Trenger tusenvis av kvinner til styreverv

Nye krav skal sikre kjønnsbalanse i styrene til store og mellomstore selskaper fra 2024. For å nå målet må flere tusen kvinner i Norge være villig og kompetente til å påta seg disse vervene.

Som første land i verden har Norge innført lovbestemt kjønnsbalanse i styrene til store og mellomstore virksomheter. 40 prosent av ett kjønn er et minimum for at balanse skal være godkjent.

I Norge betyr det 13000 styreplasser som skal fylles av kvinner fremover.

I den forbindelse må vi utvikle, identifisere og motivere flere tusen kvinner, og antakelig også et langt høyere antall kvinnelige «styreproffer» med mange styreverv hver. Hvis ikke når vi ikke målet om kjønnsbalanse i alle styrer til store og mellomstore virksomheter innen 2028.

Balanse mellom arbeidsliv og familieliv

- Fortsatt ser vi at en av de største utfordringene når det kommer til likestilling er balansen mellom arbeidsliv og familieliv – og denne utfordringen gjelder både kvinner og menn. Mens menn ofte taper på familielivet er det kvinnene som taper på arbeidsmarkedet. Kvinner mister ofte karrieremuligheter, henger etter lønnsmessig og får mindre pensjon fordi hun har vært hjemme med barn. Derfor er likestilling i hjemmet også god arbeidslivspolitikk, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad.

Han sier næringslivet også går glipp av mye god kompetanse ved at kvinnene holder seg unna styrerommene.

- Det er mange høyt utdannet, dyktige og engasjerte kvinner i norsk arbeidsliv, som hadde gjort en glitrende jobb i styrearbeid – og vi kan ikke la disse forbli utenfor fordi de også vil ha en familie – det må la seg kombinere så vi får disse på banen, sier Bolstad.

Likestilling starter ved kjøkkenbordet

Debatten om kvinner og styreverv har fått svært mye oppmerksomhet i sosiale medier etter at Dagens Næringsliv på sin forside advarte kvinner som ikke var ferdig med å få barn mot å påta seg styreverv.

- I alle tider har mor vært bakkemannskap der hvor far har vært hovedforsørger og gjort karriere. Fremdeles er det ofte mor som ønsker mer tid hjemme, tar hovedansvar hjemme og gjerne jobber redusert en periode, mens far faktisk øker sin innsats på jobb i småbarnsperioden. Ved barn to og tre bare forsterkes forskjellene. Mor blir vinneren hjemme og får kanskje et tettere forhold til barna, mens menn får erfaring som også gjør dem til mer synlige kandidater for styreverv, sier Bolstad.

Han fortsetter:

- Historien ligger der fortsatt som et spøkelse. Skal vi kommer videre, må gutta stille opp og jentene gi slipp. Likestillingen starter ved kjøkkenbenken, men dette er likevel ikke en privatsak. Arbeidslivet trenger de flinkeste folkene i de viktigste posisjonene. Jeg mener vi som ledere gjør en for dårlig jobb med å utfordre både kvinnelige og mannlige kolleger som får barn. Vi må lede ved eksempel, skape kultur og lage en personalpolitikk som aktivt dytter verden i riktig retning. Her duger både pisk og gulrot, sier Bolstad.

Vi invitererte til webinar

I et webinar på selveste kvinnedagen setter vi fokus på kvinners posisjon i styret og veien mot lederskap i næringslivet. Hvordan kan kvinner aktivt ta del i endringen som den lovpålagte kjønnsbalansen i styrene til store og mellomstore bedrifter krever?

I webinarets første del vil Nina Theresa Janorschke, Vice President of People & Culture i Crayon Group, presentere Crayons Female Leadership Program, som illustreres med inspirerende suksesshistorier og programmets internasjonale rekkevidde.

I den andre delen vil økonom og organisasjonsutvikler, Marianne Danielsen, gi tips og triks til kvinner som ønsker å oppnå styreverv.

Webinaret Kvinner i styret: Veien til lederskap er en medlemsfordel for deg som er medlem i HR Norge og kan sees her:

Kvinner i styret: Veien til lederskap

For å se denne videoen må du være et betalende medlem.

User

Fortsatt ikke medlem?

Bli medlem og få tilgang til nyttige fordeler i Norges største HR- og ledelsesfaglige nettverk.

Se medlemsfordeler