Vi deler – derfor er vi

«If only the champions of every just cause understood human nature as well as Plan Norge did»
- The Huffington Post
We are designing technology that will give us the illusion of companionship without the demands of friendship.
- Sherry Turkle
Med referanse til nettopp Turkle, undrer Skårderud hvordan det står til med vår evne til å være alene, siden vi fremstår som mer utsatte for ensomhet. Turkle mener at det å være alene har blitt et problem som skal løses. Det er derfor nødvendig å problematisere det uekte ved sosiale medier og digitale samværsformer.
Skårderud siterer Kjartan Fløgstad når han skal sette ord på hvordan det som former oss i dag er normativt trangere enn før, og at flere faller utenfor normen; «Dypt og grunnleggende overflatisk».
Skårderud er åpen for at det er den aldrende melankolikeren i ham som mimrer om at alt var bedre før, mens det mest sannsynlig bare var annerledes. Men han mener å ha et visst empirisk belegg for sine påpekninger.
Dypt og grunnleggende overflatisk
- Kjartan Fløgstad
Tross forsking og bevis på at sosial kontakt har dyptgripende og positive effekter på helse og levealder, så fortsetter vi å ta teknologiske valg som fremmer det ensomme og isolerte
- Susan Pinker
Fremtidens arbeid med HMS, teambuilding, medarbeidersamtaler og ledelse, vil måtte inkorporere en forståelse av at nye generasjoner medarbeidere, som Elise og hennes generasjon Z, født i 1994 og senere, er digitale innfødte, som vil være kollegaer med, og til dels ledes av, generasjon X og Y, selv digitale innflyttere.
Skårderud mener at vi må tåle at spørsmålet er komplekst. De sosiale mediene er ikke enten venn eller fiende. De er begge deler. Det påpyntede møter det brutalt ærlige. Formene for engasjement, deling, formidling og deltagelse er mangfoldige og grenseløse.
Thor Morten Wangen er selv hovedpersonen i eventyret han kan fortelle om «Gutten som trollet statsministeren – og halve kongeriket». En vanlig gutt påpekte Erna Solbergs skrivefeil på Facebook. Det var en kommentar han selv ikke la veldig mye i, og ironisk nok, en kommentar med egne skrivefeil.
Svaret kom kort tid etterpå: «Jeg har dysleksi og skriver selv. Erna.» I løpet av noen dager utviklet det hele seg til en storm av engasjement og kommentarer på nettet, og etter hvert nådde det også nasjonale nyheter.
I løpet av ett døgn, gikk Thor Morten fra å være besserwisser til å bli et nett-troll. Intensjoner ble tillagt mens det digitale toget holdt ekspressfart. Hovedpersonen selv fulgte vantro med fra sidelinjen.
Wangen sier at den viktigste læringen fra denne hendelsen, er at sosiale medier er uten ordstyrer, du vet aldri hvor det spinner, og du kan ikke stoppe det.
Emma Clare, journalist i D2, deler Wangens læringskurve, og forteller at hun er svært selektiv når hun deltar og deler på sosiale medier. Ikke minst fordi hun selv har opplevd hvordan noe hun mente i 2007, kan komme opp igjen med fornyet styrke i 2015.
Dette omtaler Clare som «frykten for det løsrevne sitat». Denne faren for at noe tas ut av sin opprinnelige sammenheng og brukes mot deg, har aldri vært mer akutt enn i vår nye digitale virkelighet.
Først så skapte vi nettet – nå skaper nettet oss
- Sherry Turkle
Tanten min legger ut alt, også at hun har malt garasjen og matet katten…»
- Elise By Olsen
«Vi, de unge, bruker de sosiale mediene på en helt annen måte enn de voksne. Det er de voksne som pumper ut all dritten, for eksempel kommentarene på VG-nett, der tror jeg snittalderen er 40 (…) Dessuten er det vi som kan finne ut hvem som har skrevet det, fordi vi kan søke opp IP-adressen.»
Når hun ble spurt om hun har noen tips til de som ikke selv er digitale innfødte, svarer Elise: «Som de voksne sier til oss – tenk, før du gjør noe!»
Og på spørsmålet om sosiale medier er venn eller fiende, er Elises svar: «Venn. Men fiende når man legger ut mer enn man burde…»
Kilder
Susan Pinker, The Village Effect. Why Face-to-Face Contact matters. 2015
Sherry Turkle, Alone Together. 2012.
Forskingsprosjektet delTAs konferanse «Facebook – venn eller fiende?»