Jakten på karrierens søte punkt

- Jeg tror det er en «sweet spot» i livet, sier James Hewitt. Prestasjonsforskeren bruker kunnskap fra profesjonell lagsykling til å optimalisere egne og andres prestasjoner i arbeidslivet.

James hewitt 1850

Når du ser profesjonelle syklister ligge millimeter fra hverandre i ritt som Tour de France, tenker du kanskje iblant på hva som foregår i hodene deres.

40 prosent mindre energi

Svaret er at de leter etter lagets «søte punkt». Aerodynamikken skaper individuelle fordeler og ulemper avhengig av hvor i formasjonen den enkelte rytter befinner seg. Og der inne et sted er dette ettertraktede punktet, pelotonens sweet spot, som gir den heldige en fordel på 40 prosent lavere energiforbruk.

— Jeg tror det finnes et slikt punkt i livet også, sier James Hewitt. — Det er et punkt hvor vår opplevelse av identitet, mening, og kontroll konvergerer.

James har selv vært profesjonell syklist. Han ble aldri noen verdensstjerne, men han utviklet en ekstrem interesse for kvantifisering av prestasjoner.

Kvantitet – og kvalitet

I få idretter er man så fokusert på tekniske data om egen yteevne som i sykkelsporten. Profesjonelle syklister vet nøyaktig hvor mange watt effekt de kan produsere, hvor lenge og hvor ofte de kan gjenta det.

James Hewitt gikk grundig inn i materien, og da han ga opp syklingen dro han hjem til England for å studere sportsvitenskap. Han begynte også som coach for travle mennesker som ønsket å få maksimalt ut av egen trening på kortest mulig tid.

— Jeg ville rette min tid, energi og oppmerksomhet inn mot å få større kunnskap om menneskelig yteevne på generell basis. Enten det er i idretten eller i arbeidslivet er de kvantitative aspektene av vårt velvære og prestasjonsevne viktig. Det handler om hvordan vi bruker energi, fysisk aktivitet, ernæring, resituering, biomekanikk, mental energi og generell helsetilstand. Og det handler om å integrere de kvantitative faktorene med kvalitative faktorer.

James observerte at mange av hans syklende kunder var kunnskapsarbeidere. De syklet fordi det ga dem en tydelig plan for hver dag, uke og måned og objektive målekriterier for egen fremgang.

— Målene de hadde i idretten stod i skarp kontrast til den reaktive tilnærmingen de hadde til sine jobbliv, forteller han. — Dette var folk som levde av å håndtere informasjon, men de greide ikke å holde fokus på egen prestasjon i jobben, kun i syklingen.

Asfalt og sisu

I dag er James Hewitt Chief Innovation Officer i Hintsa Performance, et selskap med røtter forankret i motorolje, asfalt og finsk sisu. Hintsa skaptes på kunnskapen dr. Aki Hintsa ervervet seg som trener for finske friidrettsutøvere og etiopiske langdistanseløpere. Han fant at grunnlaget for optimale prestasjoner er en kombinasjon av helse, balanse, identitet og opplevelse av mening.

Arbeidet hans gjorde Formel 1-kjøreren Mika Häkkinen nysgjerrig, og lang historie kort: Fokuset på det hele mennesket resulterte i førstepremier i flere internasjonale konkurranser.

Beste versjon

I dag er Hintsas kunder både de som vil optimalisere sine prestasjoner både innen toppidrett og topptalenter i arbeidslivet, og tilnærmingen til begge gruppene er svært lik.

— For meg låt det litt «fluffy» til å begynne med, dette med å «bli den beste versjonen av deg selv», sier James. — Men etter hvert gikk det opp for meg at dersom vi virkelig ønsker å løfte kvaliteten i våre liv og forbedre våre prestasjoner så handler det om å se det hele mennesket.

Ikke faren til prins Harry

Hvis du googler James Hewitt må du bla deg gjennom et anselig antall sider før du kommer til prestasjonforskeren James Hewitt.

— Er det sant at du er faren til prins Harry?

— He-he, den har jeg aldri hørt før, du.

Den britiske kavallerioffiseren James Hewitt hadde en affære med prinsesse Diana som gikk over fem år. Historiene og spekulasjonene rundt dette overdøver fremdeles synligheten på Google for vår James.

Doktor prestasjon

Vår James tar en doktorgrad i vedvarende høye prestasjoner i kunnskapsarbeid. I forskningen har han blant annet gått tett inn på Formel 1-stjerner og målt endringer i deres fysiske og mentale tilstand over lengre perioder.

— Du skal snakke om ditt arbeid på HR Forum. Hva er det viktigste ditt publikum tar med seg derfra?

— Mye, men noe av det viktigste er kanskje at det å balansere liv og arbeid er en myte. To av tre medarbeidere sier de ikke har balanse i livet, men det handler ikke om å balansere, det handler om å fokusere. Og det som i dag stjeler mest av vår oppmerksomhet er at vi alltid er påkoblet.

James Hewitt på HR Forum

Kunnskapsarbeid er en utholdenhetsøvelse som karakteriseres av høyt press, konkurransemiljøer, at man er kontinuerlig påkoblet, arbeidsmønstre som ofte innebærer lange dager, og hyppige reiser.

Disse egenskapene er et tveegget sverd; høy-energiske arbeidspraksiser bidrar til rask endring og påvirkning for selskaper og klienter, men intensiteten krever en ny tilnærming til livet og arbeid.

66% av arbeidstakere rapporterer at de ikke finner work-life balance – men er denne balansen en myte?

Lenker

Intervjuet er gjort av Paal Leveraas, coach, journalist og foredragsholder og utgiver av det populære ukebrevet Tirsdag morgen.

Oppslagsfoto: jameshewitt.net