Nordmenn i utakt med robotiseringen
«Stiftelsen för strategisk forskning mener det tar 26 år før de 64 aktuelle yrkene har blitt tatt over av fremtidens datateknologi, mens arbeidsaktive nordmenn mener det vil ta 70 år.»
Funn
Bruker vi denne måten å regne på, finner vi at Stiftelsen för strategisk forskning mener det tar 26 år før de 64 aktuelle yrkene har blitt tatt over av fremtidens datateknologi, mens arbeidsaktive nordmenn mener det vil ta 70 år.
Forutsetter vi at vi kan overføre de svenske tallene til norske forhold, så mener de at det vil ta nesten tre ganger så lang tid som ekspertene sier det vil ta.
Vi har altså med stor overbevisning sannsynliggjort at hypotesen om at folk ikke klarer å ta den forannevnte eksponentielle utviklingen inn over seg er riktig.
Det kommer til å bli mange her i Norge som kommer til å få seg svært ubehagelige overraskelser knyttet til jobbmarkedet i årene som kommer.


Dette er typisk yrker med stor grad av repetitiv og forutsigbar ‘atferd’ og med lite behov for personlig interaksjon.
Befolkningen tror at disse yrkene er borte om ca. 40 år. Ekspertene mener at det vil gå dobbelt så fort, altså ca. 20 år.
Fremtiden vil vise; men for alle disse yrkene er både den vanlige mann og ekspertene likevel noenlunde samstemte. Dette er helt opplagt yrker ungdommen ikke bør satse på.
Andre yrker er smartere å satse på for de som satser på en livslang karriere.

Ser vi på yrkene i denne motsatte enden, finner vi yrker hvorden menneskelige faktoren spiller en mye større rolle. Det er i hovedsak yrker befolkningenegentlig aldri tror blir helt borte, og selv om ekspertene kanskje ser størremuligheter, snakker de også om minst 50 år fram i tid (og mye kan jo ha uansettha forandret seg innen den tid).
Skal vigi ungdommen råd om hvilke yrker de bør velge for å være sikret jobb ifremtiden; da er det denne listen som gjelder: Politi, lærer, frisør, lege,tannlege eller jobbe på sykehus.
«Skal vi gi ungdommen råd om hvilke yrker de bør velge for å være sikret jobb i fremtiden; da er det denne listen som gjelder: Politi, lærer, frisør, lege, tannlege eller jobbe på sykehus.»
Det er også interessant å se på hvor ekspertene og folk flest er uenige. Det er stor forskjell på befolkningen og ekspertenes mening om hvor lang tid det tar før visse yrker blir borte. Befolkningen (yrkesaktive nordmenn) og ekspertenes mening står i parentes. Grafen viser forskjellen mellom de to gruppenes anslag.

Ser vi på de yrkene hvor det er størst diskrepans mellom befolkningens litt naive optimisme på yrkenes vegne, og ekspertenes mer nådeløse, vitenskapelige vurdering; finner vi typiske mer eller mindre manuelle håndverkeryrker.
Det er tydelig at folk ikke klarer å se for seg en ‘automatisert’ slakter eller baker, mens ekspertene ser at fremtidens roboter også vil kunne erstatte slike fagfolk.
Det kan jo også være at resultatene like mye viser at folk i mange tilfeller ikke ønsker en robotisert service, for eksempel på en restaurant eller i butikken. Og at det for mange er et poeng å kunne snakke med en lege eller tannlege av kjøtt og blod, og ikke en robot eller annen innretning på sykehuset eller i tannlegelokalene.
Myten om økt produktivitet
TNS Gallup og HR Norge spurte norske arbeidstakere:
I den jobben du har i dag, i hvilken grad benytter du deg av teknologiske og digitale hjelpemidler for å få jobben gjort?
Svaralternativene var:
- I stor grad, og i hvert fall mye mer enn norske arbeidstakere flest
- En god del, regner med at jeg bruker dem omtrent like mye som arbeidstakere flest
- Nesten ikke i det hele tatt, og i hvert fall mye mindre enn norske arbeidstakere flest
Her er hva de svarte:

«Mens folk flest mener at virksomheten de jobber i har økt produktiviteten med 17 %, mener de at egen produktivitet har økt med 21 %.»
Oppslagsbilde: iStockPhoto