VG: Advarer mot lettvint bruk av personlighetstester i idretten

Den økonomiske krisen i norsk fotball baner vei for personlighetstester ved rekrutteringen, skriver VG. Even Bolstad i HR Norge advarer mot lettvint bruk av slike tester.
I motsetning til i næringslivet har det i fotballen innimellom vært nok med "tre kjappe finter på en treningsleir i syden eller en skryte-DVD tilsendt fra en agent", skriver avisen.

Men med en mer virkelighetsorientert økonomi kommer også behov for bedre kvalitetssjekk. Her kommer personlighetstestene inn.

Even Bolstad mener personlighetstester innen lagidrett kan løfte prestasjonsgruppen, men advarer mot fellene.

- Det er to måter å bruke personlighetstester på: Det første er seleksjon - å velge riktig kandidat til en jobb, i dette tilfellet den nye spilleren som har det man er ute etter som enkeltperson og i tillegg passer inn i gruppen.

Det andre er å utvikle den enkelte og gruppen, fordi testen sier noe om hvordan de ulike personlighetene i gruppen kan spille hverandre gode og bevisstgjøre de enkelte på egne styrker og svakheter, sier Bolstad, som advarer de som tror dette er en lettvint vei til supersigneringer.

Han legger til at:

- Det er to feller brukere av slike tester gjerne går i.

Det ene er testene selv. Det finnes mange tester som er så dårlige at jeg ikke ville tatt i dem med ildtang.

Det andre er feiltolkning av hva resultatene du får faktisk betyr. Særlig i idretten der man skal prestere under ekstremt press som trigger litt ulike reaksjoner hos hver enkelt, kan det gi et løft å være litt forberedt på hvordan de forskjellige reagerer når det gjelder.

Les mer i VG.