Satser på inhouse psykolog

Advokatfirmaet Brækhus har utfordret tradisjonelle forretningsmodeller ved å ansette en inhouse-psykolog. Dette er en del av en strategisk satsing på bærekraftig ledelse og organisasjonsutvikling.

HR Busienss Partner

– Bakgrunnen for å ansette en inhouse-psykolog var Brækhus sin nye "people first"-strategi, som handler om å sette folk først.

Rebekka Egeland portrett
Rebekka Egeland

En psykolog har spisskompetanse på hvordan vi kan ivareta medarbeiderne våre, slik at de trives og opplever utvikling og mestring i arbeidshverdagen. Samtidig bidrar det til å forebygge psykisk uhelse og fremme prestasjon, forklarer Rebekka Egeland, Chief People & Culture Officer og inhouse-psykolog i Advokatfirmaet Brækhus.

Brækhus valgte en fast psykolog fremfor eksterne konsulenter av tre hovedgrunner: kontinuitet, helhetlig perspektiv og tilgjengelighet.

– Jeg er fysisk på kontoret hver dag og har ingen ventetid, noe som gjør at både ansatte, partnere og ledere kan få støtte samme dag behovet oppstår. Tidlig intervensjon reduserer risikoen for arbeidsrelatert sykefravær, psykisk uhelse og konflikter, sier Egeland.

Positiv effekt på arbeidsmiljøet

Egeland forteller at hennes kompetanse som psykolog brukes på både både individ- og organisasjonsnivå.

– Et godt arbeidsmiljø handler om hvordan vi leder, styrer og organiserer arbeidet vårt. Som psykolog har jeg både klinisk og organisatorisk erfaring, og dette tror jeg er viktig slik at vi kan jobbe helhetlig. Pulsundersøkelser viser at dette har hatt en svært god effekt på arbeidsmiljøet, sier hun.

Ansatte og partnere har også vært positive til satsningen.

– De melder tilbake at de setter stor pris på at det investeres i ledelse som fag og at vi har et sterkt fokus på psykisk helse. Jeg har vært ansatt i Brækhus i ett år, og har fulle dager, smiler Egeland.

Forebygger sykefravær

Selv om psykologen gir støtte- og veiledningssamtaler, har hun ikke en tradisjonell klinisk rolle.

– Det ville vært en uheldig rolleblanding, siden jeg er kollega med de jeg hjelper. Tittelen min er Chief People & Culture Officer, og stillingen er en del av ledergruppa. Jeg bistår med veiledning og kan henvise videre til psykolog gjennom vår helseforsikring hvis det er behov, forklarer Egeland.

Dersom en ansatt har høy risiko for sykefravær, jobber Brækhus aktivt for å tilrettelegge og skape løsninger som gjør det mulig å bli værende i jobb.

– God ledelse og individuell tilpasning er nøkkelbegreper. Vi tror på at jobb ofte er den beste medisinen, sier hun.

Deler erfaringene på konferanse

Brækhus’ satsning på medarbeiderutvikling, tilbakemeldingskultur og transparent ledelse har skapt nysgjerrighet i næringslivet. På konferansen Sykefravær og arbeidsmiljø 2025 vil Rebekka Egeland og kollega Atle H. Carlsen dele erfaringer fra satsingen.

– Jeg ser frem til å fortelle hvordan vi jobber for å bygge et bærekraftig og menneskesentrert arbeidsmiljø, sier Rebekka.

Med økt fokus på psykisk helse i arbeidslivet, kan Brækhus’ grep bli en inspirasjon for flere bransjer.

Om foredragsholderne

Rebekka Egeland er Chief People & Culture Officer i Brækhus og en del av toppledergruppen. Hun har ansvar for HR-funksjonen og utviklings- og kompetanseprosjekter. Med over 10 års ledererfaring i privat næringsliv har hun bred kompetanse innen strategi, operasjon og fagutvikling. Hun har også erfaring som psykolog, rådgiver og coach for toppledere i både privat og offentlig sektor. Rebekka er utdannet psykolog (Cand. Psychol) med spesialisering i organisasjonspsykologi og ledelse. Hun har også skrevet flere bestselgende bøker om psykologi og selvledelse.

Atle H. Carlsen er managing partner/CEO i Brækhus siden april 2023. Han har over 20 års ledererfaring fra Forsvaret, konsulentbransjen og som CEO i et av Norges største advokatselskaper.Med mer enn 10 års erfaring fra strategi- og forretningsutvikling har han hatt ledende roller i Arthur D. Little og BCG, inkludert globalt ansvar for ressursallokering og det Globale People Team.Fra 2016 til 2023 var han CEO i Advokatfirmaet Selmer, hvor han ledet vekst og ekspansjon. Atle har en MBA fra IESE Barcelona, en bachelor i internasjonal business og offisersutdanning fra Forsvaret.

Konferanse
Sykefravær og arbeidsmiljø 2025 - 3. april på Meet Ullevaal

Sykefraværet i Norge er høyt, og psykisk uhelse utgjør en stadig større andel. Kvinner har nesten dobbelt så høyt sykefravær som menn, og unge arbeidstakere er særlig sårbare. Hvordan kan vi samarbeide bedre for å redusere sykefraværet og sikre økt deltakelse i arbeidslivet?

Konferansen er for deg som jobber med folk! Bli med fysisk eller følg oss via live stream – sikre din plass nå!

Sykefravaer og arbeidsmiljoe 2025 494x389 Ny landingsside

Flere artikler

Kvinnehelse
Arbeidsmiljø og sykefravær
Kvinnehelse og sykefravær
Kvinnehelse og sykefravær
Barnehage
Arbeidsmiljø og sykefravær
Ledelse, arbeidsmiljø og sykefravær
Ledelse, arbeidsmiljø og sykefravær
Arbeidsmiljo menn
Arbeidsmiljø og sykefravær
Psykisk helse på arbeidsplassen: – HR og ledere må være mer proaktive
Psykisk helse på arbeidsplassen: – HR og ledere må være mer proaktive