Sveinung sa farvel til toppjobb i HR. Nå er han frilanser

«Alle» snakker om frilanssamfunnet, men få i HR gjør noe med det. Unntatt Sveinung Røseid. Den tidligere HR-direktøren i Orkla hoppet av og startet for seg selv. Her er hans historie.

Høsten 2015 tok Sveinung Røseid (47) et viktig valg. Etter en lang og trygg karriére i HR i store, norske virksomheter, leverte han inn sin oppsigelse og ble konsulent i sitt eget personlige selskap.

— Jeg oppfatter at «HR for hire» har fått en akseptert rolle i markedet. I store virksomheter jobber jo HR stadig mer prosjektbasert og mindre virksomheter har ofte behov for HR-ressurser på deltid.

— Dette trigget meg til å starte for meg selv. Etter mange år med en drøm om å være egen sjef tok jeg derfor skrittet helt ut og sa opp en trygg jobb og startet for meg selv. Jeg jobber nå som konsulent og rådgiver i selskapet mitt, Hr Røseid.

— Hr Røseid! Det må jeg si var formelt. Er det greit at jeg kaller deg Sveinung?

— He-he, selvsagt. Jeg er egentlig ganske uformell, men syns jo ordleken var litt morsom og treffende. Men bare kall meg Sveinung, du.

— Du forlot en jobb som HR-direktør for Orklas merkevare Pierre Robert for å begynne for deg selv. Hva ville din første innskytelse vært om noen kom til et jobbintervju hos deg med en slik historie?

— At vedkommende egentlig ble nedbemannet? Jo, jeg ser den, men jeg ville nok først og fremt blitt nysgjerrig på vedkommendes historie. Det skal jo litt guts til å hoppe av en trygg jobb. Og jeg jobber faktisk fremdeles i Orkla – men nå som innleid konsulent på 40 til 60 prosent av tiden. Det er basen i min nye, selvstendige tilværelse.

Men selv om Sveinungs oppdragsgiver er den samme, er hverdagen annerledes.

— Det å være konsulent har ført med seg at jeg jobber mer prosjektbasert enn jeg gjorde som HR-direktør med linjeansvar. Det er også spennende å ha flere oppdragsgivere som gir deg muligheten til å se hvor forskjellige organisasjoners indre liv fungerer. Jeg har alltid hatt minst to oppdrag gående samtidig. Den andre oppdragsgiveren min nå er Big Bite, hvor jeg hjelper til med å skaffe nye franchise-takere.

Sveinungs HR-karriere startet i Manpower.

— Jeg studerte økonomi, markedskommunikasjon og idehistorie, og var vel ganske rådvill om hva jeg ville jobbe med. Jeg drev en stund som scenetekniker i teater, og var veldig fascinert av det, men egentlig så jeg nok for meg en jobb med markedsføring.

— Så prøvde jeg meg som vikar i Manpower og fikk et internoppdrag som personalkonsulent. Plutselig falt mynten ned og jeg fant mitt fagfelt. Jeg skjønte at jeg skal jobbe med mennesker. Det måtte praktisk erfaring til for å forstå hva jeg ville, noe jeg har tatt læring av i ettertid.

HR-karrieren fortsatte i Telenor, hvor han ble plassert som en try-and-hire fra Manpower. Etter at Telenor hadde prøvd ham hyrte de ham, og han ble der i nesten fem år.

— Det var på den tiden Telenor flyttet til Fornebu, og det var store endringer på gang. Jeg fikk være med på det å slå sammen ulike Telenor-selskap til ett arbeidssted, og fikk mye innsikt i dette med endring.

Endring er blitt en gjenganger i karriéren hans. I Orkla har han vært med på mange oppkjøpsprosesser. En av de største og mest krevende var oppkjøpet av Cederroth, som inkluderte organisasjoner i fire land.

— Noe av det jeg har lært om endring, er at det først og fremst handler om god kommunikasjon. Og jeg ser også at veldig mange tror de jobber med endringsledelse uten at de gjør det.

Etter Telenor var Sveinung en tur innom en humanitær organisasjon.

— Jeg var i Flyktninghjelpen i et år. Det var spennende, dette med å være med og sende folk ut i verden, masse flotte mennesker.

Etter Flyktninghjelpen endte han i Orkla hvor han ble i mange år og hadde mange ulike posisjoner, den siste som HR-direktør for Pierre Robert Group.

— Store konsern som Telenor og Orkla har gitt meg en solid plattform og bredde innen faget. Min styrke har vært at jeg har hatt et naturlig fokus på å bryte noe som i utgangspunktet kan være «ullent» ned til strukturerte planer og målsettinger. På den måten er det igjen lettere og mer naturlig å få HR inn i den overordnede strategien. Jeg er derfor veldig glad for at HR-analyse er så «hot» som det er for tiden.

— Som enkeltmannsforetak som driver rådgivning innen HR, hva ser du som dine største utfordringer akkurat nå?

— Min største utfordring akkurat nå er å få den nye nettsiden min til å virke. Det kommer ikke opp noe der uten å skrive en slash og wordpress etter URL-en. Jeg må finne ut hvordan jeg fikser det.

— OK, men det er egentlig ganske enkelt. Jeg kan fortelle deg hvordan du gjør det.

— Vil du det? Takk!

— Så, nå som det er i orden, hva er den neste store utfordringen?

— Som alle andre har jeg mine styrker og svakheter som kan komplementeres med samarbeid. En spennende utfordring jeg bruker mye tid og tanker på er hvordan jeg skal samarbeide med andre profesjonelle aktører. Jeg har blant annet meldt meg inn i Abelia da jeg vet at de står for mye bra.

— Abelia, du. Men du er vel også medlem i HR Norge?

— Eh, nei ikke ennå. Det står på blokka … hva koster det?

— For sånne som deg, nesten ingenting.

— Hmm, ja dette må jeg visst gjøre noe med.

— Et spørsmål du sikkert selv har stilt hundrevis av ganger til andre: Hvor er du om fem år?

— Vet du, jeg aner ikke, og jeg har ikke tenkt å bruke energi på det heller. Jeg har bestemt meg for å ta et år av gangen, og jeg har aldri sagt at ikke noensinne skal ha en fast jobb igjen. Jeg tar det litt som det kommer nå.

— Akkurat nå nyter jeg følelsen av å ha 100 prosent valgfrihet, og å vite at dette har jeg bestemt helt selv. Jeg får nå gjøre ting innen HR som jeg ikke trodde jeg noen gang skulle få mulighet til. Jeg er for eksempel nå leid inn 30 prosent på et oppdrag om succession planning. Det var sånne ting jeg aldri fikk tid til da jeg var bundet opp i faste oppgaver.

— Hva liker du minst med ditt nye liv?

— Ting har egentlig gått veldig fint. Skulle jeg hoste opp noe bare for å komme med et svar, ville det være … nei, forresten, jeg lever veldig godt med ikke å vite hva jeg skal gjøre om et halvt år. Jeg nyter det.

— Hva med regnskap, skattefuten og alt det der?

— Jeg liker regnskap! Jeg er en strukturert fyr, og syns det er veldig artig å drive med det. Men på generell basis, må jeg si at jeg syns det er trist at det skal være så komplisert å registrere et selskap. Skatteregler, merverdiavgift, AS eller ikke, forskuddsskatt — det krever mye av et lite selskap, og tar bort fokus. Jeg syns at det skulle vært enklere.

— Hvorfor er HR viktig?

— HR er viktig på flere plan. For at en organisasjon i det hele tatt skal fungere må visse personaladministrative rutiner være på plass. Det er også viktig å koble selskapets overordnede strategi til kompetanse og organisasjon for å sikre at du har de rette forutsetningene for å lykkes.

— I tillegg er det viktig å være en arbeidsgiver som tar vare på sine medarbeidere og skape spennende karrierer for den enkelte.

— Hva er dine beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?

— Hvis du er student: Om du ikke tar en ren HR utdannelse så ta gjerne inn HR i din utdannelsesprofil. Du vil alltids få bruk for fagene – jeg lover.

— Om du allerede er i arbeidslivet: I tillegg til rene fagstillinger så har vi HR roller som er såkalt «brede» roller. Jeg har sett at kollegaer med mange forskjellige bakgrunner har fungert utmerket i disse rollene, for eksempel som Business Partner. Ergo - det er lov å søke!

— Felles for begge de to over: Er det hovedsakelig omsorg for mennesker eller sosiale relasjoner som du trigges av bør du kanskje vurdere noe annet enn HR.

— Hvem vil du gjerne lese om i en senere HR-profil?

Steffen Brørby i Orkla Confectionary & Snacks.

— Det er notert.

Sveinung roseid thumb

Sveinung Røseid - Hr Røseid

HR-profilen Sveinung Røseid

Nåværende: Hr Røseid, eget selskap, HR for hire

Arbeidserfaring:

  • 2015 —> Konsulent HR rådgivning, hr Røseid
  • 2014 — 2015 HR direktør (Pierre Robert Group), Orkla ASA
  • 2006 — 2013 Rekrutteringssjef / personalsjef, Orkla ASA
  • 2005 — 2006 HR-rådgiver, Flyktninghjelpen
  • 2000 — 2005 Senior HR-rådgiver, Telenor Group
  • 1997 – 2000 Personalkonsulent, Manpower AS

Utdanning

  • 2003 — 2005 Universitetet i Oslo (UiO)
  • 2001 — 2002 Universitetet i Oslo (UiO)
  • 1989 — 1992 Handelshøyskolen BI
  • 1985 — 1988 Nes videregående skole