NRK.no: Julebordsex kan koste deg jobben

Mange av oss vet om «andre» som har hatt seksuelle krumspring i forbindelse med julebord. Det kan koste dem jobben i et arbeidsliv som i stadig sterkere grad setter grenser for romantikk på jobb.
360.000 arbeidstakere kjenner til at andre har våknet opp i feil seng etter julebordet med jobben, ifølge en undersøkelse Ipsos-MMI har gjort for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, og som omtales av NRK.no i en artikkel hvor blant andre Even Bolstad i HR Norge og Kari Bergeius Andersen i det HR Norge-tilknyttede advokatselskapet SBDL er intervjuet.

Bolstad peker på at innstrammingen av regelverk ofte er en smitteeffekt som følge av internasjonale selskaps aktiviteter i Norge. Stadig flere nordmenn jobber for store internasjonale selskaper som ofte har mye strengere regler for å regulere romantiske forhold som oppstår mellom kolleger.

«Størrelse og internasjonalisering er hver for seg og sammen faktorer som drar i retning av at flere har skriftlige retningslinjer å forholde seg til», sier Bolstad til NRK.

DnB er blant de som er blitt krystallklare på sine forventninger til de ansattes intime relasjoner til hverandre.

[...] fordi man aldri kan vite om dette har vært 100 prosent frivillig eller om den underordnede har følt seg pressetSolveig Hellebust, DnB

«At en leder har sex med en underordnet, er helt uakseptabelt. Hvis vi får vite om det, vil vi ta det opp, og det kan få konsekvenser for ansettelsesforholdet for lederen. [...] det betyr at vedkommende ikke er egnet som leder [...] fordi man aldri kan vite om dette har vært 100 prosent frivillig eller om den underordnede har følt seg presset», sier HR-direktør Solveig Hellebust i DnB til NRK.

2014-12-05-NRK-no-En-del-regelverk-gaar-for-langtKari B. Andersen, en for HR Norges medlemmer godt kjent arbeidsrettsadvokat, mener at en del selskap går for langt i sin reguleringsiver.

Hun kaller praksisen en del firmaer har rundt parforhold på jobben ligger i en juridisk gråsone.

«Det litt vanskelige med disse sakene er at arbeidsgiver bare kan legge begrensninger i arbeidstakeres privatliv når dette privatlivet de facto påvirker situasjonen på jobben. Dette er typisk ved kjæresteforhold mellom leder og medarbeider og kanskje ved kjæresteforhold mellom sideordnede i samme avdeling, men ikke nødvendigvis», sier Kari Andersen til NRK.

«Slike retningslinjer har derfor først og fremst pedagogisk virkning, og mindre juridisk. Det er vanskelig å gi arbeidstaker oppsigelse med gyldig grunn fordi han får en kjæreste på jobben, men man kommer langt med å snakke med folk og finne praktiske løsninger», sier hun.

Les mer: