Benedicte Teigen Gude: Sjøforklart HR-topp på verdens tak
– Om jeg er i slekt med Hans Gude? Joda, det var broren til min tipp-tipp-tipp-oldefar. Jeg har ikke arvet noe av hans kunstneriske talenter, men kanskje noe av gleden over vakker, urørt natur kommer derfra.
Benedicte Teigen Gude har mastergrad i statsvitenskap. Interessen for kommunikasjon kom da hun studerte terrorisme som kommunikasjonsverktøy og sammenlignet Aristoteles og Hitlers tanker rundt hvordan man skulle overbevise og vinne massene.
I dag jobber hun i Wilhelmsen-gruppen.
Når hun ikke er på vei opp en fjelltopp sammen med sin mann.
– Jeg er på vei til Sveits. Drar i morgen. Vi skal bruke siste helg av høstferien til å klatre i Alpene.
– Hvilket fjell?
– Det vet vi ikke ennå. Vi drar ned, sjekker værmeldingen og drar i den retningen hvor været er best.
Paret Teigen Gude/Gude Teigen har besteget topper over hele verden, inkludert flere over 8.000 meter. Den siste var Broad Peak i Pakistan.
– Der måtte vi gi oss like under 8.000 meter, forteller hun. – Den høyeste jeg har vært på er Manaslu i Nepal på 8.163 meter. Om vi går for «The Seven Summits» gjenstår å se. Vi er på god vei, men har noen høydemeter igjen før vi når det målet.
– Hva med Mount Everest?
– Nei, den har vi ikke tatt ennå. Men vi skal. Kanskje allerede neste år.
– Jøss. Og dobbelt-jøss. Dere har vel ingen barn dere da?
– Joda, en hel flokk. Fire stykker. De tas godt vare på av slekt og venner mens vi er ute i verden.

– Imponerende. Men i tillegg til alt dette har du en mastergrad i statsvitenskap, og har også vært spion. Fortell mer om det.
– Spion, nei, er du gal? Jeg var analytiker i Forsvarets etterretningstjeneste. Det hadde ingenting med spionasje å gjøre. Min jobb var å analysere forskjellige ting, for eksempel fremtidig krigføring.
– Bortsett fra ulykker og dødsfall, hva er det mest krevende du har opplevd i jobben din?
– To av våre datterselskap har de siste årene vært under etterforskning av konkurransemyndighetene i mange land og regioner, inkludert USA, EU og Asia. Det har vært en lang og tøff periode hvor kolleger har vært under ekstremt sterkt press. Det er nok det mest krevende jeg har opplevd.
– Fra et rent HR-perspektiv tror jeg noe av det krevende, men også interessante, er få litt fastlåste relasjoner til å bli produktivt og verdiskapende samarbeid.
– Hva er dine og din virksomhets største HR-utfordringer?
– De siste årene har vi jobbet med å endre måten vi jobber på og delvis endre vår kultur. Jeg sier delvis fordi det er mye som er bra og som vi gjerne vil ta med oss videre. Men vi, som alle andre, må møte en hverdag preget av raskere endring og bruk av mer teknologi.
– For at vi skal tilfredsstille våre kunders behov, må vi sørge for at vi kan levere morgendagens produkter og tjenester. Vi jobber derfor med å utvikle en organisasjon, utvikle våre ansatte og rekruttere mennesker med mer teknologisk og digital kompetanse.
– Å få en global organisasjon med tilstedeværelse i mer enn 70 land til å ta i bruk nye verktøy og jobbe på en ny måte er en krevende, men en veldig engasjerende og givende oppgave.

HR-profilen Benedicte Teigen Gude
Nåværende: HR- og kommunikasjonsdirektør i Wilhelmsen-gruppen
Arbeidserfaring:
- 2017 -> HR og kommunikasjonsdirektør, Wilhelmsen-gruppen
- 2010—2017: Kommunikasjonsdirektør, Wilhelmsen-gruppen
- 2005—2010: Kommunikasjonssjef, Wilh. Wilhelmsen ASA
- 2002—2005: Kommunikasjonssjef, Norske Skog
- 1997—2002: Seniorrådgiver, Forsvaret
Utdanning:
- 1990—1996: Master i statsvitenskap, Universitetet i Oslo