Fortsatt truende skyer i horisonten for rekruttering til helsevesenet
«Vi står i en brytningstid hvor det på kort sikt trengs mer helsepersonell, mens det på lang sikt er tenkelig at helsevesenet vil ha en helt annen sammensetning av personell en det vi ser i dag.»
Kjekshus er opptatt av hvordan vi skal utvikle robuste fagmiljø.
— Det jeg snakker om er lærende organisasjoner. Hvordan utvikle robuste fagmiljø som tar inn over seg de rammebetingelsene som er? På nasjonalt nivå bør man være mer opptatt av hvordan helsevesenet skal se ut verdimessig, ikke bare telle hoder. Det bør være en annen logikk og ikke bare aggregere den lokale måten å tenke på.
— Hva er dine råd?
— Først og fremst en større bevisstgjøring i skillet mellom lokale tilpasninger og nasjonale strategier, og en større tydelighet på at valgene vi tar får konsekvenser.
— Hvordan ser helsevesenet ut om 20 år?
— Jeg håper man får til mindre og robuste organisasjoner som kan jobbe effektivt lokalt under en overbygning av gode nasjonale strategier.
— Hva skal politikerne gjøre i dag for å skape en god fremtid i morgen?
— Fra et politisk ståsted er dette et verdispørsmål. Vil man politisk beslutte at sammensettingen skal være som i dag, eller være dristig og tenke andre yrkesgrupper? Mitt råd er større dristighet.
— Hvorfor er dette viktig for HR?
— Mye av ansvaret for å få tilstrekkelig kompetanse ligger hos HR. Der må de jobbe mer aktivt i forhold til å sikre den kompetansen som trengs for den enkelte organisasjon.
— Opplever du at de ikke gjør det?
— Nei, mange jobber aktivt og det er en økende bevissthet på å gjøre seg attraktive. Og det gjør konkurransen hardere. En konsekvens av dagens markedsmodell er at de som er flinke på å rekruttere og beholde den gode kompetansen lager problemer for de som ikke er like flinke. I dag er det reelt sett konkurranse, men man har ikke helt bestemt seg for om det er det man vil. Man har jo avviklet det gamle evangske beordringssystemet hvor leger ble beordret nordover – en periode skulle alle stillinger vedtas på nasjonalt nivå. Men det er forventninger i sektoren at man liksom kan beslutte. Vi har en litt ullen hybridmodell hvor vi tenker at vi kan planlegge for fremtiden samtidig som vi lar markedskreftene råde.
— Det er viktig å være bevisst styrker og svakheter ved de to modellene, og en markedsmodell fører til større lokale forskjeller.
— Hva syns du? Hvilken modell bør vi ha?
— Det er et politisk spørsmål, men man bør ikke innføre en markedsmodell men likevel tro at rekruttering kan planlegges og styres nasjonalt som i den gamle forvaltningsmodellen.
«Vi har en litt ullen hybridmodell hvor vi tenker at vi kan planlegge for fremtiden samtidig som vi lar markedskreftene råde.»

Lars Erik Kjekshus ble cand. polit. i 1996 og dr.polit i statsvitenskap i 2004 ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo. Han er programleder for masterprogrammet i Organisasjon, Ledelse og Arbeidsliv ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo, fra høsten 2016, og professor i organisasjon og ledelse ved Institutt for helse og samfunn, Det medisinske fakultet, fra september 2015. (Kilde: Universitet i Oslo)
Oppslagsfoto: Sørlandet sykehus, Flekkefjord © 2009 Jarle Vines. Lisensiert som CC BY 3.0.