Øhrn(e)-perspektiv på norsk HR

På vei mot toppen valgte Henrik å hoppe av lederløpet for å satse på HR.
Henrik hadde flere ulike jobber under studietiden, og fikk tidlig i karriéren jobb som butikksjef. Både som medarbeider og linjeleder merket han at det kan være avstand mellom det som står på papiret og det som blir gjort i hverdagen.
«God nok HR» er ikke alltid tilstrekkelig, og det kan risikere å gi rom for veldig mye individuell «tolkning» og praksis ute i linjen.
— Det er hardt arbeid å være linjeleder, og man havner ofte i skvis. Har HR praksiser og verktøy som hjelper disse med å lede folkene sine bedre? Selv så jeg at det var mye potensial som ikke ble tatt ut, og oppdaget at «god nok» HR slett ikke var tilstrekkelig.
Jeg så også at de som gjorde dette ordentlig hadde veldig mange fortrinn, både når det gjelder prestasjonene til medarbeiderne og det å tiltrekke og rekruttere folk.
Så Henrik valgte å hoppe av lederløpet for å gå mer inn i HR-faget.
— Jeg har egentlig ikke savnet så mye det å være linjeleder. Det var jo enormt tidspress, og veldig reaktivt. Når jeg ser tilbake på det så var det veldig spennende, men mange uløste problemer. Og ofte leverte vi så godt vi kunne under rådende omstendigheter.
Selv om det var veldig spennende og mye nytt som skjedde, merket også jeg at linjeledere ofte havner i skvis mellom planer og retning og kunders behov og oppfølgning — og kunden er som kjent kongen. Da jeg selv ble linjeleder kom selvsagt medarbeideres behov på agendaen.
Jeg tror ikke jeg kommer med eureka-konklusjoner hvis jeg sier at midt oppi hard sesongjobbing kommer medarbeidernes utvikling og god HR-ledelse av disse lett enda lengre ned på listen.
Denne erfaringen, blandet med erfaringene som medarbeider i ulike stillinger fikk meg på sporet av HR, og jeg ønsket å gå mer inn i menneskelige faktorer som påvirker effektivitet og systematikk rundt dette. Det viste seg å være midt i blinken for meg.
Ekspert på kunnskapsbedrifter som han er, er Henrik opptatt av denne typen virksomheters utfordringer med å tilpasse lederstil til hva slags virksomhet de faktisk er.
— I kunnskapsvirksomheter er det jo mennesker som produserer, markedsfører og selger det som skapes. HR blir dermed en forutsetning når man skal skape strategier, ikke bare en konsekvens av strategiene slik det ofte sies at tradisjonelle industriarbeidsplasser innretter HR, og HR kommer høyere opp i verdikjeden. Dessverre ser vi likevel at mange kunnskapsorganisasjoner fortsatt ledes etter prinsipper som passet best i en annen tid, med svekket konkurransekraft og mindre innovasjon som resultat.

Som linjeleder er det fort gjort å komme skeivt ut, slik Henrik Øhrn her så forbilledlig illustrerer.
— Et annet råd er å bygge på med relevante utdanninger underveis. Personlig har det gitt meg nye interessante oppgaver, og bredere forståelse av hva vi driver med.
Jeg kan ikke si at jeg på forhånd visste at jeg skulle ende opp der jeg er, eller ta de utdanningene jeg har tatt. Mye av interessen for ulike fagområder har kommet gradvis, og jeg må si at livet har blitt mye mer spennende enn jeg hadde trodd da jeg var 18.
Et tredje råd er å være nøktern når du vurderer ulike HR-tiltak. Det er lett å høre på andre som sier at noe har fungert glimrende i en virksomhet. Men det viser seg ofte vanskelig å overføre praksis som fungerer godt fra en virksomhet til en annen. Mange virksomheter som forteller med verdens bredeste smil hva som virker hos dem har ofte ikke analysert godt nok hva HR-tiltakets virkelige effekt er. De risikerer å tilskrive alle positive effekter til et bestemt tiltak uten å tenke på hva som er placebo-effekt og hva som kommer av helt andre ting. Isolerte enkelttiltak som ikke passer inn i kultur eller i arsenalet av andre tiltak, kan til og med virke negativt.
Ikke noe koster deg mer frustrasjon og prestisje enn å måtte slite med implementering av noe som ikke virker bedre enn middels. Tenk enkelt for deg selv, og vær opptatt av å forstå begrensninger og lære av «feil».

Henrik Øhrn
HR Norges ukentlige HR-profiler ønsker å synliggjøre hverdagsheltene i HR - virkelige mennesker i virkelige HR-jobber, hvem de er, hva de tenker, hva de gjør. Dette er den siste profilen i år, men vi er tilbake med flere i januar.
Har du tips om spennende mennesker i HR? Send en mail til kommunikasjon@hrnorge.no (eller klikk på knappen over). Foruten at du forteller oss hvem det er, er det nyttig om du også sier noe om personen du tipser om. Glem heller ikke å fortelle hvordan vi skal kontakte vedkommende.