En doktorand i alkohol skapte bølger i Making Waves. Det forandret alt for HR-direktør Hans Olav Hellem
Magre tider til tross, ingen sluttet i denne perioden. Ingen ble heller sagt opp.
– Vi la vekt på full åpenhet og at alle skulle føle seg rettferdig behandlet. På de månedlige allmøtene var det et fast innslag hvor vi diskuterte om vi skulle legge ned selskapet.
Det ble nedstemt hver gang, og nå, snart 16 år senere, er Making Waves et selskap som omsetter for 400 millioner kroner, og har nesten like mange ansatte. 200 av dem er i Oslo, 50 i Stockholm, 80-90 i Krakow og 50 i Chicago.
Og de første fleksible ansatte har for lengst fått igjen for sine oppofrelser.
– Vi lovte at hvis vi noen ganger fikk penger, skulle vi betale tilbake med renter. Etter tre år fikk vi vår første offentlige kontrakt. Da betalte vi tilbake vår «æresgjeld». Det var mer enn en million kroner.
– Hvordan vil du beskrive din HR-rolle slik den er i dag?
– Min rolle skal bidra til at vi er et fantastisk sted å jobbe. Jeg har et ansvar for HR i alle landene. Jeg har ansvar for HR på gruppenivå, det innebærer ansvar for rekruttering, talentutvikling og lederutvikling,
– Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
– En typisk dag kan for meg være som tirsdag i forrige uke: Jeg startet med å ønske noen nyansatte velkommen og fortalte dem vår historie om hvorfor vi er det selskapet vi er. Senere deltok jeg i et avdelingsmøte der vi informerte avdelingen om at vi vurderer å gjøre større endringer innenfor deres leveranesområdet. Senere brukte jeg noe tid på å planlegge People Days (arbeidsmøte med ansatte i som jobber med HR) i Krakow. Jeg ferdigstilte en stillingsbeskrivelse for vår nye rekrutteringsansvarlig, før jeg avsluttet dagen med en telefonkonferanse med vår HR-ansvarlige i Chicago.
Alkohol og motivasjon
Hans Olav er opprinnelig programmerer og startet sin karrière med utvikling av systemer for budsjett og økonomioppfølging i Statens Dataselskap, nå Evry.
Det vil si – helt opprinnelig er han sykepleier.
– Jeg har en sykepleierutdannelse, og jobbet i et år som sykepleier på en kirurgisk avdeling. Kona og ungene ler av meg den dag i dag. Jeg tåler jo ikke å se blod!
– Det jeg hadde som en grunnidé var at Making Waves skal bygge helter av de ansatte. Bortsett fra det visste jeg ikke helt hva HR driver med. Jeg leste meg opp og snakket med en kollega som hadde jobbet i Accenture. Vi fant ut at performance management er svaret. Vi skulle måle og følge opp og evaluere og gi feedback. Vi syns ikke systemene som var på markedet var gode nok, så vi bestemte oss for å lage vårt eget, forteller han.
Selskapet allokerte ressurser, og de satte i gang med programmeringen. Etter 1500 interne timer gikk Hans Olav med stor entusiasme opp på scenen på et allmøte for å presentere det fantastiske nye systemet.
Mottakelsen var overraskende laber.
Et stykke ut i presentasjonen kom det opp en hånd. Den tilhørte den relativt nyansatte konsulenten Lene.
– Har du vurdert de negative konsekvensene ved et slikt system?, spurte Lene.
Hans Olav fikk hakeslepp.
– Jeg ble satt helt ut, forteller han. – Negative konsekvenser? Jeg hadde ikke sett for meg en eneste negativ konsekvens. Jeg stoppet presentasjonen, og sa at jeg skal komme tilbake til det på neste allmøte. Jeg var sikker på at jeg ville finne mye dokumentasjon som skulle vise at innføring av et slikt system ville hjelpe oss som organisasjon, men også den enkelte til å utvikle seg videre og bli mer profesjonell.
Men slik dokumentasjon var ikke lett å finne, med unntak av leverandørenes egne skrytesider. Tvert imot var det mye som tydet på det motsatte.
Noen dager senere var han på fjelltur med den innledningsvis omtalte kompisen med doktorgrad i alkoholisme. Hans Olav fortalte hva som hadde skjedd på jobben.
– Kan du egentlig noe om motivasjon?, spurte alkoholdoktoren.
– Ja visst, svarte Hans Olav. – Vi har indre motivasjon og så har vi ytre motivasjon, og nå skal vi kombinere de to.
– Nei, nei, nei, NEI!, ristet kompisen på hodet.
HR-direktøren fikk en introduksjon til motivasjonsforskning, og lærte at ytre motivasjon tar rotta på indre motivasjon. Og her satt han med et selskap fullt av kreative talenter i et hus hvor den indre motivasjon hang i veggene som ekko helt tilbake til de glade gründerårene på Aker brygge.
Hva i alle dager var det han var i ferd med å gjøre?
Prosjektet ble skrinlagt, og 1500 interne arbeidstimer avskrevet som tap.
Senere dukket Hans Olav dypere ned i materien, og tok blant annet kontakt med professor indre motivasjon selv, Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI. Han ble Hans Olavs veileder.
– Det ble for meg en total omveltning og starten på et brennende engasjement. Jeg fant dokumentasjon som appellerte både til hjerte og til fornuften. Vi forkastet systemet, og etablerte et HR-fundament for Making Waves basert på en teori om indre motivasjon og med HR-tiltak som bygget opp under engasjement og indre motivasjon.
– Dere passer godt på de ansatte?
– Jepp! Ingen bransje har så gode betingelser som vår. Vi serverer frokost, lunsj, ettermiddagsmat. Vi har turer, fester, reiser, etterutdanning og enorm frihet. Når folk har problemer på privaten får de støtte herfra. Det finnes ingen bedre steder enn Making Waves når verden ellers går en imot, sier han stolt.
Men folk slutter i Making Waves også.
– Ja, det hender folk slutter her også. Jeg hadde sluttintervju for et par uker siden. «Hva har vi gjort galt?», spurte jeg. «Ingenting. Det har vært helt fantastisk å være her. Men jeg er blitt så attraktiv. Jeg får jobbtilbud hele tiden. Nå ble fristelsen for stor.»

Hans Olav Hellem, HR-direktør i Making Waves.
HR-profilen Hans Olav Hellem
Nåværende: HR-direktør i Making Waves. Med en stab på én person lokalt og en HR-ansvarlig i hvert land. Ellers utøves HR av linjelederne.
Erfaring
- 2010 -> Direktør People & Processes, Making Waves
- 2008 – 2009 Adm dir, Making Waves Polska
- 2001 – 2007 Prosjektdirektør, Making Waves
- 1987 – 2001 Prosjektdirektør, Adcore
- 1998 – 1999 Prosjektleder, Interaction Design
- 1990 – 1997 Produktsjef, IPOS
Utdanning
- 1987 – 1990 Universitetet i Oslo, Cand Mag i Informatikk