«Det beste (og verste) med jobben min er motstand»

Marianne Reese Larsen er et av disse menneskene som popper opp overalt og når som helst i databransjen og HR. Enten hun holder foredrag eller engasjerer seg i frivillig arbeid eller deltar i fokusgrupper er hun alltid intenst og behagelig til stede. Helt til hun må haste videre til neste avtale.

Marianne Reese Larsen toppbanner v4

Siden 2012 har Marianne hatt ulike HR-roller i Itera ASA, et norsk teknologi- og kommunikasjonsselskap med forgreininger i Sverige, Danmark og Ukraina. Som HR-sjef er hun en del av konsernledelsen.

— Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

— Den er veldig sammensatt. Jeg kan sitte i et møte med ledelsen og snakke om retning og strategi og løpe videre derfra for å sikre at en nyansatt som startet i går får det han eller hun trenger for å komme i gang.

— Hvordan og hvorfor ble du i første omgang tiltrukket til HR, og hvordan har veien til der du er i dag vært?

— Det har vært en lang reise som startet i året 2000. Jeg tok hovedfag i statsvitenskap. Derfra gikk jeg til en jobb som leder i AIESEC, en utvekslingsorganisasjon som skaffer studenter trainee-erfaring på tvers av landegrensene. AIESEC er i bunn og grunn en organisasjon som driver med rekruttering, og nettopp rekruttering, ledelse og talentutvikling ble derfor min inngangsport til HR-faget.

Jeg hadde en mentor i denne perioden, og han stakk til meg boka «Good to great» av Jim Collins, og sa «les denne boka». Jeg leste den, og da var det gjort.

Filosofien derfra har jeg tatt med meg videre. Hvilken plass du har i helheten, hva som driver deg, å få de rette folkene på «bussen», hvordan globale selskaper rendyrker nisjer, kjernekompetanse – alt dette kombinert med hvordan det helt sentrale hele tiden er å balansere det menneskelige i det beinharde forretningsmessige, det fascinerte meg, og det ble veldig tydelig for meg at dette skal jeg jobbe med resten av livet.

Etter å ha prøvd meg noen år i salg, ble neste trinn på HR-karrierestigen Right Management, hvor jeg jobbet som juniorkonsulent med ansvar for karrieresenteret.

Right er et fantastisk sted å være når du vil jobbe med HR. Jeg var innom en rekke områder, omstilling, nedbemanning – hele HR-faget. Jeg ble der i fem år. Da ringte en tidligere kollega fra Microsoft som nå var HR-sjef i Itera. Hun ansatte meg som konsulent. Etter et halvt år sluttet hun, og jeg tok over som HR-sjef. Det har jeg nå vært i tre år.

Det er en morsom, men krevende jobb hvor man hele tiden må sjonglere mellom ulike typer problemstillinger, fra strategi til administrasjon, fra forvaltning av team til å synliggjøre verdiskapning. Det er fryktelig mye å gjøre i HR, og spennet er stort.

— Hva er det beste ved jobben din?

— At den er variert, at jeg har en lederrolle, at jeg har påvirkningskraft, og at jeg jobber med lidenskapen min. Men også at vi skaper resultater blant annet gjennom det å være prosesseiere for for ting som betyr mye for medarbeiderne, som lønnsjustering og medarbeiderundersøkelser.

Vi jobber veldig prosjektbasert i HR, og det er ekstremt tilfredsstillende når vi lander et prosjekt og kommer i mål.

«Det verste med jobben er motstand ... samtidig er det grunnen til at jeg elsker jobben min ... tilfredsstillelsen ved å snu en mulig konflikt til noe som slutter med positivt fortegn er utrolig tilfredsstillende»
Marianne Reese Larsen, HR-sjef i Itera ASA
«Det er en morsom, men krevende jobb hvor man hele tiden må sjonglere mellom ulike typer problemstillinger, fra strategi til administrasjon, fra forvaltning av team til å synliggjøre verdiskapning.»

En annen ting jeg liker veldig godt — og det kan kanskje høres litt rart ut — er konflikthåndtering. Tilfredsstillelsen ved å snu en mulig konflikt til noe som slutter med positivt fortegn er utrolig tilfredsstillende på individnivå.

Konflikter representerer muligheter. Mange har en tendens til å tenke at dersom en person ikke fungerer i en jobb må vedkommende ut. Men litt tweaking og tilpasning kan gjøre at personen som mistrivdes i forrige uke blomstrer og trives neste uke.

— Hva liker du minst ved jobben din?

— At det ofte er mye motstand. HR er ofte en av virksomhetens sterkeste pådrivere for endring, og det er nå en gang slik at mennesker ikke liker endring. Men dette er konfliktfylt, for samtidig som endringsmotstand er en stor utfordring, så er det også en av de viktigste grunnene til at jeg elsker jobben min. Jeg stoler så mye på det jeg driver med at jeg går i krigen for det.

Så hvis jeg skal si hva jeg virkelig liker minst, tror jeg det må være skjelettene i HR-skapet – at vi assosieres med en «gammeldags» form for HR hvor noen fremdeles ser på oss som «blomsterpikene» og «møtebookerne». Men heldigvis går det rette veien. Jeg vil si at vi er minst 60 prosent endringsagenter, og resten forvaltere.

Endringene har vi skapt gjennom posisjonering. Det er gjort mange analyser for å bringe oss der vi er nå, og de aller fleste ansatte vet nå hva HR egentlig er og gjør. Det som gjenstår er å synliggjøre effekten vi skaper for forretningen.

— Hvorfor er HR viktig?

‘Because it's all about people’. HR er viktig fordi uten mennesker er en virksomhet ingenting. HR-folk har en annen innfallsvinkel til hva som skal til, og det er i samarbeidet mellom HR og resten av ledelsen resultatene skapes.

— Hva er dine beste råd til de som vurderer en karriere i HR i dag?

 1. Du må ha tro på det du driver med og ha en kraftig dose tålmodighet.
 2. Du må forstå forretningen i det selskapet du skal jobbe i.
 3. Du skal være en støttespiller, ikke en bedreviter.
 4. Det er fint å like mennesker, men det er ikke alt.
«Det jeg liker minst med jobben min er at noen fremdeles ser på oss som 'blomsterpikene' og 'møtebookerne'»
marianne-reese-larsen

HR-profilen Marianne Reese Larsen


Arbeidserfaring

 • 2012- HR-sjef og andre HR-roller, Itera ASA
 • 2007-2012 Leder for karrieresenteret, Right Management
 • 2005-2007 Selger, Microsoft
 • 2004-2005 Selger, InOut Norge
 • 2002-2004 Visepresident og president, AIESEC

Utdanning

 • 1998-2003 Universitetet i Oslo, statsvitenskap
 • 1996-1998 Universitetet i Bergen, statsvitenskap og historie

Flere artikler

Henning Hauso Redigert 2
HR Norges HR-profiler
– Endringsdyktigheten har vært en vekker
– Endringsdyktigheten har vært en vekker
Kåre Slåtten
HR Norges HR-profiler
– Norsk HR har ikke fått noen sterkere posisjon som følge av HR-transformasjonen
– Norsk HR har ikke fått noen sterkere posisjon som følge av HR-transformasjonen
Nina Christin Yttervik toppbanner2
HR Norges HR-profiler
Nina Yttervik: Fra bærekraftige pølser til bærekraftige pakker
Nina Yttervik: Fra bærekraftige pølser til bærekraftige pakker