DN Magasinet: Hørt på sjefens kontor

Enhver sjef må en eller annen gang forholde seg til ansatte som lukter vondt, skal vi tro DN Magasinets store oppslag om de rare samtalene mellom ledere og medarbeidere.

«Noen vil låne penger eller lurer på om sjefen vil være med dem til legen. Andre stiller med advokat på medarbeidersamtalen. – Ledere utsettes for mye rart. Virkeligheten overgår fantasien», sier psykolog Rolv Mohn til Magasinet.

Andre forteller om da de måtte følge medarbeideren til fastlegen, låne bort bilen til privat vedkjøring og bedt om å stille opp med støtte til julegaveinnkjøp.

De vanskeligste samtalene mange har er å fortelle ansatte at de lukter vondt. Daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, blir spurt om dette er vanlig.

– Jeg tror det der med lukt er en samtale de aller fleste ledere har én eller flere ganger i løpet av karrieren. En annen variant er jo dem som bruker sjenerende mye parfyme, siteres han i Magasinet.

Selv har han opplevd at folk ringer og spør ham, i fullt alvor, hvordan de kan overføre sykedager til neste år. Som leder for en medlemsorganisasjon ser Bolstad at ledere også har underlige spørsmål som fyres oppover. En gang hadde han en HR-leder på tråden som trodde han kunne si opp en hel avdeling i løpet av fem minutter.

– Fyren ringte for noen raske råd, og jeg forsto fort at han allerede var på vei opp til et konferansesenter. Han hadde kjørt fullstendig solo og innkalt ansatte til et informasjonsmøte for å fortelle dem at de mistet jobben, uten å involvere noen andre i organisasjonen. Heller ikke de tillitsvalgte.

Les hele saken i DN Magasinet (krever abonnement)