En dag i en HR-byråkrats liv
På spørsmål om hvordan en typisk arbeidsdag for en HR fagdirektør i Kulturdepartementet ser ut, sier Bjørn Magnus Jakobsen — i likhet med de fleste andre HR-profilene vi har snakket med — at dagene er svært varierte og allsidige.
— Jeg får sjelden tid til å kjede meg, for oppgavene står i kø. Mange ting planlegger jeg og legger opp løpet for selv, mens andre ting kommer seilende inn fra sidelinjen.
Det som kom seilende inn fra sidelinjen en sommerdag for fem år siden var imidlertid et ekstremt engangstilfelle som forhåpentligvis aldri vil skje igjen.
Fra forværelset vendt ut mot høyblokka i regjeringskvartalet ble han øyenvitne til et drama uten sidestykke i norsk historie, da Anders Behring Breiviks hjemmelagde bombe detonerte.
— Vi ble begge stående og måpe og lure på hva det var, forteller Bjørn Magnus. — Jeg gikk mot vinduet og da så jeg bare støvskyen foran høyblokka som sakte gled til side. Det åpenbarte seg et svært krater, et digert hull. Første etasje var sprengt vekk.
— Hvorfor er HR viktig?
— HR er ikke viktig i seg selv. Noen HR-folk går seg vill, og drar i gang ting de selv synes er morsomt, men som få i organisasjonen opplever som interessant. HR er viktig når ledere og andre i organisasjonen føler at det vi holder på med gir merverdi for dem.
Hvis man for eksempel klarer å gi ledere støtte i det vanskelige rekrutteringsarbeidet, slik at de føler seg trygge når de skal gjøre noe så virksomhetskritisk som å ansette en ny person, blir HR viktig.
Det handler om å mestre og å klare å formidle metoder som bidrar til å redusere usikkerhet i en prosess som de fleste opplever som nokså krevende.
Det kan også gi merverdi til virksomheten når man som HR-medarbeider bidrar til kompetanseutviklingstiltak som adresserer de reelle behovene i organisasjonen. Bak det hele ligger det systematisk arbeid. Fellesnevneren er å gi merverdi til organisasjonens prosesser.
— Hva er dine tre beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?
— Skaff deg breddekompetanse innen HR-feltet – ta mål av deg å opparbeide deg kunnskaper og ferdigheter innenfor det store feltet HR representerer.
— Jobb systematisk og grundig med å forstå organisasjonen du jobber i og oppgavene til de ulike enhetene og personene som jobber der.
— Legg vekt på å jobbe med ting som gir merverdi for organisasjonen. Mye kan synes morsomt, men hvis det ikke dekker reelle behov, er det bortkastet tid.
— Hvis du skulle sende ballen videre: Hvem kunne du tenke deg å lese om i en senere HR-profil?
— Hilde Jordan, HR manager i Hurtigruten, eller Bent Hay, HR Manager i Eniro Norge AS.

Bjørn Magnus Jakobsen (Foto: Finn Mølmen)
HR-profilen Bjørn Magnus Jakobsen
Erfaring
- 2014 -> Fagdirektør HR, Kulturdepartementet
- 2014 - 2014 Seniorrådgiver, Kulturdepartementet
- 2006 - 2013 Seniorrådgiver, Fornyings- og administrasjonsdepartementet
- 2004 - 2006 Seniorrådgiver, Forsvaret
- 2004 - 2004 France Télécom, Direction Régionale, Limousin Poitou-Charentes
- 2001 - 2001 Personalsjef, Forsvarets overkommando
- 1999 - 2000 Nestleder personalkontoret, Forsvarets overkommando
- 1995 - 1999 Førstekonsulent, Forsvarets overkommando
- 1987 - 1995 Konsulent, Forsvarets overkommando/Velferdstjenesten
Utdanning
- 2003 - 2004 IAE de Poitiers, Master, HR
- 2002 - 2003 Université de Poitiers, Grunnfag, Fransk språk og litteratur
- 1998 - 2000 Handelshøyskolen BI, Master of Management, Endringsledelse
- 1990 – 1993 Høgskolen i Oslo (HiO), Bachelor, Sosialt arbeid
- 1981 - 1984 Malakoff videregående skole