HR funksjonen har en nøkkelrolle i håndteringen av disse
utfordringene. Nye kapasiteter er under fremvekst, inkludert skytjenester,
mobilteknologi og tingenes internett (IoT) bidrar til å styre denne endringen
eller transformasjonen. En annen og voksende kapasitet er kognitiv
databehandling. Kognitiv databehandling kan bidra til å forbedre
forretningsresultater gjennom å utvide den menneskelige ekspertisen og forbedre
beslutningsprosesser.
Hva kan kognitive systemer gjøre?
Forstå: Kognitive systemer kan motta og behandle ustrukturert informasjon på samme måte som mennesker. De forstår språkmønster og sensor data (tekst, bilder og lyd). For eksempel kan et kognitivt system raskt analysere flere tusen timer med opptak fra et HR service senter og identifisere nøkkelord og mønstre basert på frekvens, tonefall og uttrykk.
Analyse: Kognitive systemer bruker underliggende konsepter, danner hypoteser og trekker ut ideer. På en rask måte evner de å sammenstille informasjon for å gi en respons som er relevant og meningsfull. De kan i forbindelse med en rekrutteringsprosess bruke ulike datakilder, analysere kandidaten mot karakteristika for dyktige stillingsinnehavere, og fastslå om kandidaten passer.
Lære: Kognitive systemer lærer og forbedrer seg gjennom hvert datapunkt, interaksjon og resultat og bygger gjennom dette en dyp og bred kunnskapsbase som til enhver tid er oppdatert. I HR sin hverdag med mye endringer i retningslinjer, er dette en kritisk egenskap. Istedenfor å adressere et statisk sett av regler, vil kognitive systemer lese, merke og organisere HR innhold fra ulike kilder og gi medarbeiderne tilgang til den mest nøyaktige og relevante informasjonen.
IBM har gjennomført en studie som viser at markedet for kognitive løsninger innen HR vil øke drastisk over de neste tre år – 60 prosent av de spurte topplederne mener at kognitiv databehandling kan gi betydelig effekt innen HR. 40 prosent av dem forventer at deres HR funksjon vil ta i bruk slike løsninger i samme periode.
HR direktørers holdninger er i tråd med topplederne og de har i studien identifisert fem utfordringer hvor kognitive systemer kan tas i bruk.