Rekruttering - ved et veiskille?
Men er det så svart? Nei, bildet er nyansert – utvikling i oljeprisen har helt klare effekter på sysselsettingen i enkelte regioner og bransjer, mens for andre regioner og bransjer ser bildet annerledes ut.
ManpowerGroup sitt arbeidsmarkedsbarometer for Q1 2016 viser en økning på 5% i netto forventet bemanning i første kvartal 2016.
I arbeidsmarkedsbarometeret har 750 norske arbeidsgiver svar på spørsmålet om hvilken endring i antall ansatte man forventer i sine respektive bedrifter i første kvartal. Svarene er fordelt som følger:
- 8% vil øke
- 4% vil redusere
- 85% vil ikke endre
- 3% vet ikke
Store virksomheter (>250 ansatte) forventer en reduksjon på 1%, mens mellomstore virksomheter (50-249 ansatte) forventer en vekst på 9%.
Med andre ord vil virksomhetene fortsatt ha stort fokus på det rekrutteringsarbeidet som utføres. Selv de virksomheter ikke endrer sin bemanning, vil oppleve turn-over og denne kompetanse må erstattes/fornyes. Rekrutteringsaktivitetene vil aldri stoppe helt opp, selv i de virksomheter som må reduserer bemanningen kan uønsket turn-over føre til ny-rekruttering.
Det nye arbeidslivet med øket bruk av teknologi og krav til innovasjon gjør at virksomhetene må være meget fokusert og bevisst på hvilken kompetanse man trenger i fremtiden. Det gjelder i trekke til seg og velge de ”rette”. Og sist men ikke minst sørge for at denne kompetansen blir værende i virksomheten gjennom karriere- og kompetanseutvikling og ikke minst gjennom godt lederskap.
Rekruttering er en strategisk funksjon i enhver virksomhet og rekruttering er også et fag som det kreves god kompetanse til å utøve.
Når vi spør virksomheter hva som er viktige satsningsområder innen rekruttering så hører vi om; employer branding, sosiale medier, teknologi med mer. Viktige områder ja, men det vi sjelden hører om er fokuset på prosessen fra A til Å som vist i figuren nedenfor.

Kilde: Ole I. Iversen