Nordmenn er igjen i verdenstoppen i arbeidsglede. De over 60 er aller mest glade i jobben sin.
Dette er noen funn fra årets Global Employee and Leadership Index (GELx, tidligere EEI) fra HR Norge og Ennova. Rapporten lanseres på frokostmøter i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo i dagene 9.-12. juni.
Noen høydepunkter knyttet til arbeidsglede fra den verdensomspennende målingen:
- Norge er igjen «europamestre» i arbeidsglede, og på tredjeplass i verden, hårfint slått av India, og grundig slått av Mexico.
- Nordlendingene er detronisert av østlendingene hva gjelder arbeidsglede. Oslo er unntaket, -- hovedstaden ligger i bunn på arbeidsglede regionalt.
- Hvis alle norske arbeidstakere var over 60 år, ville Norge tronet øverst i verden på arbeidsglede. Jo eldre du er, jo større er arbeidsgleden, ikke bare i Norge, men generelt.
- De arbeidsgladeste arbeidstakerne i Norge finner vi i kultur- og foreningslivet. De minst fornøyde finner vi i transportbransjen. Heller ikke ansatte i handels- og serviceyrker er særlig fornøyde. Størst endring i negativ retning ser vi blant ingeniører i olje og gass i våre vestlige fylker.
- Arbeidstakere i de nordiske land og Tyskland har lave ambisjoner. De er godt fornøyde med det de har, og om de skulle akseptere en forfremmelse eller annen positiv utvikling av karrieren skal det ikke kreve noe av dem – for eksempel at de må flytte på seg. Dette står i kontrast til land som Mexico, India og Brasil, hvor ambisjonene er skyhøye.
- Vekstnasjonene Mexico og India er igjen i verdenstoppen i arbeidsglede, med Norge på tredjeplass. I år er vi bare desimaler fra å ligge likt med India.
I årets globale måling av blant annet arbeidsgledeskårer norske arbeidstakere igjen gleden over arbeidet helt i verdenstoppen. Som i fjor, er vi best i Europa og på tredjeplass i verden.
I år er imidlertid tredjeplassen bare desimaler fra å være en delt andreplass med India (70,1 mot 70,2 poeng).
Høyest arbeidsglede i øst
I fjor konstaterte vi at nordlendinger er verdens arbeidsgladeste folkeslag. Men siden den gang har arbeidsgleden i våre tre nordligste fylker falt med tre poeng. Samtidig har den steget med to poeng de 4 østlandsfylkene Hedmark, Oppland, Akershus og Østfold, slik at vi nå finner de lykkeligste arbeidstakerne i disse fylkene.
Arbeidstakere i Oslo var i fjor de minst fornøyde i landet. I år har arbeidsgleden i Oslo falt med enda et poeng til 67.

De eldste er mest glade i jobben sin
Vi ser også at arbeidsgleden vokser med alderen. Mens de yngste arbeidstakerne i Norge (fra 18 til 29 år) skårer relativt svake 66 på arbeidsglede (på linje med Brasil og Belgia), skårer de over 60 hele 76, 2 poeng høyere enn arbeidsgledeverdensmestrene i Mexico.
-- Slike funn bekrefter at arbeidsgivere med eldre medarbeidere ikke bør skynde seg med å bytte dem ut, sier fagansvarlig i HR Norge, Tone Rose Todalshaug.
-- Eldre arbeidstakere ser ut til å besitte «den hellige treenighet» bestående av engasjement, kompetanse og organisasjonsforståelse. De har opparbeidet seg både generell erfaring og bransjespesifikk kompetanse, samt innsikt i organisasjonens indre liv, og de kan utøve ansvar og påvirkning med langt større trygghet enn tidligere i yrkeskarrieren.
Hun forklarer de aldersspesifikke tallene på arbeidsglede slik:
-- Som arbeidstakere beveger vi oss fra desillusjonert ungdom i møte med et arbeidsliv som ikke svarer til forventningene, via resignasjon, over til begeistring og fornyet arbeidsglede som 60+.
Glede i kultur – stup i olje og gass
De mest fornøyde arbeidstakerne i Norge finner vi i kultur- og foreningslivet, mens vi ser en sterk fremgang i industrien og i bygg og anleggssektoren. Nederst ligger handel og service og transportsektoren.
Årets arbeidsgledeundersøkelse viser at de dramatiske nedskjæringene i olje og gass har gitt dramatiske utslag på en spesifikk gruppe arbeidstakere, nemlig ingeniører i region vest som jobber i olje og gass.
I 2014 var denne gruppen blant de mest fornøyde arbeidstakerne i landet og verden. På ett år har arbeidsgleden falt dramatisk, og er nå på høyde med transportbransjen, som har ligget på jumboplass gjennom flere år. Tilliten til nærmeste leder, og spesielt til toppledelsen, er også ekstremt lav.
-- HR Norge og Ennovas årlige undersøkelse har gjentatte ganger fastslått at Norge er "verdensmester i tillit", ikke minst i arbeidslivet, sier Principal Consultant Falk Håkon Høstmark i Ennova.
-- Ingeniører i olje og gass region vest har imidlertid nå mistet nesten all tillit til toppledelsen i selskapene de jobber i, og tilliten til nærmeste leder er også lav.
Gruppen skårer 49 i tillit til toppledelsen, noe som er på nivå med arbeidslivet i Øst-Europa. Ingeniører i samme region som ikke jobber i olje og gass skårer 71 på sin tillit til toppledelsen.
