E24: Dette kan sjefen din lære av topptrenerne

– Ledere bør tenke som trenere, sier HR Norges Tone Rose Todalshaug i et intervju med E24

– En leder er også en trener. Trenerrollen, hvor man er ansvarlig for utøvernes utvikling, er opplagt en del av lederansvaret. Forskjellen fra idretten er at rollen ikke er like tydelig definert og at næringslivsledere bruker mindre tid på rollen, sier coach i skiskyting og skyting Dag Kaas i Olympiatoppen til E24.

Kaas driver også med ledertrening i både næringsliv og toppidrett. E24 har spurt ham og et knippe eksperter om hva ledere kan lære av idretten når det kommer til å dyrke frem talenter.

En av ekspertene er HR Norges Tone Rose Todalshug, som har disse tipsene:

– Du må være der i det daglige med kontinuerlige peptalks fremfor årlige happenings. Det kan være så enkelt som å bruke to minutter på å si «Heisann. Hvordan går det i dag?» og «Fint. Vit at jeg er her». Vis at du er genuint engasjert, sier hun til nettstedet.

Hun mener ledere bør tenke mer som trenere:

– Men kun hvis man tenker breddeidrett. Du kan ikke tenke elitistisk toppidrett – det har du ikke råd til, sier hun, og legger til:

– Man håndplukker sjelden teamet sitt, og løper du etter enere vil du plutselig få en hel haug toere og treere. En dag forlater den ene deg, og du sitter igjen med en haug middelmådige medarbeidere.

Men det betyr ikke at man ikke kan forskjellsbehandle og løfte frem enkelte talenter:

– De talentene som skal løftes frem må samsvare med hvor bedriften skal om et år. Hvilke medarbeiderkvaliteter skal vi satse tyngst på?

– Det er også enklere å forklare overfor de andre medarbeiderne at kun én skal på kurs dersom det samsvarer med spisskompetansen bedriften, og laget, trenger for å nå et mål, sier Todalshaug avslutningsvis til E24.

Les mer: