Samfunnsansvar – mer enn et image
- For meg er samfunnsansvar empati satt i system, og det skal komme først. Vi ønsker organisasjoner som oppmuntrer og belønner empati.
- Tone Rose Todalshaug
- Kapteinens ansvar er absolutt og ubetinget. Det mener jeg toppleders ansvar også skal være.
- Tone Rose Todalshaug

Det skal lønne seg å tenke samfunnsansvar. For så vel samfunn som for enhver bunnlinjedrevet bedrift, så vil koblingen profitt og samfunnsnytte være den ultimale VINN-VINN situasjon.

Nina Wilhelmsen, Direktør i IBM Systems kan fortelle at deres filosofi er å bidra på det stedet og den måten som er mest relevant samfunnsmessig – der de med sin teknologi og kompetanse faktisk kan gjøre en forskjell. Og IBM gjør en forskjell.
IBM driver blant annet revolusjonerende forskning på helsefronten. De tilbyr katastrofehjelp med kriseteam og utstyr for raskt å kunne sette opp infrastruktur for kommunikasjon. Da tsunamien rammet i Asia hadde de ny infrastruktur for kommunikasjon oppe i løpet av 24 timer. I etterkant har de utviklet et globalt og langt mer pålitelig tsunamivarsel som vil bidra til å forebygge katastrofer av dette omfanget.
9/11- 2001, da terrorflyene traff Twin Towers, bidro IBM omgående med kommunikasjon og infrastruktur for å koordinere redningsarbeidet.
- I IBM har vi fokus på hvilken verdi våre produkter har for samfunnet.
- Nina Wilhelmsen
IBM er et stort globalt selskap hvor lederne har ansvar for å ivareta verdiene både internt i virksomheten og eksternt i lokalsamfunnet. De praktiserer verdibasert ledelse hvor forretningsetikken ligger i bunn. Alle ansatte må underskrive dokumentet «Etisk regelverk», ikke bare når de blir ansatt, men årlig.
Det er tre verdier som er felles for alle i IBM: Kundesuksess, dialog og tillit, samt det å investere og gjøre en forskjell der det betyr noe. Alle må ta ansvar for å leve verdiene og hvordan du lever disse belønnes.
Ansatte er de viktigste ambassadørene og blir fulgt opp på både utdannelse og helse. Vi måler ikke bare tilfredshet hos oss, men engasjement. Engasjement på jobb, privat og i samfunnet. Engasjerte medarbeidere er mer fornøyde og skaper mer.
- Vi holder til i mange land og behovene er forskjellige. Vi tilpasser kurs etter behov, helse og landet vi er i. I eksempelvis Sør-Afrika tar vi HIV/AIDS på alvor, med helseoppfølging, informasjon og utdeling av kondomer. Vi retter oss spesielt mot forebygging av HIV-smitte mellom mor og barn, sier Wilhelmsen.
- Verdibasert ledelse og samfunnsansvar setter premissene for hvordan vi skal opptre i samfunnet.
- Nina Wilhelmsen
- Wilhelmsen forteller: Hos oss har vi et Corporate Service Corps der vi sender lederne våre ut i verden for å lære. De deltar i prosjekt som har som mål å gi tilbake til samfunnet, men det har også en kommersiell verdi. Vi kan etablere tillit i markeder vi ønsker oss inn i, ved å investere i samfunnet i forkant.
Smarter Cities Challenge er et prosjekt der IBM utnytter synergier for å strømlinjeforme kommunikasjon i og mellom ulike offentlige etater. På denne måten kan alle systemer som er avhengige av hverandre når det for eksempel skjer en trafikkulykke, raskt gjøre de nødvendige tiltak. I dag pågår 120 prosjekter i 70 land. Det må søkes om å få være med, og når søknaden er innvilget flyr IBM inn eksperter som lager rapporter, setter opp målbilde og utarbeider en plan for hvordan de kommer dit. Dette skaper effektivitet i de aktuelle byene og gir ny kompetanse til IBM.
I 1969 under den første månelandingen, var IBM i tett samarbeid med NASA på kommunikasjon og samband. IBM har nå to «månelandinger» til foran seg.
Det ene er Watson-teknologien på helse som har til hensikt å samle inn enorme mengder data som kan systematiseres for effektivisering i diagnostiseringen.
Et annet interessant prosjekt som viser samfunnsansvar i praksis, er Pathways in Technology,P-Tech, som brukes i utdanning og skole. Metoden kartlegger potensialet i barnet, og identifiserer hull i kompetansen slik at disse kan følges opp individuelt. P-Tech brukes også som mentorprogram for lærere. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og det er så inderlig mye bedre å gjøre noe, enn å gjøre ingenting.

Nina Wilhelmsen, Henrik Syse og Tone Rose Todalshaug ga oss innblikk i hvorfor samfunnsansvar er mer enn et image. Når temaet er tungt, er det viktig å holde humøret lett.
Å aktivt ta sitt samfunnsansvar, skaper bedre organisasjoner, bedre mennesker og bedre samfunn. Dette budskapet kunne både filosofen, sosiologen og salgsdirektøren si seg hjertens enige i.