HR-profilen: Linn nedbemannet mange kolleger i Shell. Så ble hun selv nedbemannet
«Skal du forstå en annens situasjon fullt ut, må du ta på deg skoene hennes og gå en mil i dem», er det blitt sagt. Linn Häkkinen har hatt mange vanskelige avskjedsintervju med ansatte i Shell. Nylig ble hun selv nedbemannet.
Fremdeles er Linn Senior HR Business Partner i det verdensomspennende olje- og gasselskapet, men fra 1. januar er det slutt. Shell har nylig solgt det som i olje- og gass gjerne kalles «nedstrømsvirksomheten» til St1. Det betyr at de fleste stillingene i Oslo blir overført til den nye eieren. Igjen sitter noen ingeniører og 8 HR-medarbeidere. Noen i HR fikk tilbud om nye jobber i Shell, men det betinget at de flyttet til Stavanger.
— Hvordan var det å bli nedbemannet?
— Jeg har jo visst en stund at det ville skje, og helt ærlig så forstår jeg godt hvorfor. Jeg ville gjort det samme hvis det var mine penger og min business, og da er det lettere å forsone seg med, sier hun.
— Likevel, da jeg sto der og fremtiden føltes usikker, var det ikke en god følelse. Jeg fikk jo også tilbud om å flytte med til Stavanger, men jeg takket nei til det og tok sjansen på at det ville ordne seg.
«Da jeg sto der og fremtiden føltes usikker, var det ikke en god følelse.»
Og det ordnet seg. Men ikke så lett som Linn hadde sett for seg.
— Det var mer krevende enn jeg trodde å få ny jobb, og det var en vanskelig og lærerik prosess å gå gjennom. Jeg har jo selv loset kolleger gjennom nedbemanningsprosesser og alltid forsøkt å være ydmyk for det de går gjennom, men det å være der selv og kjenne det på kroppen blir likevel tøffere.
— Du går inn i en prosess hvor det handler om å selge deg selv, og hvor du hele tiden må være forberedt på skuffelser. Og selv om det fremdeles er noen HR-jobber der ute, er det ofte mer enn 100 søkere pr jobb. Selv var jeg også gjennom noen skuffelser før jeg kunne signere ny arbeidskontrakt.
«Du går inn i en prosess hvor det handler om å selge deg selv, og hvor du hele tiden må være forberedt på skuffelser.»
Hun forlater Shell full av lovord om selskapet.
— Shell er utrolig dyktige på HR, sier Linn. —Jeg kommer til å savne de ufattelig mange flinke folkene som jobber der.
Tiårets mest innflytelsesrike HR-leder
Øverste HR-sjef i selskapet, Hugh Mitchell, ble nylig kåret til tiårets mest innflytelsesrike HR-leder.
— Han og den kulturen han står for er mye av grunnen til at jeg har fått lov til å utvikle meg. Det har bidratt til å skape et miljø der man får mye ansvar, men samtidig får lov å feile. Det er viktig å jobbe et sted hvor du ikke trenger å streve for å bevise at HR er en viktig del av verdikjeden.
I jakten på ny jobb var det mange hensyn som skulle tas. Noen jobber fikk hun avslag på, men det var også noen tilbud hun takket nei til.
— Det er så mye som skal «klaffe» når man skal få seg ny jobb, så mange hensyn å ta både personlig og profesjonelt. Jeg landet til slutt på en jobb som HR Business Partner i Yara International, og starter opp der 1. januar 2016. Det tror jeg blir veldig bra og jeg gleder meg til å starte og bli kjent med mange nye flinke folk, sier hun entusiastisk.
— Hva tar du med deg fra denne erfaringen? Hva vil være annerledes når du skal gjennomføre neste nedbemanningsprosess?
— Jeg tror jeg har mer tyngde når jeg kan si at jeg kan sette meg inn i deres situasjon. Det er lett å si at «flinke folk får ny jobb» og «dette ordner seg». Men hva om de ikke får jobb, og det ikke ordner seg? Hvis flinke folk alltid får ny jobb, og jeg ikke får ny jobb, da er jeg vel ikke flink da? Det er lett å tenke slik til å begynne med, men etter hvert innså jeg at den logikken er på høyde med da Erasmus Montanus trekker slutningen «Mor Nille er en sten», sier hun og ler.
«Hvis flinke folk alltid får ny jobb, og jeg ikke får ny jobb, da er jeg vel ikke flink da?»
Linns fagområde de siste årene har vært compensation and benefits. Men hun har hatt en rekke ulike roller i HR. inkludert HR account manager i Shell i Australia og som HR-generalist. Før hun begynte i Shell i 2009 var hun i Schlumberger.
«Mennesker og sånn»
Som de fleste HR-profesjonelle i dag, vet også Linn at moderne HR ikke bare handler om «mennesker og sånn». Skal en HR-funksjon tas på alvor, skal fokuset være forretning, strategi og bunnlinje.
— Mange tror HR handler om å jobbe med mennesker, og at vi sitter og coacher folk hele dagen. Og det handler jo om mennesker også, men store deler av jobben tilbringer vi foran PC’en og Excel, eller i full fart fra det ene møtet til det neste.
Unge mennesker som planlegger en karriére i HR for å bidra til fred på jorden bør derfor tenke seg om en gang til, eventuelt planlegge for å gjøre de virkelig gode gjerningene på fritiden, slik Linn gjør.
— Hjemme i Lillestrøm er jeg sterkt engasjert både i Røde Kors og i Flyktninghjelpen, sier hun.
— Men det er ikke først å fremst for å kompensere for mangelen på menneskelig kontakt i jobben. Jeg liker å bidra der jeg kan, og blir lett engasjert i frivillig arbeid.
— Hvordan ser — eller så — en typisk arbeidsdag ut for deg?
— En typisk arbeidsdag er veldig vanskelig å beskrive – og det er noe av det jeg elsker ved jobben min. Det kan høres ut som en klisje, men ingen dag er lik. En typisk dag kan like gjerne brukes foran PCen som i ulike møter. Arbeidsdagen kan like gjerne inneholde strategiske diskusjoner rundt for eksempel endringsledelse, som vanskelige samtaler på tomannshånd, eller med jobbing foran PCen. Akkurat nå, for eksempel, jobber jeg mye med en policy-tilpasning til endring i lovverket, og bruker derfor mye tid både foran PCen for å utarbeide forslag, men også i diskusjoner med andre for å teste ulike scenarier.
Angrer ikke
— Jeg ble tiltrukket av HR før jeg visste hvor enormt stort fagområde det faktisk er. Jeg tok en bachelorgrad på BI, og ble gjennom denne introdusert til fag som blant annet organisasjonspsykologi og ledelse.
Dette fanget virkelig interessen hennes, og hun tok etter hvert en mastergrad med spesialisering i HR ved University of Western Sydney.
— Jeg har ikke angret en dag, og jeg har hatt veldig god nytte av en solid teoretisk forankring i faget, sier hun.
HR har blitt en mer og mer strategisk funksjon de senere år, og Linns ulike HR roller har gitt henne muligheten til å jobbe både med strategiske problemstillinger og med operasjonelle oppgaver.
— Noe av det beste med jobben min er når jeg klarer å hjelpe til med å finne gode løsninger i situasjoner som kan være utfordrende eller til dels fastlåste.
— Hvordan har veien til der du er i dag vært?
— Den har vært veldig innholdsrik. Å jobbe for Shell betyr at jeg får være en del av en veldig profesjonell HR-avdeling, og det har gitt meg muligheten til å utvikle meg på mange områder innen HR.
— Noe av det første jeg var med på i Shell var et stort, nordisk prosjekt som omhandlet salg av en avdeling. Videre har jeg jobbet med blant annet rekruttering, coaching, performance management og talent management, og jeg har sittet i flere lederteam. Senere har jeg jobbet mye med endringsledelse, og jeg har fått jobbe i store prosjekter både i Norge og Australia. Det var kjempespennende å jobbe i et annet land, og det har gitt meg en utrolig verdifull erfaring som jeg har tatt med meg videre i karrieren.
— Hvorfor er HR viktig?
— Det er mange grunner til det. Så og si alle selskaper står ovenfor ulike svingninger i markedet som i større eller mindre grad påvirker og utfordrer «status quo». Dette skaper videre et behov for omstilling og tilpasning, og HR avdelingen er med på å følge opp og gjennomføre de nødvendige endringene.
En av HRs fremste oppgaver er å hjelpe selskapet å levere, men kanskje det aller viktigste er at HR er med på å definere hva selskapet er, og dermed også med på å forme dets suksess i markedet.
— Hva er dine tre beste råd til de som vurderer en karriere i HR?
Linns tre gode råd
— For det første: Velg en utdannelse som kombinerer HR fag med økonomiske fag. I veldig mange HR roller vil du stå mye stødigere når du har kjennskap til forretningsstrategi og økonomi i tillegg til HR. Jobben din vil ofte være å bringe disse sammen; ikke å arbeide med HR i et vakuum.
— Vær også forberedt på å ta ansvar og gjør deg kjent med businessen du skal jobbe for. Finn ut av hvordan businessmodellen ser ut, hvordan de tjener penger, hvem som er konkurrentene og hva deres største utfordringer er. Hvor er de og hvor ønsker de å være? Bli kjent med lederen for enhenten og avklar forventninger; hva forventer vedkommende av deg og hvordan kan du hjelpe til med at forretningen når sine mål?
— Mitt tredje råd: Vær autentisk. Vær sterk når det kreves og ydmyk når det er nødvendig, men vær alltid tro mot deg selv. Måten du opptrer på vil over tid bli ditt «varemerke», og du legger selv grunnlaget for hva dette varemerket kan bli verdt i fremtiden.
«Vær sterk når det kreves og ydmyk når det er nødvendig, men vær alltid tro mot deg selv.»
HR-profilen: Linn Häkkinen
Arbeidserfaring
- Juni 2015 -> Senior HR Business Partner & Policy Advisor, Shell
- April 2013 - mai 2015 - Compensation & Benefits Advisor and Teamed HR Proximate team
- November 2011 - april 2013 - HR Account Manager, Clyde Refinery, Shell
- Februar 2009 - november 2011 - HR Analyst Norway (HR Business Partner), Shell
- Juni 2004 - januar 2009 - Personalfunksjoner, WesternGeco/Schlumberger
Utdanning
- 2003 - 2004 University of Western Sydney
- 1999 - 2002 Handelshøyskolen BI
Kilde:Linns LinkedIn-profil