E24: Urealistiske nordmenn forstår ikke hvor fort robotiseringen går

«Selv om vi stadig oftere blir presentert for skrekkscenarioer om tusenvis av arbeidsoppgaver om vil bli overtatt av roboter, ser det ikke ut til at nordmenn har tatt det helt innover seg», skriver E24.

Nettstedet henviser til den siste Arbeidslivsindeksen (ALx IV) fra TNS Gallup og HR Norge, som ser på hvor klare arbeidstakerne er for den raske utviklingen eksperter spår innen digitalisering, robotisering og automatisering av stadig mer avanserte arbeidsoppgaver.

Ekspertene mener roboter kommer til å gjøre gjennomsnittsjobben overflødig innen 26 år. Ola Nordmann, derimot, tror det vil ta 70 år før jobbene våre blir overtatt av roboter.

«70 år er veldig lenge. Det går mye fortere enn det, og mye av kunstig intelligens-teknologien er her allerede», sier AI-ekspert og førsteamanuensis Morten Goodwin ved Universitetet i Agder til E24.

Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, som har gjennomført denne undersøkelsen sammen med TNS Gallup, sier de fant akkurat det de var bekymret for å finne.

«Vi er ikke flinke nok til å se i krystallkulen. En av grunnene til det er at utviklingen er akselererende. Vi har et bilde av en historikk som har gått fort, men som vi kanskje undervurderer litt, og så ser vi ikke at kurven svinger enda mer oppover», sier Bolstad til E24.

Han mener dette kan friste oss til å ta gale valg, både for virksomheten og for oss selv, men også for samfunnet.

«Endringene er en trussel, men også en mulighet. Samfunnet må ikke verne om de arbeidssystemene som vi har i dag, bare for å verne dem, men ta utgangspunkt i hvordan vi tror verden blir i 2040. Særordninger vil sinke en omstilling som vi kunne brukt til vår fordel.»

Les mer: