Alene på tribunen. Alene i HR

I Norges Fotballforbund er det mer enn 130.000 frivillige, 30.000 lag, 3.000 dommere, 200 ansatte og 27 engasjerte. Men bare én HR-person. Møt ukens HR-profil, Mette Sørlien, HR-sjef i NFF.

Fotballen er rund. Få gjenstander skaper større engasjement, entusiasme og samhold enn lærkula. Den skaper integrering. Mens de håpefulle løper rundt på banen, står foreldre sammen på sidelinjen, og plutselig har de alle noe felles, enten de kommer fra Kongsvinger eller Karachi.

Midt i dette står Norges Fotballforbund som en samlende paraplyorganisasjon, og midt i NFF sitter Mette Sørlien og jobber med HR.

— Jeg tenker ofte på hvilken viktig samfunnsaktør vi er. Fotballen er en lett arena å møtes på. Mange foreldre knytter livslange bånd med hverandre gjennom idretten, og fotballen blir et samlingspunkt som går på tvers av kultur og etnisitet, yrke og samfunnsbakgrunn, sier Mette.

Hun beskriver NFF som en blanding av børs og katedral.

— På den ene siden er er vi kommersielle, på den andre er de tusenvis av frivillige som steker vafler ute i klubbene. Vi har ikke som mål å gå med overskudd. Vi eies av klubbene og skal pløye mest mulig midler ut igjen til organisasjonen.

Mette er ingen fotballjente selv, selv om hun brenner veldig for organisasjonen hun jobber i.

— Jeg driver med HR og foretrekker å jogge heller enn å sparke ball. Men jeg er superstolt av å jobbe i NFF. Det er en organisasjon med så mye engasjement, fagkompetanse, stå-på-vilje og «passion». Det viser også det lave sykefraværet - hos oss vil folk gå på jobben. De fleste har et stort fotballhjerte, her går jobb og fritid og lidenskap hånd i hånd. Noen medarbeidere må nesten holdes igjen.

— Hvordan vil du beskrive din HR-rolle slik den er i dag?

— Jeg har for inntil et par år siden stort sett jobbet med personaladministrasjon, da det har vært én stilling på HR i vår organisasjon. De siste par årene har jeg fått noe avlastning, og har dermed kunne jobbet noe mer strategisk og med mer utviklingsrettede HR-tiltak.

— Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

— Den er uforutsigbar. Det er å svare på e-post, forberede og delta på møter, koordinere saker med HR-konsulent. Alt jeg gjør av HR- tiltak har som mål å oppfylle målene i HR-strategien. Jeg er opptatt av lederskap på det viset at lederne må gå foran som gode eksempler hva gjelder holdninger, adferd og anvendelsen av våre verdier. Jeg er i like stor grad opptatt at medarbeiderskap. Medarbeiderne har et ansvar både for medvirkning og positive bidrag, ikke minst i forhold til å skape et godt arbeidsmiljø. Dette er spennende temaer.

— Hvordan og hvorfor ble du i første omgang tiltrukket til HR?

— Jeg jobbet i markedsavdelingen i NFF og hadde ikke tenkt tanken på HR, før jeg ble forespurt i 2001 om jeg kunne tenke meg å jobbe med HR. Ergo det var andre som tenkte for meg, at jeg kanskje kunne passe inn i dette fagfeltet.

— Hvordan har veien til der du er i dag vært?

— Det har vært en ekstremt faglig bratt lærekurve hvor det har vært «learning by doing». «Selfmade» - enkelt og greit. Jeg har vært på mange kurs og seminarer, snakket og rådført meg med andre HR-folk. Fått mye hjelp av NHO samt spedd på med formell kompetanse underveis, blant annet arbeids- og trygderett på Høgskolen på Lillehammer og HRM-studiet i regi av HR Norge i 2012. Det er mange arbeidsrettslige spørsmål i jobben min.

— Har du en spesialisering i HR? I så fall, hva er det viktig for oss andre å vite om denne spesialiseringen?

— Nei, i og med alene på HR er jeg en allrounder, jeg kan litt om mye.

— Hva er det beste ved jobben din?

— Når jeg ser HR-tiltakene lykkes. Når både medarbeidere og ledere blomstrer og er fornøyd. Så er det gøy når landslagene vinner og gjør det bra. Det er en boost for oss alle.

— Hva liker du minst ved jobben din?

— Konfliktfylte HR-saker er det vel ingen som synes er særlig gøy, men de må gjøres og behandles profesjonelt. Det er en del av å jobbe på HR.

— Er det mye konflikt her?

— Ikke så mye som det kan virke som når man leser aviser. Det er et stort mediefokus på oss — på godt og vondt. Alle mener noe om oss. Vi skal være glade for dette engasjementet og ta med alt det positive som det fører med seg, men når jeg leser i VG om pampene på Ullevål stadion kjenner jeg meg overhodet ikke igjen. Så er det sånn at hvis du velger å være toppleder i NFF må du lære deg å leve i uenighet. Vi må forholde oss til en rekke interessegrupperinger. Alle vil ha penger, alle vil ha oppmerksomhet.

— Apropos toppledere: Du har nettopp fått ny sjef?

— Ja, Pål Bjerketvedt, vår nye generalsekretær. Han kom fra NTB. Jeg visste på forhånd at han har stort fokus på HR, og da han i forrige uke meddelte at han ønsket at HR skulle bli en egen seksjon som rapportere direkte til han, ble jeg selvsagt veldig glad. HR får den posisjonen i NFF som den fortjener. NFF er en kompetansebedrift, det er menneskene, kunnskapen de besitter, anvendelsen av denne og samspillet mellom kolleger og eksterne aktører som er avgjørende om vi når målene.

— Hva er dine og din virksomhets største HR-utfordringer akkurat nå?

— Vi skulle gjerne hatt flere kvinner inn i fotballen generelt og spesielt på ledernivå. I tillegg flere med minoritetsbakgrunn for å speile samfunnet og fotballen på en mer balansert måte.

— Jeg ser også at HR-strategien må implementeres i sterkere grad i selve driften i NFF. Den må ligge der som en grunnmur i bunnen. HR-strategien og de tiltak og aktiviteter den skaper, skal bidra til at vi når våre overordnede mål i handlingsplanen: Kvalitetsklubb, jenter og spillerutvikling

— Hva er dine og din virksomhets største HR-utfordringer over en 3-5 års horisont?

— Jeg har et ønske og mål om å bli en HR-business-partner. Da må jeg skjønne driften 100 prosent slik at HR ikke bare skal tilpasse seg NFFs overordnede strategi og jobben litt på siden for seg selv. Målet er at HR og NFF-strategi setter premisser for hverandre, hvor HR like godt kan gi grunnlag for strategiutforming og strategivalg som motsatt. Med de nylige grepene som er gjort organisatorisk er vi i alle fall et lite stykke på vei.

— Vi må tydeliggjøre hva vi legger i våre fem verdiord: Trygghet, Likeverd, Glede, Respekt og Folkelighet. Hva betyr det for lederskapet i NFF, hva betyr det for hver enkelt medarbeider i hverdagen? Hva skal vi forvente oss av hverandre? Her har vi en vei å gå.

— Hvorfor er HR viktig?

— HR er viktig fordi den er selve grunnmuren i enhver bedrift. Spesielt i kompetansebedrifter hvor menneskene er selve «varen».

— Hva er dine beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?

— Skulle jeg gjort opp igjen i dag, ville jeg ha studert blant annet organisasjonspsykologi, ledelse og arbeidsrett.

— Hvem vil du gjerne lese om i en senere HR-profil?

Linda Sjøviken Karlsen, i Dustin, fordi hun er i HR-nettverket mitt og gjort mye bra på HR-siden i Dustin.

— Det er notert.

HR profilen Mette Sorlien portrett

Mette Sørlien

HR-profilen Mette Sørlien

Arbeidserfaring

  • 2001 -> Personalkonsulent, senere HR-sjef, Norges Fotballforbund
  • 1986 - 1987 Medarbeider, AS Factoring Finans
  • 1997 - 2001 Markedskonsulent, Norges Fotballforbund
  • 1991 - 1997 Salgssjef, Rica hotels
  • 1989 - 1981 Salgskonsulent, Robinson Scandinavia

Utdanning

  • 2013 - 2013 HR Akademiet, HiBu og HR Norge
  • 1981 - 1984 Raufoss Videregående Skole
  • 2004 - 2004 HR-studiet, Høgskolen i Lillehammer
  • 1987 - 1989 Bachelor i turisme, Høgskolen i Oslo
  • 1985 - 1986 Pedagogikk, Høgskolen Lillehammer