Norge mot nedgangstider: 12 ting som skiller virksomheter som overlever fra resten
«En krise er en forferdelig ting å sløse bort»
- Professor Paul Romer, New York University
Da finanskrisen raste som verst i 2009, publiserte HR Norges europeiske paraplyorganisasjon i samarbeid med Boston Consulting Group rapporten "Creating People Advantage in Times of Crisis".
Rapporten demonstrerer gjennom tall og fakta at noe av det viktigste en virksomhet kan gjøre for å balansere inntekter og kostnader gjennom en kriseperiode er å sikre at de ansatte beholder motivasjon og engasjement.
Med det som bakteppe ser vi at svært mange tiltak som gjennomføres i krisetider har motsatt effekt.
Et av de mest brukte tiltakene i Europa i 2008-09 var å skjære ned på rekruttering, skjære ned på sosiale arrangementer og kutte i bonusprogrammer knyttet til virksomhetens totale resultater. Norske virksomheter avvek litt fra dette ved at det ble lagt større vekt på å avvikle midlertidige ansatte, og mindre på å kutte i bonusprogrammer.
Bare et av disse tiltakene skaper større engasjement og har positiv økonomisk effekt, nemlig å skjære ned på rekruttering. To av de andre tiltakene har motsatt effekt: de virker nedbrytende på ansattes engasjement, mens det tredje (midlertidige ansatte) er nesten nøytral (1%).
Dette skaper et dilemma, fordi også i nedgangstider bør det være rom for rekruttering, slik det eksemplifiseres med Veidekke lenger ned i artikkelen.
«Måten vi behandler ansatte på i nedgangstider vil bli husket når oppgangen kommer.»

Utdrag fra funnene i rapporten fra 2009 - høyst relevant, også i dag.
«De unge sluttet å søke byggrelaterte studier på universitetene hvor det tidligere ble stilt harde krav for å komme inn. [...] Fra 1990 tok det ti år før vi kom tilbake til et akseptabelt nivå på sivilingeniørsiden.»
- Terje Venold, konsernsjef i Veidekke
