Digitaliseringens største pådriver - og offer?
«Virksomheter som ikke tilpasser seg denne nye virkeligheten vil ikke lenger være relevante.»
- Berit Svendsen, adm dir Telenor Norge
Telenor selv er i en merkelig dobbeltrolle som både en pådriver og et «offer» for utviklingen mot digitalisering.
Digitalisering av tjenesteleveranser gjør at kostnadene går ned, men når Telenor senker kostnadene, senker konkurrentene også kostnadene, og prisene presses videre mot null.
Så dukker det opp en ny tjeneste fra Google eller Facebook, eller en Whatsapp, Snapchat eller noe vi ikke har hørt om ennå, og plutselig er det man fikk penger for i går gratis i dag.
Alt i alt blir det et evig kappløp.
Noe av det viktigst i dette kappløpet er til enhver tid å ha den rette kompetansen.
Og der sitter HR-direktør Øystein Bakken midt i stormen.

Øystein Bakken, HR-direktør i Telenor Norge.
«Vi har ikke tid til å bruke omfattende analyseverktøy og kompetanseplanleggingssystemer lenger. Nå går det i Excel.»
- Øystein Bakken, HR-direktør, Telenor Norge
— Mitt problem er hvordan kravet om ny kompetanse skal balanseres mot kostnader. Det er ikke bare å fylle på og fylle på med de smarteste hodene i markedet. Vi skal ha oversikt over den kompetansen vi allerede har og sammenholde den mot hva vi trenger, og først og fremst jobbe med å utvikle de vi har.
Ikke minst er han opptatt av å sikre at lederne har den nødvendige digitale kompetansen.
— Vi av alle må ligge foran. Da Sigve sa at hvis vi ikke endrer oss er vi konk om fem år, smittet det raskt nedover i organisasjonen. Det er et konstant fokus fra toppen på dette, og det hamres inn ved hver eneste lille eller store anledning. Folk skjønner det.
Og Øystein og HR sin jobb er å sørge for at den rette kompetansen er på plass.
— Vi har utviklet en ny kompetansemodell, forteller han, og viser fram en tabell som minner mistenkelig om abonnementsmatrisene på Telenors nettsider. De digitale kompetansekravene går fra «S» til «XL», og matrisen krysser kompetansekrav mot funksjon.
— Vi har identifisert ti kompetanseområder det må legges inn mer krutt på, sier han. — Det fremste av disse er akkurat nå «service design». I dag har vi ti personer som behersker dette. De er fullbooket herfra og inn i evigheten, så vi kjøper også tjenester fra utsiden.
I alt dette har HR som funksjon også store utfordringer. For det ligger vel ikke nødvendigvis i HRs natur å skynde seg. Det skal gjøres analyser, det skal tenkes og reflekteres, alle og noen til skal med, det skal forankres i strategien.
— Vi har ikke tid til å bruke omfattende analyseverktøy og kompetanseplanleggingssystemer lenger, sier Øystein.
— Nå går det i Excel.
Artikkelen som sitatet fra Øystein Stray Spetalen er hentet fra kan du lese på E24 på denne linken: Spetalen om vinnerbedrifter: Telenor er konkurs om ti år