Årets kompetansepris går til Oljefondet

Nicolai Tangen og Oljefondet har over mange år satset systematisk på kompetansepåfyll og kompetanseheving blant sine ansatte. En satsning som kommer godt med i en verden med økonomisk uro. Nå får de pris for dette arbeidet.

Oljefondet kompetansepris 1

Oljefondet mottok tirsdag HR Norges kompetansepris. Fra venstre: Nicolai Tangen, Bergliot Olstad, Alex Brackfield, Ann-Kristin Engesæther Als, Iselin Sommereng

HR Norge deler hvert år ut Kompetanseprisen til en virksomhet eller organisasjon som har oppnådd spesielt gode resultater innen området personal- og organisasjonsutvikling, og som bruker kompetanse som aktivt verktøy. 

I år er det ingen ringere enn Nicolai Tangen og Norges Bank Investment Management, også kjent som Oljefondet, som stikker av med prisen.

- Det er særlig hyggelig å kunne gi denne prisen til en så viktig aktør for Norge, i den situasjonen verdenssamfunnet står i nå. I en tid hvor tollmurer, geopolitisk uro og krig skaper usikkerhet og ustabilitet, er jobben enda mer krevende enn normalt. Da er det trygt og godt å vite at de som er satt til å sikre verdiene våre nå og for framtida er best mulig skodd for jobben, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad.

Oljefondet stolte av prisen

Oljefond-sjef Nicolai Tangen er svært fornøyd med at hans organisasjon stikker av med prisen.

- Vi er veldig stolte over å motta denne prisen. Læring er nemlig meningen med livet! Vi har jobbet veldig systematisk med å være best på kompetanseutvikling. Dette skaper et sterkt felleskap og ikke minst engasjerte og motiverte medarbeidere, forteller han.

Også HR-direktør i Oljefondet, Ada Magnæs Aass gleder seg over anerkjennelsen.

- Dette har vi jobbet hardt for, og jeg er så stolt av utviklingsteamet i HR! De har jobbet strukturert og tverrfaglig med læring over tid, med en uvurderlig støtte fra Nicolai og ledergruppen. Det er stort for oss å få denne anerkjennelsen, og det motiverer til å nå nye høyder, sier hun.

Imponert over systematikken

Det er særlig det langsiktige og systematiske arbeidet over tid som ble lagt merke til i juryen.

- I juryen ble vi imponert over systematikken Oljefondet har i sitt kompetansearbeid. Hos dem skal ikke læring være en byrde som setter de ansatte i en tidsklemme, men et gode som tildeles både tid og ressurser. De ser sin læringskultur som et økosystem med overordnet strategisk planlegging, tydelige definerte forventinger av ulike roller, tilrettelagte praktiske verktøy, tett oppfølging og en sterk tilbakemeldingskultur, sier produktutvikler og ansvarlig for Kompetanseprisen, Lotte Alvik Nilsen i HR Norge.

Robuste ansatte i en krevende tid

Juryen trekker også frem fokuset på å skape robuste ansatte, noe som er særlig viktig i en institusjon som er så viktig for landets økonomiske trygghet.

I juryens begrunnelse trekkes dette frem på følgende måte: Oljefondet har også et tydelig fokus på medarbeidernes psykologiske robusthet og evnen til å håndtere høye krav og forventninger, noe som gjennomsyrer hele deres kompetansearbeid og styrker medarbeiderne i en stadig mer krevende arbeidshverdag. Dette er særlig viktig i den verdenssituasjonen vi nå står i, slik at hele organisasjonen er best mulig rustet til å sikre og trygge våre verdier - også for fremtiden. 

HR Norge gratulerer Norges Bank Investment Management (Oljefondet) og ser frem å følge deres viktige kompetansearbeid videre.

Juryens begrunnelse

Årets vinner av Kompetanseprisen ser kompetansepåfyll og livslang læring som en naturlig og viktig ingrediens i et godt arbeidsmiljø som skal stimulere til å både tiltrekke seg og beholde talenter. De vil utvikle alle ansatte, og med en uttalt visjon om å representere et stort mangfold, har de satset på et helhetlig kompetansetilbud med svært mange ulike innfallsvinkler og muligheter.

Vinneres imponerer med systematikken de har i sitt kompetansearbeid. De ser sin læringskultur som et økosystem med overordnet strategisk planlegging, tydelige definerte forventinger av ulike roller, tilrettelagte praktiske verktøy, tett oppfølging og en sterk tilbakemeldingskultur. De har også mange interne arenaer for deling av kompetanse og kreativ markedsføring av nye læringsmuligheter. Hos dem skal ikke læring være en byrde som setter de ansatte i en tidsklemme, men et gode som tildeles både tid og ressurser. De ansatte har selv ansvar for å utvikle sin kompetanse, og ledere går foran som tydelige motivatorer og sørger for tilstrekkelig fasilitering.

Årets vinner er uredde i sine ambisjoner om nyutvikling; ett eksempel er initiativet om at samtlige ansatte skal lære seg å bruke AI effektivt i sin hverdag, på en måte som gir merverdi for bedriften. Deres initiativer har ført til at 96% av deres ansatte har kommet i gang med bruk av AI.

I tillegg kjennetegnes årets vinner av et sterkt samfunnsengasjement og har flere initiativ hvor ansatte aktivt deler sin kompetanse med andre utenfor selskapet; ett godt eksempel er ansatte som besøker skoler og utdanningsinstitusjoner både i Norge og utenlands som gjesteforelesere.

De har også et tydelig fokus på medarbeidernes psykologiske robusthet og evnen til å håndtere høye krav og forventninger, noe som gjennomsyrer hele deres kompetansearbeid og styrker medarbeiderne i en stadig mer krevende arbeidshverdag. Dette er særlig viktig i den verdenssituasjonen vi nå står i, slik at hele organisasjonen er best mulig rustet til å sikre og trygge våre verdier - også for fremtiden.

Årets vinner er Norges Bank Investment Management, også kjent som Oljefondet.

For mer informasjon ta kontakt med:
Hilde Nordlund
Hilde Nordlund
Leder for samfunnskontakt og kommunikasjon (innsikt og formidling)

+47 916 47 472
hilde.nordlund@hrnorge.no