Fra vaskemiddelselger til HR-sjef for pingviner
Med Hærens Krigsskole II og Forsvaret-sponset utdanning fra BI og Markedsføringsskolen i bagasjen «deserterte» Per Harald Engesæth kort tid etter at plikttjenesten var ute i 1989. Han likte jobben, men ikke de byråkratiske vindmøllene, og ville se om gresset var grønnere på den andre siden.
— Det var ikke grønnere, men i det minste like grønt, sier han lakonisk.
Han jobbet tre år med HR i Lilleborg. Så ble han «headhuntet» av Orklas tidligere HR-direktør Geir Aarseth til en stilling som nasjonal salgssjef for vaskemidler til industrien.
— Geir kom en dag til meg og sa at «nå skal vi prøve noe vi aldri har prøvd før», forteller Per Harald. «Vi skal se om det går an å konvertere en HR-person til salg.»

Pingvinene er der ennå. (Foto: Wikimedia Commons)
Pingvinene
Jotun er en tradisjonsrik virksomhet. Den ble startet av en hvalfanger som gikk i land i 1926. Odd Gleditsch hadde vært på Sydpolen og ble fascinert av pingviner. Tilbake i Sandefjord kjøpte han den konkursrammede Jotun-fabrikken og startet opp igjen malingsproduksjonen. Pingvinene tok han med seg som et symbol på verdigrunnlaget som etter hvert har blitt kjent som «The Penguin Spirit» - Jotun-kulturen. I dag er Odd Gleditsch borte, hans sønn Odd Gleditsch jr. pensjonerte seg i år 2000, og Odd Gleditsch d.y sitter som styreformann for Jotun-konsernet.
Men pingvinene er der ennå. Den underlige fuglen er blitt et viktig og samlende symbol i et verdensomspennende og multikulturelt konsern.
— Vi er et selskap med globale forretningsmessige og kulturelle utfordringer, men pingvin-verdiene våre er et felles referansepunkt som alle, uavhengig av kulturell bakgrunn, lett forstår og identifiserer seg med, forteller Per Harald.
Pingvin-verdiene er omsorg, lojalitet, respekt og mot til å se en sjøtiger i øynene på dypt vann.
— Det er gjennomgripende i hele vårt lederskap, og er verdier som faktisk har levd helt siden selskapet ble etablert i 1926, sier HR-direktøren.
Fremdeles er de en viktig brobygger ned til de lokale kulturene og i følge Per Harald et unikt konkurransefortrinn som ikke kan kopieres av globale konkurrenter.

Per Harald med barna Simen og Andrea i Egypt. (Foto: Privat)
— Hvordan ser din rolle ut i dette?
— Min rolle er til enhver tid å følge med og forstå implikasjonene av Jotuns overordnede forretningsstrategi og sørge for at vi responderer ved at HR-funksjonen, inklusiv kompetanseutvikling, kommer opp med relevante og verdiskapende løsninger og konsepter som styrker vår globale ambisjon om lønnsom vekst og fornøyde kunder, svarer han, nesten som om vi skulle ha lagt en tier på en konsernsjef på et investormøte.
— Hvordan er dagene dine?
— Mye handler om å involvere og engasjere meg i møter og prosesser der vi som team har ambisjoner om å øke Jotuns konkurransekraft med gode HR-konsepter og kompetanseutviklingstiltak. Utstrakt globalt nettverkskontakt og det å være diskusjonspartner med konsern og segmentledelse og de syv regionale management-teamene er også en del av hverdagen.
— Som HR-generalist, hvor møter du de største utfordringene i hverdagen?
— Det er vel det faktum at jeg mangler formell utdannelse innenfor HR, men det kompenseres ved å lære og ikke minst at jeg har et meget kompetent HR- og kompetanseutviklingsteam rundt meg.
— Samarbeidet kombinert med det jeg har erfart og lært gjør at vi søker å få frem gode og praktiske fremtidsrettede løsninger og konsepter som skal hjelpe våre ledere og Jotuns selskaper globalt til å endre og videreutvikle seg i takt med blant annet endringer og krav fra våre kunder i det globale markedet..
— Hva er det beste ved jobben din?
— Det å kunne fortsatt få lov til å jobbe i et Jotun som vokser og er lønnsomt sammen med alle de kompetente, motiverte og hardarbeidende HR-medarbeiderne eller "pingviner" som vi alle kaller oss i Jotun.
— Liker du å se maling tørke?
— Nei, jeg liker ikke å se maling tørke, men jeg liker å se den selges. Noe av det jeg liker minst med jobben min er at jeg sitter så langt unna der malingen selges og brukes, altså kundene våre.
— Hvorfor er HR viktig?
— La oss snu på det. Hvor langt tid ville det ha gått før det hadde blitt ville protester innad i Jotun hvis vi ikke lenger hadde hatt et aktivt forhold til daglig organisering og utøvelse av HR og kompetanseutvikling? Svaret vet vi, men vi vil selvsagt ikke teste det ut i praksis. HR og kompetanseutvikling er relevant og viktig når vi klarer å lage aktiviteter som er «enkle og praktiske nok» og som sådan understøtter og responderer direkte på vår forretningsstrategi.
Per Haralds tips
— Hva er dine tre beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?
— Skaff deg så tidlig om mulig breddeerfaring fra andre funksjoner enn HR, om du ikke har HR-utdannelse så vær nysgjerrig og lær av de som har den læringen og erfaringen, og sist men ikke minst husk at hvis HR skal være en del av "businessen" så må den enkelte opptre og påvirke den deretter.
— Hvem vil du helst lese om i en senere HR-profil?
— Hanne Simensen i Hydro.

Per Harald Engesæth
HR-profilen Per Harald Engesæth
- Nåværende: Jotun
- Tidligere: Jotun, Cederroth AB, Lilleborg
Erfaring
- Group Vice President Human Resources, Jotun - august 2010 – nå, Sandefjord
- Daglig leder - Egypt, Jotun, januar 2007 – august 2010, Egypt
- Administrerende direktør - Thailand, Jotun, april 2002 – desember 2006, Thailand
- Administrerende direktør Scanox A/S (datterselskap av Jotun A/S), Jotun, januar 2000 – april 2002, Drammen
- Salgssjef Decorative Division, Jotun, oktober 1997 – desember 1999, Sandefjord
- Nasjonal salgssjef detaljistledd, Cederroth AB, august 1996 – oktober 1997, Revetal
- Nasjonal salgssjef, vaskemidler for industri, Lilleborg, august 1992 – august 1996, Oslo
- HR-generalist, Lilleborg, august 1989 – august 1992, Oslo
Utdanning
- Handelshøyskolen BI, 1988 – 1989
- Markedshøyskolen (MH), 1985 – 1987
- Krigsskolen II-Linderud, Oslo, 1982 – 1985
Kilde: Per Haralds LinkedIn-profil
Oppslagsbilde: Wikimedia Commons og Jotun