HR Lønnsrapport 2019 er lansert

Snart venter lokale lønnsoppgjør. Mange ledere får da utfordringen med å vurdere hvordan deres egne presterer. Når norske ledere blir spurt om medarbeiderne deres møter forventningene, overstiger dem eller kommer til kort, er det svært mange som har overrasket sjefen i året som har gått.

Penger 2019

Hele to av tre overstiger forventningene, skal man tro lønnsdata fra Korn Ferry som presenteres på HR Norge sine lønnsseminar kommende uke. Gjennomsnittsnordmannen er rett og slett litt over gjennomsnittet. Særlig sjefer som vurderer mellomlederne sine er positive.

Prestasjonsvurderinger 2019

Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, sier det er noe hyggelig og bra i det at lederne heier på sine egne. Men samtidig så handler nok dette om snillisme som ødelegger systematikken man prøver å få til. Problemet oppstår når for høye vurderinger gjør at noen avdelinger eller enheter rett og slett får mer av den totale lønnspotten enn de egentlig skulle hatt. Når alle prøver å jekke opp evalueringen og lønnsnivået til sine egne, ødelegger de interne lønnsrelasjoner på en måte som for eksempel kan gjøre det vanskelig å flytte folk på tvers av organisasjonen på et senere tidspunkt.

- Delegering av lønnsfastsettelsen er i utgangspunktet bra; det er de som er tettest på som vet hvor skoen trykker og som har best mulighet for å vurdere den enkelte. Samtidig er det imidlertid viktig å ha en sentral veiledning og kontroll som sikrer helhet og troverdighet til prosessen totalt sett, sier Bolstad.

Tara Jahangiry, senior account manager i Korn Ferry, sier de ser at systematikk i lønnsdannelsen er bra for alle. Virksomheten får til en lønnspolitikk som bygger opp under de målene virksomheten har og de lønnsmarkedene de konkurrerer i.

- Like viktig er det at virksomhetene gir en lønn som oppleves som rettferdig av den enkelte, med en god prosess i bunn. Millimeterrettferdighet er umulig. Men å gjøre prosessen på en mest mulig ryddig måte er den beste garantien for at lønnen ikke skaper negative opplevelser for den enkelte som til syvende og sist går ut over motivasjon og vilje til å stå på og bli i virksomheten, sier Jahangiry.

Her kan du laste ned HR Lønnsrapport 2018

I årets rapport har vi over 1500 HR-stillinger i datagrunnlaget som gir oss muligheter til å bryte ned tallene på ulike områder med høyere grad av nyansering. Denne rapporten er fremdeles den eneste i sitt slag i det norske markedet, og bør leses av enhver som har ansvar for lønnsfastsettelsen i sin virksomhet eller jobber innen HR. Rapporten har vært utgitt årlig siden 2007, og samlet sett gir disse et bilde av lønnsutviklingen innen HR-stillinger.

Ønsker du å laste ned rapporten må du være medlem i HR Norge. Jobber du i en virksomhet med virksomhetsmedlemskap kan du logge inn. Er du ny bruker logg inn med brukernavn som er e-postadressen din og klikk «glemt passord». Får du fortsatt ikke tilgang, kontakt oss på e-post hrnorge@hrnorge.no

Er du ikke medlem i HR Norge og er interessert i rapporten, da kan du lese mer om medlemsfordeler og medlemskap her.

HR lønnsrapport 2019
Rapport
HR lønnsrapport 2019

Rapporten er utgitt av HR Norge, dataene og underlagsmaterialet er utarbeidet av Korn Ferry som er en verdensomspennende leverandør innen lønnsundersøkelser.

Flere artikler

Streik
Lønn
De seks viktigste tingene du bør vite ved streik
De seks viktigste tingene du bør vite ved streik
HR Lonnsrapport 2024 artikkel format 003
Lønn
HR Lønnsrapport 2024- hva sier tallene og hvor ligger utfordringene?
HR Lønnsrapport 2024- hva sier tallene og hvor ligger utfordringene?
Even Bolstad alvorlig
Lønn
Lønnsoppgjøret ender i konflikt
Lønnsoppgjøret ender i konflikt