innen HR jeg hørte hjemme. Det lå latent hos meg. HRs kombinasjon av mange ting, fra høyrehjernen med kreativitet, team og samspill, til venstrehjernens administrasjon, prosedyrer, rutiner og regler, fascinerte meg voldsomt.

Gjennom mange år som toppleder var han derfor tydelig på at han egentlig skulle være et annet sted.

— Jeg var hele tiden veldig klar overfor de andre og meg selv at jeg var administrerende på vent. Jeg ville jobbe som CHRO.

Han fikk prøvd seg ut på HR i HP også. Før han ble adm dir, var han økonomidirektør i selskapet.

— En dag sluttet HR-sjefen, forteller han begeistret. — Da tok jeg den jobben i tillegg.

— Senere ble jeg HR-sjef for Europa, administrerende i HP Norge, og så managing director for den største salgsregionen i Europa.

— Og så ringte Nokia?

— Jepp.

Hallsteins beste råd

— Hva er dine beste råd til de som vil gjøre karriére i HR?

  1. Kjør i vei. HR er verdens beste yrke.
  2. Gå i dybden, bruk tid på forskning og beste praksis. Reflekter masse.
  3. Spør «hvorfor?»

— Hvem vil du gjerne lese om i en senere HR-profil?

Tiril Christine Lemaréchàl i HP – hun er jeg mentor for, eller Hanne Simonsen, som er CHRO i Hydro.

20160330 Hallstein Mørk 16

Hallstein Mørk

HR-profilen Hallstein Mørk

Erfaring

  • 2010 -> 1/3 rådgiver og mentor, 1/3 seiler, golfer, skigåer m.m., 1/3 hjemmeinfrastrukturist
  • 1999 - 2010 CHRO, Nokia Group
  • 1977 - 1999 Adm dir m.m., Hewlett-Packard

Utdanning

  • Handelshøyskolen BI
  • Handelsgym

Bli bedre kjent med (og lær av) Hallstein Mørk:

Pensjonist eller ikke, Hallstein Mørk er svært aktiv i HR-arenaen ennå. Foruten å drive HR Norges Executive HR Network holder han foredrag og workshop'er. Her er noen av arenaene hvor du kan møte denne levende legenden i nær fremtid:

25-26. mai 2016: Kompetansedagene

Her spør han hvorfor vi investerer så lite i talent management, og utfordrer HR til å sette mer «hårete» mål på dette området.

6-9. juni 2016: Talent management for talent managers

En workshop over 4 dager rettet mot praktisk implementering av talent management med definerte resultatmål som rettesnor.