Norwegian-Kjos er årets leder

​Han er allerede fallskjermjeger, flyger, jurist og næringslivsleder. Bjørn Kjos ble i år tildelt den prestisjetunge prisen «Kunsten å lede» av HR Norge og Manpower.

Helt siden 1989 har medlemsorganisasjonen HR Norge og bemanningsselskapet Manpower delt ut prisen «Kunsten å lede» til ledere som har oppnådd gode resultater gjennom måten de leder mennesker. I år valgte juryen å gi prisen til Norwegian-gründer Bjørn Kjos.

- Bjørn Kjos har fullt ut klart å utnytte mulighetene i en bransje som bokstavlig talt har mye turbulens. Norwegian skaper store verdier for eiere, ansatte og samfunnet totalt sett, sier Wenche Hagan, styreleder i HR Norge.

Mer enn metalldeler
Norwegian-sjefen sier han er både overrasket og ydmyk i forhold til prisen. - Dette er først og fremst en pris til alle de dyktige ansatte i Norwegian. Vi er et flyselskap, og fly er som kjent bare metalldeler og plater som er skrudd sammen. Det er derfor alle menneskene som gjør selskapet unikt, sier han.

Kjos mener mye av Norwegians suksess skyldes at de ansatte har fått muligheten å prøve å feile på egenhånd. - Vi har en flat organisasjon der den enkelte får mye ansvar. Helt siden oppstarten i 1993 har vi satset på kreative hjerner som våger å feile. Akkurat som i fotballen handler det om å spille hverandre gode. Det tror jeg vi har etablert en god kultur for i Norwegian, sier han.

Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower mener Norwegians satsing på humankapital er unik i Norge. - Kjos har vært flink til å hele tiden holde klar siktlinje. Han har bygget forretningsideen inn i HR-området, samtidig som han aktivt har utnyttet de mulighetene som konkurransesituasjonen har gitt, også i forhold til HR, sier Brath.

Fikk eie egen arbeidsplass
Norwegian-sjefen har hatt et fantastisk år så langt. Selskapet leverer sterke resultater på børsen og spiser stadig større andeler i luftfartsmarkedet. Likevel har det ikke alltid sett like lyst ut for flyselskapet. Kjos har tidligere måttet ta grep for å redusere de faste kostnadene i selskapet.

- Vi er et lavprisselskap og måtte på et tidspunkt gjennomføre et lønnskutt blant de ansatte. Dette var ikke spesielt moro for noen, sier Kjos. Han forteller at ledelsen som motytelse valgte å gi alle ansatte tilbud om eierandeler i egen arbeidsplass.

- På denne måten klarte vi å snu det som i utgangspunktet var en negativ situasjon til en mulighet for å bygge lojalitet og felles incentivstrukturer. Jeg tror nok de fleste ansatte per dags dato er fornøyde med tilbudet, smiler Kjos, og legger til at aksjen har steget med 400 prosent det siste året.
(Pressenytt)

Les juryens begrunnelse her.

Se video fra utdelingen nederst i artikkelen.

Om «Kunsten å lede»

  • Hvert år deler HR Norge i samarbeid med Manpower ut prisen «Kunsten å lede».
  • Formålet med prisen er å framheve sammenhengen mellom godt lederskap av mennesker og gode resultater.
  • Siste års vinnere er Marit Breivik (2008), Terje Venold (2007), Idar Kreutzer (2006), Morten Aas (2005) og Helen Bjørnøy (2004).

Kontaktpersoner:

  • HR Norge, styreleder HR Norge, Wenche Hagan, mobil 917 08 119
  • Konsernsjef Manpower, Maalfrid Brath, mobil 928 69 515

Denne saken er skrevet av Pressenytt for HR Norge. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.