klikk.no: Nekter du personlighetstest kan det koste deg jobben

Ingen kan kreve at du går gjennom en personlighetstest som jobbsøker, men sier du nei, får du nok heller ikke jobben.

"Det er ikke lenger nok å slenge en CV på bordet og delta på et uformelt intervju", skriver klikk.no. "Du må gjøre deg så interessant som overhodet mulig for å bli vurdert som aktuell for jobben."

Nettstedet har intervjuet HR Norges daglige leder Even Bolstad.

– Ingen kan kreve at du skal gjennomgå tester, det være seg evnetester eller personlighetstester. Samtidig kan det å si nei gjøre at du ikke får jobben, sier Bolstad til klikk.no.

Han mener du ikke har noe å tape på å bli testet i intervjusammenheng.

"Sett fra virksomhetenes side er det å ansette en stor investering som også er stor grad av risikosport. De aller fleste som ønsker deg gjennom slike tester har de beste intensjoner. HR-lederen anbefaler deg å være positivt interessert når du skal på jobbintervju. Du kan gjerne spørre om hva slags test det er og om den er sertifisert. Du kan regne med å bli testet i den såkalte «femfaktor-modellen», som tar for seg de fem mest vanlige personlighetstrekkene som finnes. Da får man testet åpenhet for erfaring planmessighet, ekstraversjon, medmenneskelighet og nevrottisisme. Alle disse er personlighetstrekk som er stabile over tid og som har stor betydning for hvordan du vil angripe og løse et problem som dukker opp i jobbhverdagen."

Les hele artikkelen på klikk.no: Nekter du personlighetstest kan det koste deg jobben.